Hyppää pääsisältöön

Musiikki

Kauneimmat joululaulut täyttää 50 vuotta: juhlakonsertissa esiintyvät muun muassa Robin Packalen, Suvi Teräsniska ja Jukka Kuoppamäki

Suvi Teräsniska ja Rajaton laulavat.
Kuvateksti Suvi Teräsniska ja Rajaton esittävät kappaleen Jouluyö, juhlayö.
Kuva: Heidi Tirri / Suomen Lähetysseura, Kauneimmat joululaulut

Temppeliaukion kirkosta kajahtaa huippuartistien esittämä Kauneimmat joululaulut 50 vuotta -konsertti, jolla juhlistetaan laulutapahtuman puolivuosisataista taivalta. Kapellimestarina on Esa Nieminen.

Kauneimmat joululaulut 50 vuotta - Toista Yle Areenassa

Kauneimpia joululauluja TV1:n konsertissa esittävät Rajaton, Suvi Teräsniska, Jore Marjaranta, Inka ja Jukka Kuoppamäki, Laura Voutilainen, Diandra, Robin Packalen ja Ida Elina. 12-henkistä orkesteria johtaa Esa Nieminen ja konsertin juontaa Jussi-Pekka Rantanen.

Kauneimmat joululaulut on Suomen Lähetysseuran järjestämä musiikkitapahtuma, joka kerää vuosittain yli kaksi miljoonaa suomalaista laulamaan joululauluja seurakuntien järjestämiin laulutapahtumiin.

Tapahtumia järjestetään kirkoissa, palvelutaloissa, kauppakeskuksissa ja jopa ulkona toreilla ja luonnon helmassa. Laulajien osallistujamäärässä mitattuna sitä voi hyvinkin nimittää Suomen suurimmaksi vuotuiseksi musiikkitapahtumaksi.

Jouluisten yhteislaulutilaisuuksien yhtenä onnistumisen takeena on lauluvihko, jossa on laulettujen joululaulujen sanat.

Osoitteessa kauneimmatjoululaulut.fi on äänestys kauneimmasta joululaulusta: sen tulosten perusteella tehdään joka vuosi uusi lauluvihko, joka julkaistaan suomeksi, ruotsiksi, saamen kielellä ja pistekirjoituksella.

Televisioidussa konsertissa laulujen sanat näkyvät ruudussa. Katsojat voivat siis laulaa mukana, vaikka eivät osaisi sanoja ulkoa tai omistaisi lauluvihkoa.

Joululaulujen lomassa artistit kertovat omia joulumuistojaan ja muita joulunviettoon liittyviä asioita.

Suvi Teräsniska kertoi saaneensa lapsena pienet leikkikangaspuut, joilla hän kutoi nukkekodin mattoja.

Suvi Teräsniska laulaa Temppeliaukion kirkon Kauneimmat joululaulut 50 vuotta -konsertissa
Kuvateksti Suvi Teräsniska esittää Temppeliaukion kirkossa Taivas sylissäni -joululaulun.
Kuva: Laura Pohjavirta / Yle

Robin Packalen nauttii joulun rauhasta ja siitä, että jouluna on pakko pysähtyä. Silloin kukaan ei edes vastaa puhelimeen. Konsertissa hän esittää Sydämeeni joulun teen -kappaleen kitaristi Ville Nurmen kanssa.

Robin Packalen laulaa.
Kuvateksti Robin Packalen laulaa yhtä kaikkien aikojen suosituinta joululaulua Sydämeeni joulun teen.
Kuva: Laura Pohjavirta

Tätä konserttia varten sävelletty ja sanoitettu Kauneimmat joululaulut soi -joululaulu kuullaan koko esiintyjäkaartin voimin. Kapellimestari Esa Nieminen kuvaa kappaleen tekemistä vaivattomaksi, nopeaksi ja tehokkaaksi:

– Tartuimme innolla työhön saatuamme toimeksiannon uudesta biisistä. Demo syntyi yhden noin neljän, viiden tunnin session aikana, ja Sinikka Svärd sanoitti sen.

Nieminen kehuu Kauneimmat joululaulut -konsertin tuotantoa:

– Harvoin saa tällaisen panostuksen ja satsauksen konserttituotantoon, mahtavalla eri sukupolvien artistikaartilla ja isolla orkesterilla!

Nimeinen tunnustaa olevansa nimenomaan kotona vietetyn joulun ihminen ja viettäneensä vain yhden joulun muualla.

Meidän perinteiset ja hartaammat joululaulut – usein maineikkaimpien säveltäjiemme tekemät – ovat joulutunnelman ydintä, arvokasta omaisuutta, joka monelta maalta puuttuu.

― konsertin kapellimestari Esa Nieminen
12-henkinen orkesteri soittaa kappelimestari Esa Niemisen johdolla (joka soittaa itse pianoa).
Kuvateksti Kapellimestari Esa Nieminen johtaa 12-henkistä orkesteria.
Kuva: Heidi Tirri/ Suomen Lähetysseura

Konsertissa on mukana Suomen Lähetysseuran keräys, jolla autetaan kaikkein heikoimmassa asemassa olevia ihmisiä maailmalla. Ohjelmassa nähdään videokurkistuksia keräysvaroin autettujen ihmisten tarinoihin ja siihen, miten apu on vaikuttanut heidän elämäänsä.

Rajaton, Laura Voutilainen sekä Inka ja Jukka Kuoppamäki laululavat.
Kuvateksti Laura Voutilainen, Rajaton sekä Inka ja Jukka Kuoppamäki laulavat Kauneimmat joululaulut soi -kappaletta.
Kuva: Laura Pohjavirta

Kauneimmat joululaulut 50 vuotta -konsertti TV1 25.12. klo 19 ja uusinta 26.12. klo 15.20, Radio Suomi 25.12. klo 15 ja Yle Areena 25.12. klo 00.01.

Konsertti on Ylen ja Suomen Lähetysseuran yhteistuotanto.

Lisää aiheesta Yle Areenassa