Hyppää pääsisältöön

Kuusijuhla

Tunnelmasta ei tarvitse tinkiä, vaikka budjetti olisi pieni – näillä vinkeillä teet joulunpyhien ruoat alle 40 eurolla

Talousvaikuttaja Päivi Rantanen ei ole enää vuosiin kuluttanut rahaa paketointitarvikkeisiin. Hän uusiokäyttää paketoinnissa esimerkiksi kahvi- ja kaurahiutalepakkauksia.

Ruoan hinnan nousu näkyy myös joulun antimien hinnoissa. Talousvaikuttaja Päivi Rantasen suunnittelemalla menulla pääset selvästi halvemmalla eikä tunnelmasta tarvitse tinkiä.

Jouluaaton yhdessäolo-ohjelma Kuusijuhla välittää joulutunnelmat suorassa lähetyksessä 24.12. klo 12.10 alkaen Yle TV1:ssä ja Yle Areenassa.

@kolmiokuudelle -Instagram-tiliä pitävä Päivi Rantanen on budjetoinut perheensä ruokamenot tarkkaan muutamien vuosien ajan. Yleensä kuuden hengen viikon arkiruokiin on varattu 60 euroa.

Nyt hän suunnitteli Ylen pyynnöstä ostoslistan ja menun jouluaatosta tapaninpäivään nelihenkiselle perheelle tai seurueelle. Hintalapuksi raaka-aineille tulee alle 40 euroa. Suomalainen käyttää joulun viettoon, pois lukien lahjat, noin 200 euroa.

– Listassa on huomioitu, että itse tehtyjä laatikoita tulee reilut määrät. Laatikot ovat edullista ja helposti valmistettavaa ruokaa, samoin riisipuuro, Rantanen sanoo.

Kun aterioiden pääpaino on laatikoissa ja puuroissa, jää budjettiin varaa myös pienelle ekstralle.

– Tässä suunnitelmassa herkuiksi on valittu kinkku ja silli, mutta tilalle voi valita jotain muutakin oman maun mukaan.

Ruokalista jouluaatosta tapaninpäivään 4 hengelle

Piirroskuvituskuva riisipuurosta ja porkkanalaatikosta, jotka ovat joulu lounas ja päivällinen.
Kuva: Miia Anttila / Yle

Lounas 4,59 €

Riisipuuro

puuroriisi 1,39 €

kerma 2x0,95 €

(lisäksi vesi ja suola)

Rusinakiisseli

rusinat 1,30 €

(perunajauho, vesi, sokeri)

Päivällinen 27,69 €

Itsetehdyt laatikot

porkkanalaatikko 3 € (12 annosta)

lanttulaatikko 3 € (12 annosta)

perunalaatikko 3 € (12 annosta)

rosolli+kastike 2 €

kinkkuviipale (1kg) 12 €

sinappi 1 €

perunat 1 €

silli 2,69 €

Piirroskuvituskuva joulutortuista ja glögistä.
Kuva: Miia Anttila / Yle

Tortut ja glögit 7,33 €

(10 kpl torttuja/40 kpl minitorttuja)

luumumarmeladi 1,19 €

torttutaikina 1,75 €

piparkakkutaikina 1,89 €

glögi 2x1,25 €

”Konvehteja on pakko olla”

Minimalistinen ja säästäväinen elämäntyyli on vaatinut Rantaselta paljon muutoksia kulutustottumuksiin. Hän on muun muassa vaihtanut asunnon pienempään ja auton halvempaan sekä lopettanut ripsienpidennysten käyttämisen ja hiusten värjäämisen.

– En näe edellisessä elämässä mitään sellaista, mitä nyt osaisin arvostaa. Arvomaailmani on muuttunut niin erilaiseksi, etten enää laittaisi rahaa noihin asioihin.

Silti edelleen on olemassa tuotteita, joihin hän kuluttaa sen enempää laskematta. Hemmotteluun kelpaa nykyisin suklaa.

– Konvehteja on pakko olla jouluna, niissä ei hintaa katsota. Valitsen kaupasta sen, mitä mieli tekee.

Suolaisista antimista hän sen sijaan pihistää.

– Hyödynnän hävikkiruokaa eli olen ostanut ilta-alesta pakkaseen graavilohet, laatikoita ja karjalanpaistit.

Punalaputetut tuotteet kuuluvat Rantasten arkiruokavalikoimaan muutenkin. Hän käy ruokaostoksilla kerran viikossa ja pitää ilta-alennusten lisäksi silmällä kilohintoja.

Älä heitä kinkun lientä hukkaan

Kinkusta irtoaa paistettaessa reilusti rasvaa, mutta myös maukasta lientä. Saat sen talteen helposti paistamalla kinkun ritilän päällä ja laittamalla laakean astian alle.

Katso videolta miten voit jatkojalostaa kinkkuliemen kevään ruoanlaittoa varten.

Joulukinkusta on moneksi, sillä lihan lisäksi sen liemi kannattaa ottaa talteen. Pakastettuja liemikuutioita voi sitten kevään mittaan käyttää ruoanlaitossa. - Toista Yle Areenassa

Rantanen hyödyntää perheensä kanssa ruoan jämät yleensä seuraavan päivän lounaaksi. Jos jämiä ei riitä kaikille ruokailijoille, valmistaa hän jotain nopeaa ja helppoa lisäksi.

– Munakkaita teen ja kuivakaapissa on aina tonnikalaa ja makaroonia tai muuta ekstraruokaa, jotta pärjätään seuraavaan viikoittaiseen kauppareissuun.

Rantanen muistuttaa, että kotiruoka, kuten laatikot ja keitot, on halpaa. Lämpimien ruokien ulkopuolella syötävät välipalat puolestaan kerryttävät kauppalaskua.

Jos perheessä on kovasyömäisiä ihmisiä, kannattaa mieluummin syödä kolme lämmintä ruokaa päivässä kuin hirveästi välipaloja.

– Leivon leivät itse, teen puuroja, kiisseleitä, pannukakkuja, munakasta ja hedelmäsalaattia. Kaupan välipalat ovat kalliita.

Sähkön hinnan takia Rantanen ei jättäisi kotiruokaa tekemättä, vaikka uuni pauhaisikin päällä useamman tunnin.

– Jos ryhdyt syömään valmiita salaatteja tai leipiä siksi, ettet viitsi kuumentaa uunia, rahaa menee lopulta moninkertainen määrä.

Rantasen kasvokuva. Valokuva on muokattu joulupallon muotoiseksi
Kuvateksti Päivi Rantasen elämä oli ennen kiireistä, kun hän yritti kahden työn tuloilla turvata itselleen mukavaa elämää. Nykyisin pihistely tuntuu paremmalta kuin aiempi tuhlaileva elämä.
Kuva: Valokuva: Mikael Nieminen / Yle, kuvan muokkaus: Miia Anttila / Yle

Varaa joulupuskuri, suosi kierrätystä lahjoissakin

– Pienet lapset eivät ymmärrä onko lahja ostettu käytettynä vai uutena. Suosi kirppareita, kun etsit palapelejä, kirjoja, vaatteita tai leluja.

Teini-ikäisille tai kummilapsille kannattaa ostaa yksi mieluinen lahja sen sijaan, että ostaa useita pieniä paketteja ja aikuisten kesken voi sopia, ettei lahjoja osteta.

Toisaalta myös monet aikuiset arvostavat ekologisuutta, joten hankintoja voi tehdä esimerkiksi somekirppareilta.

Etkö keksi, mitä antaisit lahjaksi anopille, lasten opettajalle tai rakkaallesi? Kuusijuhlan Lahjakoneesta saat vinkit unohtumattomiin joulun muistamisiin.

Joulun lahjakuluja voi myös opetella ennakoimaan. Ota tästä oiva vinkki talteen vuodelle 2023.

– Aloita joululahjabudjetin kerryttäminen jo useita kuukausia ennen joulua. Laita joka kuukausi säästöön vaikkapa 5, 10, 20 tai 50 euroa, niin et joudu elämään loppuvuotta velaksi. Tammikuulle tuppaa muutenkin kasaantumaan kaikenlaisia laskuja.

Myös lahjojen paketoinnissa voi säästää sievoisen summan. Katso jutun alusta vinkkivideolta kuinka saat helposti askarreltua elintarvikepakkauksista kauniita lahjapaketteja.

– En ole vuosiin laittanut yhtään rahaa lahjapaperiin tai -nauhoihin. Hyödynnän esimerkiksi kahvi- ja kaurahiutalepakkauksia paketoinnissa ja otan jouluna kauniit paperit ja nauhat talteen saamistamme lahjoista.

Rantanen esittelee elintarvikepakkauksista tehtyjä lahjapaketteja. Valokuva on muokattu joulupallon muotoiseksi.
Kuvateksti Rantasen kotona paketointikin hoituu uusiokäyttöön napatuilla kahvi- ja lesepakkauksilla.
Kuva: Valokuva: Mikael Nieminen / Yle, kuvan muokkaus: Miia Anttila / Yle

Talouden suunnittelu ja säästäminen vaativat aikaa ja voimavaroja

Rantanen sai kimmokkeen säästeliääseen elämään joululahjaksi saamastaan kirjasta. Velan määrä yllätti.

– Kun huomasin, että erilaisia osamaksuja oli kertynyt 30 000 euron edestä, päätin pysähtyä ja tehdä muutoksen arkeeni.

Siihen asti Rantanen oli tehnyt kahta työtä, jotta raha riittäisi uusiin ihaniin vaatteisiin, sisustusesineisiin, ulkomaanmatkoihin ja kauneudenhoitoon.

– Tavoittelin koko ajan jotain suurempaa. Ajattelin olevani onnellinen, kun saan tietyn summan rahaa kuukausittain ja tietyn tavaran ostettua. Koko ajan oli kauhea kiire juosta työstä toiseen, eikä aikaa jäänyt perheelle tai ruoan laittamiselle.

– Kun jätin toisen työn pois, huomasin, että olin tehnyt sitä turhaan, koska kaikki ”ylimääräinen” raha kului osamaksuihin ja ruokatilauksiin.

Perheelle jäi enemmän aikaa ja Rantanen tunsi elämästään suurta kiitollisuutta. Vähitellen jatkuva ostamisen tarve alkoi hellittää.

Haluan antaa rahaa lasteni käyttöön, jotta he oppivat olemaan rahan kanssa järkevästi.

Rantanen tiedostaa, että talouden hallinta, velkojen poismaksaminen hiljalleen sekä säästäminen ovat asioita, jotka vaativat ihmiseltä aikaa ja voimavaroja. Jos hän ei olisi jättänyt toista työtään, ei hän olisi jaksanut tehdä muutosta kulutustottumuksiinsa.

Hän uskoo, että sukan varteen kannattaa aina yrittää säästää pienikin summa, vaikka eläisi esimerkiksi tukien varassa.

– Jos vaikka saa 50 senttiä säästöön kuukausittain, voi se kertynyt puskuri oikeasti pelastaa sitten, kun rahat ovat kerta kaikkiaan lopussa.

– Tuloja tärkeämpää on tietoisuus siitä, mihin raha menee. Minimalismin ihannointi on yksi suurimmista jutuista, joita olen oppinut, kun lopetin tuhlaamisen ja aloin budjetoimaan. Hankin tavaraa vain tarpeeseen.

Silti Rantasen ostoslistalta löytyy edelleen asioita, joista hän ei suostu säästämään.

– Ketsupin ja kaurahiutaleiden pitää olla laadukkaita. Myös lasten kengät, toppavaatteet ja turvallisuuteen liittyvät välineet ostan uutena. Lääkkeet menevät tietenkin ostosten kärkipäähän. Lisäksi haluan antaa rahaa lasteni käyttöön, jotta he oppivat olemaan rahan kanssa järkevästi.

Katso Kuusijuhla Yle TV1:ssä tai Yle Areenassa jouluaattona!

Lämminhenkisen ohjelman juontavat Ella Kanninen ja Mikko Kekäläinen. Kuusijuhla välittää aaton tunnelmat ympäri Suomen. Tarjolla vieraita ja upeita musiikkiesityksiä aina iltaan asti.

Lähteet: Nordean kysely: Yli puolet suomalaisista pitää kiinni joulubudjetistaan, tutut lahjasuosikit kärjessä