Hyppää pääsisältöön

Historia

Videopeliviikingin aseet ovat fantasiaa, mutta maailma on kutkuttavan todentuntuinen – historioitsija löytää puutteita, mutta myös kehuu suosittua viikinkipeliä

Viikinkivideopelihahmo Eivor hyökkäämässä rannalle.
Kuva: Assassin's Creed Valhalla, Ubisoft

Monen menneisyyteen sijoittuvan videopelin taustalla on paljon arkeologian ja historiantutkimusta. Kuinka ”totta” videopeli voi olla? Mistä pelistä sinä haluaisit kuulla historioitsijan arvion?

Millaista olisi seikkailla viikinkinä 800-luvun lopun Englannissa, samuraina 1200-luvun lopun Japanissa tai medjay-soturina Egyptissä muutama vuosikymmen ennen ajanlaskun alkua?

Tästä olen saanut ainakin jonkinlaisen käsityksen videopelejä pelaamalla. Viime aikoina olen ryöstellyt luostareita Englannissa, taistellut Japaniin hyökkääviä mongoleja vastaan ja ihmetellyt miten Egyptin historian kreikkalaisella kaudella kaikki egyptiläinen oli aliarvostettua.

Pelit ovat viihdettä ja leikkiä, ja niiden toiminta on tärkeä houkutin astua pelimaailmaan. Vieläkin tärkeämpää, itselleni ja hyvin monille muille, on illuusio siitä, että pelin maailma on jossain määrin todenmukainen.

Assassin's Creed: Valhalla on yksi monista kunnianhimoisista historiapeleistä. Sen tapahtumat sijoittuvat 800-luvun lopun Norjaan ja Englantiin. Millaisen kuvan se tarjoaa viikingeistä?

Keskiaikatutkija Jaakko Tahkokallio näyttää miekkaotetta.
Kuvateksti Keskiaikatutkija Jaakko Tahkokallio harrastaa keskiaikaista miekkailua.
Kuva: Yle

Videopeliviikingin aseet ovat fantasiaa

Kutsuin Kansalliskirjastossa työskentelevän keskiaikatutkijan ja keskiaikaisen miekkailun harrastajan Jaakko Tahkokallion pieneen pelisessioon. Pelasimme Valhalla-peliä, ja samalla utelin, että millaisen näkymän peli tutkijan näkökulmasta tarjoaa viikinkien maailmaan.

Mikä pitää paikkansa, missä mennään pieleen?

Voisiko videopelin pelaaminen olla hyvä tapa tutustua viikinkien oikeaan historiaan?

Emme puuttuneet kovin paljoa pelin pitkään tarinaan, vaan lähinnä siihen, miten maailma on mallinnettu.

Tahkokallio kiinnitti ensin huomiota aseisiin. Viikingit eivät käyttäneet kahdenkäden miekkoja, kuten pelissä voi käyttää, vaan miekat olivat yhdenkäden miekkoja. Muutoinkin pelin aseet ovat usein suhteettoman suuria. Ne ovat pikemmin fantasiapelin kuin realismiin pyrkivän pelin aseita.

Sen sijaan esimerkiksi rakennukset tai viikinkien laivat on mallinnettu hyvin.

Jos oikein tarkkaan katsoo, huomaa että pelin viikinkilaivassa ei ole penkkejä, vaan hahmot istuvat pienten arkkujen päällä. Tahkokallion mukaan säilyneissä viikinkilaivoissa ei ole penkkejä, joten todennäköinen istuin on ollut henkilökohtainen matka-arkku.

Viikinkilaiva Oslon viikinkilaivamuseossa.
Kuvateksti Oseberg-viikinkilaiva Oslon viikinkilaivamuseossa.
Kuva: Albert Knapp/Alamy/All Over Press

Naisten rooli viikinkiyhteisössä

Valhalla-pelissä pelaaja voi valita onko pelihahmo Eivor mies vai nainen. Tämänkaltainen inkluusio on viime aikoina yleistynyt isoissa kaupallisissa peleissä, joiden hahmot ovat aikaisemmin olleet miesvoittoisia.

Hurjia naisviikinkisotureita esiintyy myös tv-sarjoissa.

Tämä ei ole ristiriidassa sen kanssa mitä tänään tiedetään. Maskuliininen viikinkikuva juontaa juurensa 1800-luvulle, jolloin viikingit ”löydettiin”. Tuolloin elettiin viktoriaanisporvarillista aikaa, jolloin miehet sotivat ja naisten paikka oli kotona.

Viikinkikuva heijasti pitkään 1800-luvun arvoja.

― keskiaikatutkija Jaakko Tahkokallio

Jaakko Tahkokallion mukaan viimeaikaiset tutkimustulokset kyseenalaistavat tätä kuvaa. Esimerkiksi kuuluisaa Birkan soturihautaa on pidetty miehen hautana. Dna-tutkimus on paljastanut, että siihen on haudattu nainen miekkojen, keihäiden ja jousien kanssa. Tämä ei välttämättä tarkoita, että nainen osallistui taisteluihin, mutta vähintäänkin hän käytti paljon valtaa soturien parissa.

Videopeli voi siis tukea tutkijoiden muuttuneita käsityksiä ja korjata vanhoja mielikuvia.

Videopelissä viikingit hyökkäävät veneellä linnan kimppuun.
Kuva: Assassin's Creed Valhalla, Ubisoft

Videopeliviikingillä ei ole orjia

Jaakko Tahkokallio huomaa Valhalla-pelissä yhden merkittävän puutteen; asian, joka oli olennainen osa viikinkiyhteisöjä ja viikinkikulttuuria, mutta joka pelissä loistaa poissaolollaan.

Tämä asia on orjakauppa. Tahkokallio muistuttaa, että viikinkien harjoittaman orjakaupan mittakaava oli suuri. Viikingit veivät hyvin paljon orjia, etenkin itään.

Viikinkien idäntie oli melkoinen orjatie.

Viikinkien harjoittama orjakauppa on ehkä tietoisesti jätetty pelistä pois.

― keskiaikatutkija Jaakko Tahkokallio

Orjakauppa on brutaali ja vastenmielinen ilmiö. Peliä pelataan viikinkihahmona, joten nykypelaajan voisi olla vaikeaa samaistua hahmoon ja ryhmään, joka harjoittaa orjakauppaa.

Samalla pelistä jää pois jotain olennaista viikinkien historiasta.

Videopelit ovat astinlauta historiaan

Tahkokallio kuitenkin kiittelee Valhalla-pelin historiakuvausta. Pelintekijät ovat ottaneet selvää, tutkineet ja miettineet miltä asiat ovat oikeasti näyttäneet.

Peli tekee omalla tavallaan viikinkejä ja heidän historiaansa tunnetuksi, eikä Tahkokallio pidä pelin ”virheitä” mitenkään vaarallisina.

Täytyyhän meidän ensin tietää, että oli tällaisia ilmiöitä. Sitten voidaan kiinnostua mikä on totta ja mikä ei.

― keskiaikatutkija Jaakko Tahkokallio

Tahkokallio mielestä pelaajalle kyllä välittyy, mikä on kuvitteellista ja mikä pitää enemmän paikkansa, kuten pelimaailman kylät ja kaupungit.

Videopelissä viikinkien kylä joen rannalla.
Kuva: Assassin's Creed Valhalla, Ubisoft

Hän muistuttaa, että tutkija lähestyy historiaa hyvin eri tavoin kuin historiaa lähestytään elokuvissa tai peleissä.

Tutkija kirjoittaa, ja se jättää paljon enemmän auki kuin kuva. Tekstin tasolla jostakin ilmiöstä kerrottaessa voi ottaa etäisyyttä maailmaan. Kuva sen sijaan näyttää kaiken.

Elokuvissa ja videopeleissä jokaiseen kuvassa näkyvään asiaan pitää ottaa kantaa, eikä se voi ikinä mennä täysin oikein.

Kuuntele Valhalla-pelisessio keskiaikatutkija Jaakko Tahkokallion kanssa:

Bonus: Videopeliviikingillä ei ole orjia

39:56

Videopelien innoittamana historiaa opiskelemaan

Historiapelien vaikuttavuus saattaa olla nykyisin suurempaa kuin historiallisten elokuvien tai tv-sarjojen.

Pelien maailmat ovat yleensä hyvin laajoja, ja niiden pelaaminen kestää pitkään. Jos pelimaailmassa viettää satoja tunteja, siihen sitoutuu aivan eri tavalla kuin parituntisen elokuvan maailmaan.

Tämä sitoutuminen herättää pelaajassa usein paljon kysymyksiä sekä pelihahmosta että pelimaailmasta. Vastauksia etsitään myös akateemisesta historiantutkimuksesta.

Keskiaikatutkija Jaakko Tahkokallio esittelee miekkaa toimittaja Harri Alanteelle.
Kuva: Yle

Olen viime aikoina jutellut peleistä joidenkin historiantutkijoiden kanssa. He ovat huomanneet, että historian opiskelijoista moni on saanut innoituksensa peleistä ja päätynyt lopulta opiskelemaan alaa yliopistoon.

Videopeleillä on merkittävä rooli historiakiinnostuksen herättäjinä.

Pelit ovat historiakulttuuria

Helsingin yliopiston pelitutkijan Derek Fewsterin mukaan pelit ovat tänä päivänä merkittävä osa historiakulttuuria. Pelit ovat tapa kohdata menneisyys, ja samalla ne luovat mielikuvia menneisyydestä ja antavat sille merkityksiä.

Nykyään monen ensikosketus johonkin historian aikakauteen tai henkilöön syntyy videopelin kautta.

Fewster muistuttaa, että samalla videopelit heijastavat aikaansa ja aikansa käsityksiä menneisyydestä.

Mikä tahansa peli, jossa on viittauksia historiaan, on myös siinä mielessä poliittinen, että se sisällyttää joitakin asioita ja jättää joitakin pois.

― tutkija Derek Fewster

Pelit ovatkin itsessään kiinnostava tutkimuskohde historiakuvaa ja -merkityksiä luovina ”teksteinä”.

Fewsterin mukaan tärkeää on huomata, että historia on läsnä myös sellaisissa peleissä, joissa ei lähtökohtaisesti pyritä kuvaamaan todellista historiallista maailmaa. Viittauksia historiaan on fantasiassa, kauhussa ja science fictionissa.

Monet fantasiapelit, -elokuvat ja tv-sarjat, kuten Game of Thrones, sijoittuvat tunnistettavaan eurooppalaiseen myöhäiskeskiaikaiseen maailmaan. Samalla ne luovat mielikuvia siitä, millainen aikakausi myöhäiskeskiaika oli.

Mistä peleistä haluaisit tietää enemmän?

Valmistelen Areenaan tulevaa 10-osaista videosarjaa, jossa videopelejä pelataan historiantutkijoiden kanssa ja arvioidaan pelien historiakuvausta.

Kunkin tutkijan kanssa kyse on muutaman tunnin sessiosta, mikä rajoittaa miten pelejä kannattaa käsitellä. Tarkoitus ei ole analysoida pelien tarinoita kovin paljoa, vaan keskittyä siihen miten pelien maailma, mm. hahmot, vaatteet, aseet ja rakennukset, on mallinnettu.

Open world (avoin maailma) ja RPG (roolipelit)-pelit, joissa maailmaan voi tutustua kaikessa rauhassa, toimivat tässä parhaiten.

Pelejä on tarkoitus ottaa käsittelyyn pikkuhiljaa kevään mittaan. Niiden pitäisi pitää sisällään lupaus siitä, että pelimaailma on pyritty rakentamaan jossain määrin todenmukaisesti.

Tässä vaiheessa ulkopuolelle jäävät strategiapelit, vaikka ne ovat tärkeä tekijä historiakiinnostuksen taustalla. Monen mielestä ne auttavat ymmärtämään historiallisia prosesseja paremmin kuin seikkailupelit.

Pitkiä strategiapelejä on kuitenkin hyvin hankalaa arvioida yhden session aikana. Niitä voisi käsitellä myöhemmin toisella tavalla ja tuotantokaudella.