Merja Ylä-Anttila: Ylen tehtävä perustuu kansalaisten ja yhteiskunnan tarpeisiin
Ylen äänisisällöistä verkossa on keskusteltu omistajan ja ulkopuolisten tahojen kanssa sekä yhtiön sisällä.
Millaista äänisisältöä Yle saa tarjota verkossa? Kuuluvatko podcastit Ylelle? Mikä on suomalaisten yleisöjen etu ja haittaako Ylen äänitarjonta verkossa kaupallisia radioita?
Keskustelun yksi etappi on Ylen hallintoneuvoston ennakkoarvioinnin päätös, josta tiedotimme eilen. Ennakkoarvioinnissa kaupallisen radion edustajat kertoivat näkemyksensä ja yhteensä 30 eri tahoa antoi asiasta omat lausuntonsa. Kaikki lausunnot ovat luettavissa Ylen verkkosivuilla.
Käymme Ylessä jatkuvasti sisäistä keskustelua tarjonnastamme ja palveluistamme. Miten teemme parasta mahdollista sisältöä erilaisille ja eri tavoin mediaa käyttäville suomalaisille? Miten käytämme julkisena toimijana rahoituksemme parhaalla mahdollisella tavalla?
Kaikki tekemisemme pohjaa kansalaisten ja yhteiskunnan tarpeisiin. Yle-lain mukaan tehtävämme on palvella koko suomalaista yleisöä. Jotta voimme toteuttaa tätä tehtäväämme, meidän on tarjottava sisältöjä monenlaisille kohderyhmille eri jakelutavoilla, myös internetissä. Ilman digitaalisia äänisisältöjä toteuttaisimme tehtäväämme vain osittain.
Kuuntelun tavat ja muodot muuttuvat
Nykypäivänä yhä useampi mediankäyttäjä haluaa valita itse sisällöt, tavat, ajat ja tilanteet audion kuunteluun. Verkossa voimme vastata juuri tähän käyttöön, toisin kuin radiokanavilla. Verkko tuo myös uusia keinoja palvella yleisöjä – esimerkiksi nuoria ja entistä enemmän myös iäkkäämpiä sekä vähemmistö- ja erityisryhmiä – aiempaa paremmin. Verkkojulkaiseminen on tehokkain tapa tavoittaa etenkin lapsia ja nuoria yleisöjä, jotka tutkimusten mukaan eivät juuri enää kuuntele radiokanavia.
Suomalaisten rakastama Yle Areena on aivan keskeinen tapa toteuttaa julkisen palvelun tehtävää, ja äänisisällöt ovat kuuluneet yli 15-vuotiaan Yle Areenan tarjontaan alusta asti. Jo ennen tätä Yle julkaisi äänisisältöjä verkon kautta. Podcast-termille ei ole ollut Ylessä tarkasti rajattua määritelmää, ja olemme käyttäneet sitä monenlaisista verkossa julkaistavista äänisisällöistä.
Yle haluaa vahvistaa Areenan audiotarjontaa ja yhä useammin äänisisältöjä / podcasteja tehdäänkin julkaistavaksi ensisijaisesti Yle Areenassa ja vasta toissijaisesti radiokanavalla. Julkaisupäätöksissä ajatellaan aina ohjelmia kuuntelevan ensisijaista median käyttötapaa.
Julkisena toimijana mietimme luonnollisesti aina, miten käytämme rahoituksemme tehokkaasti ja tarkoituksenmukaisesti. Yle Areenan audiosisältöjen käytön jatkuva kasvu osoittaa, että palvelu on sellainen, jota suomalaiset kaipaavat. Äänisisältöjen tarjoaminen internetissä on siis viisasta resurssien käyttöä, vaikka toki radiokanavilla on paikkansa edelleenkin.
EU:n jäsenvaltioiden yleisradiotoimintaa käsittelevässä ns. Amsterdamin sopimuksessa todetaan, että julkisen palvelun yleisradiotoimintaa tulee ensisijaisesti tarkastella aina kansalaisten ja yhteiskunnan tarpeista käsin.
Näinä aikoina onkin erityisen tärkeää, että Yle voi toteuttaa tehtäväänsä ja huolehtia muun muassa henkisestä huoltovarmuudesta tiedon, sivistyksen ja kulttuurin lisäksi myös virikkeellisen viihteen, lasten sisältöjen tai esimerkiksi yhteisöllisten tapahtumien kautta aivan kuten laki Yleisradiosta meitä ohjeistaa.
Ylen tehtävän toteuttaminen edellyttää, että seuraamme median käyttötapojen muutosta ja käytämme monipuolisesti erilaisia jakelutapoja suomalaisten tavoittamiseen.
Merja Ylä-Anttila
toimitusjohtaja, Yle