Hyppää pääsisältöön

Kulttuuri

Tässä ovat vuoden 2022 vavahduttavimmat kirjat – lukulistalla on arkielämän kummallisuutta, naisten historiaa ja läskikapinaa

Kirjailijoiden kuvat:  Bernardine Evaristo, Iida Rauma ja Eeva Turunen.
Kuvateksti Kirjailijat: Bernardine Evaristo, Iida Rauma ja Eeva Turunen.
Kuva: Jennie Scott / WSOY, Kaisa Kumpula / Yle, Laura Malmivaara / Siltala

Mitä luettavaksi joululomalle tai lahjaksi pukinkonttiin? Lukupiiri Tulusto & Kylmälä -podcastin keskustelijat vinkkaavat vuoden parhaat lukuelämyksensä. Mikä kirja on ollut sinun suosikkisi?

Antoisa kirjavuosi vetelee viimeisiään. Kirjapodcast Lukupiiri Tulusto & Kylmälä on käsitellyt kuluneen vuoden aikana ison pinon kirjallisia herkkuja. Kaikille lukijoille ja lukemisesta haaveileville suunnattu podcast jatkuu taas 2023 alussa.

Tähän juttuun on koottu lukupiiriläisten vuoden 2022 ikimuistoisimmat lukukokemukset. Kuinka monta näistä olet itse jo lukenut?

Kirjojen kansia.
Kuvateksti Kirjojen kannet: Raisa Omanheimo, S&S; Peter Sandström: Ison vaaleen viimeinen kesä, S&S; Iida Rauma: Hävitys - Tapauskertomus, Siltala; Bernardine Everisto: Tyttö, nainen, toinen, WSOY
Kuva: S&S, Siltala, WSOY

Iida Rauma: Hävitys - Tapauskertomus

Heli Katainen:

Harvoin pääsen sanomaan, että Finlandia-voittaja olisi vuoden vaikuttavin kirja, mutta tällä kertaa näin on. Hävitys on samaan aikaan taiteellisesti tinkimätön ja yhteiskunnallisesti painava teos, jota on mahdotonta unohtaa. Rauma kuvaa teoksessaan hämmentävän taitavasti traumaa, joka on seurausta kouluväkivallasta ja aikuisten lapsiin kohdistamasta sorrosta. Yksilön hävittämisen rinnalla kulkee myös kaupungin ja ympäristön tuhoaminen. Tätä moninaista tuhoamisvimmaa Rauma käsittelee hienosti historiasta nostettujen esimerkkien kautta. Hävitys tuntuu mielessä, sydämessä ja kehossa: se tekee vihaiseksi, saa haukkomaan henkeä, aiheuttaa pahoinvointia, saa tärisemään ja silmät kyyneltymään.

Raisa Omaheimo: Ratkaisuja läskeille

Heidi Backström:

Miksi lihominen on pahinta, mitä ihmiselle voi tapahtua? Olipa oma keho(suhde) minkälainen tahansa, tämä on mielestäni kelpo kysymys jokaisen pohdittavaksi. Vastaukset kertovat yhteiskunnastamme ja sisäistetystä läskifobiasta. Keskipainosta poikkeaminen ei automaattisesti tarkoita sairaampaa, heikompaa tai laiskempaa ihmistä – ihan vain toisen kokoista. Omaheimo käsittelee aihetta omakohtaisesti, mikä kirjailijan tapauksessa tarkoittaa sekä kipeästi, että hillittömän hauskasti ja yleisesti.

Bernardine Evaristo: Tyttö, nainen, toinen (suom. Kaijamari Sivill)

Annaleena Jalava:

Kun kohtaa oikein suuren tarinan, se liikauttaa pysyvästi jotain omassa sisikunnassa. Näin minulle kävi, kun luin Bernadine Evariston Tyttö, nainen, toinen -romaanin. Se kartoittaa monta vuosikymmentä Britannian ruskeiden naisten historiaa ja kohtaloita ja antaa äänen monesti vaiennetuille. Juoni on mestarillinen ja henkilöt tulevat lähelle, puhuvat omilla äänillään. Opin uutta, eläydyin ja nautin.

Peter Sandström: Ison vaaleen viimeinen kesä (suom. Outi Menna)

Suonna Kononen:

Turkulainen Peter Sandström on ”tietäjät tietää” -tyyppisiä kirjailijoita, autofiktion kotoisia mestareita. Ison vaaleen viimeinen kesä -romaanin pintatasona on minäkertojan tyttären muutto kotoa ja tämän kertojassa laukaisemat henkilöhistorialliset muistot. Ollaan nuoruuden bändikuvioissa Pohjanmaalla ja kesätyökesässä Helsingissä pesemässä ikkunoita, vanhemmista ja juurista irtaantumisen saumakohdissa.

Sandströmin katse ja lause kulkevat kevyesti, arvottamatta. Arki ja elämä näkyvät sattumanvaraisissa detaljeissa, havaintoja ei tarvitse lyödä carpe diem -voimalauseina lukijan päähän.

Kirjankansia.
Kuvateksti Kirjojen kannet: Bonnie Garmus: Kaikki on kemiaa, Tammi; Antonella Anedda: Anatomioita, Parkko; Eeva Turunen: Sivistynyt ja miellyttävä ihminen, Siltala.
Kuva: Tammi, Parkko, Siltala

Bonnie Garmus: Kaikki on kemiaa (suom. Mari Hallivuori)

Henriika Tulivirta:

Älykäs, hauska ja ajatuksia herättävä teos, jossa on myös yksi kirjallisuusmaailman upeimmista koirahahmoista! Kirjan päähenkilö on Elizabeth Zott – älykäs ja määrätietoinen kemisti, johon 1950-luvun loppupuolen yhteiskunta suhtautuu vähätellen ja Zottin älykkyyttä mitätöiden. Hän on kuitenkin lannistumaton: Zottin mielestä tieto kuuluu kaikille. Jokaisella tulisi olla samat mahdollisuudet ja yhdenvertaiset oikeudet. Kerta kaikkiaan vastustamaton kirja, joka tempaa lukijan mukaansa jo alkusivuilla.

Eeva Turunen: Sivistynyt ja miellyttävä ihminen

Anna Tulusto:

Hauska, terävä, liikuttava. Samastuttava! Sivistynyt ja miellyttävä ihminen sai minut nauramaan ääneen ja silmäni kostumaan. Eeva Turusen romaanissa arkkitehti jättää jäähyväisiä rakkaalle arkkitehti-vaarilleen: valitsee uurnaa, tyhjentää taloa, kertaa keskusteluja, laatii jonkinlaista muistokirjoitusta. Ja ravistelee hiukan ummehtunutta patriarkaattia. Kirjan huumori perustuu mielikuvien hyppelehtimiseen, absurdiuteen jota arkinen elämä tuottaa. Rakastin sen tarkkaa ja omaleimaista kieltä ja Turusen kehittelemiä sanoja. Kirja on paikoitellen myös melkeinpä proosarunoa ja draamaa. Kielen ja rakenteen lennokkuudella se vie suomalaista romaania kohti uutta.

Antonella Anedda: Anatomioita (suom. Hannimari Heino)

Pietari Kylmälä:

Italialaisen Antonella Aneddan runovalikoima oli minulle järkytys. Ehkä ennen kaikkea minua järkytti sen katsaus Länsimaisen rauhan öitä -kokoelman runoihin, jotka on alunperin julkaistu vuonna 1999 Kosovon sodan aikaan. Pessimistisissä runoissa on valjua toivoa, joka muuttuu lukiessa aina vain valjummaksi, kun sota riehuu taas Euroopassa. Eurooppalaisen rauhan sijaan Anedda kirjoittaa ”tulitauon tuomasta hetkellisestä huojennuksesta”. Ikään kuin sota olisi jonkinlainen perustila, jossa länsimainen ihminen elää. Hannimari Heino on tehnyt taas hienoa työtä kääntäessään italialaista nykyrunoutta suomeksi.

Mikä on ollut sinulle vuoden 2022 vavahduttavin lukuelämys? Kommentoi ja jatka lukupiirin listaa! Kommentointi auki 18.12.2022 klo 23 asti. Keskustelua voi jatkaa myös lukupiirin Instagramissa.

Lukupiiri Tulusto & Kylmälä -podcast Areenassa.

Kuuntele:

Riemastunut ja haltioitunut lukupiiri selvitti, mikä tekee Bernardine Evariston romaanista nykyklassikon

26:30

Iida Rauman palkittu kirja on merkittävä yhteiskunnallinen puheenvuoro, joka ei jätä rauhaan

34:15

Kulttuuriykkösen joulun kirjavinkit

53:04

Keskustelu