Hyppää pääsisältöön

Yle Radio 1

Taivalkosken alakoululaiset toteuttivat joulukirkon radioon

Päivitetty 15.12.2022 09:21.
Tiernapojat alttarin edessä
Kuvateksti Taivalkosken radiokirkon päätteeksi esiintyvät tiernapojat.
Kuva: Tuomo Törmänen

Neljännen adventin radiojumalanpalveluksen suunnittelussa huomioitiin eritysesti koululaisten osallisuus.

Alakoululaisten joulukirkko ja Tiernapojat Taivalkosken kirkosta

Ohjelma ei ole enää saatavilla

Yle Radio 1:llä ja Areenassa lähetetään neljäntenä adventtisunnuntaina 18.12.2022 kello 10.00 alakoululaisten joulukirkko Taivalkoskelta.

- Joulukirkkoon osallistuvat Taivalkosken kirkonkylän alakoulun ja Hutun koulun alakoululaiset eskareista kuudesluokkalaisiin, kertoo kirkkoherra Tuomo Törmänen, joka johtaa kirkkohetken.

Radiossa kuultava joulukirkko äänitettiin Taivalkosken kirkossa edeltävänä maanantaina. - Joulukirkon toteutuksessa huomioitiin erityisesti koululaisten osallisuus. He lukevat tervehdyssanat, rukoukset ja jouluevankeliumin, Törmänen toteaa.

Urkurina toimii kanttori Anni Pesälä ja avustajana nuorisotyönohjaaja Hanna Pernu.

Joulukirkon valmistelu innosti koululaisia

Alakoululaisten joulukirkossa joulumusiikki on keskeisessä roolissa. Lähes 300 koululaisen yhteislaulu on vaikuttavaa kuultavaa. Kirkonkylän alakoulun oppilaiden suurkuoro laulaa joulukirkossa joululaulut ”Pieni liekki” ja ”Ilouutinen”. Lisäksi oppilaat soittavat eri instrumentteja.

- Radion joulukirkkoon valmistauduttiin alakoululaisten kanssa noin kuukauden ajan, kertoo alakoulun apulaisrehtori Harri Huttu, joka johtaa ja säestää koululaisten suurkuoroa.

Valmistautuminen oli yllättävän helppoa, koska raamit olivat sopivan väljät. Sopivien laulujen löydyttyä luokat harjoittelivat yhteislauluja opettajiensa johdolla luokissa.

- Valtava tekemisen ilo kumpusi itse koululaista, joita joululaulut, yhdessä tekeminen ja laulaminen innostivat. Tulevaa tilaisuutta silminnähden odotettiin. Harjoituksiin haluttiin tulla ja sieltä ei meinattu oppitunneille muistaa lähteä. Kuoro paisuikin suurkuoroksi, sillä kaikki halukkaat saivat osallistua, Harri Huttu kuvailee joulukirkkoon valmistautumista.

Kirkkohetket koetaan tärkeäksi osaksi koulun opetussisältöjä

Harri Huttu mainitsee, että osallistumisaste koululaiskirkkoihin ja -jumalanpalveluksiin on Taivalkoskella hyvin korkea. Vaihtoehtoista toimintaa järjestetään, jos joku oppilaista tai huoltajista kokee tilaisuuden itselleen sopimattomaksi.

- Pääosin nämä tilaisuudet koetaan tärkeäksi osaksi koulun opetussisältöjä ja eri vuodenaikojen tunnelmia. Erityisesti tähän pimeimpään vuodenaikaan joulukirkko luo toivon tunnelmaa ja lämmintä yhteisöllisyyttä päättyvän lukukauden kiireen ja väsymyksen lomaan. Lisäksi se suo joulun sanoman äärellä aitoa Pyhän kosketusta niille, jotka sitä kaipaavat, Huttu toteaa.

Harri Hutulle on ollut suuri ilo osallistua joulukirkkoon niin toteuttajan kuin kuulijan roolissakin.

- Tilaisuus oli poikkeuksellinen kokemus: hyvätapaisesti käyttäytyvät koululaiset perinteikkäässä tilaisuudessa, jonka kruunasi vahva yhteisöllinen laulu - Hutun koulun Tiernapoikien erittäin taidokasta esitystä unohtamatta, hän kertoo koululaisten tunnelmista.

- Menettäisimme ihan liikaa, jos koululaiskirkkoja kirkkotiloissa ei voisi enää järjestää koulun tilaisuuksina.

Yhteislaulu on tärkeää monella tasolla

Hutun mielestä pelkästään tuttujen yhteislaulujen laulaminen ja niiden tuoma yhteisöllisyys luo toivoa ja turvallisuutta levottoman maailmantilanteen keskellä.

- Lisäksi laulujen sanoma tuo lohtua. Näillä kairoilla ja korpimailla ovat entiset sukupolvet enemmän tai vähemmän hengellisiä lauluja laulaen taakkojansa helpottaneet. Koululla taas usein ollut näppinsä pelissä perinteiden siirtämisessä sukupolvelta toiselle. Itsekin alakoululaisena opin soittamaan pianoa nimenomaan koulun aamuhartausvirsiä harjoitellessani, kertoo useita lauluja joulukirkossa säestänyt Harri Huttu.

Joulukirkon päätteeksi kuullaan Hutun koulun perinteinen Tiernapojat-esitys. Tämän vuoden Tiernapojissa Herodeksena on Eemeli Turpeinen, Murjaanien kuninkaana Jeremia Turpeinen, Knihtinä Lauri Hanhela ja Mänkkinä Väinö Turpeinen. Tiernapojat on vanha kristillinen jouluperinne. Tiernapojat perustuu pääasiassa Matteuksen evankeliumiin.

Koululaisten joulukirkko on kuultavissa kuukauden ajan Yle Areenassa. Seuraava radiojumalanpalvelus lähetetään Taivalkoskelta toisena pääsiäispäivänä 10.4.2023. Silloin kuullaan etukäteen äänitetty kehitysvammaisten pääsiäiskirkko.