Hyppää pääsisältöön

Kuusijuhla

”Keskity huoneisiin, joissa vietät eniten aikaa” – tee joulusiivous vain 30 minuutissa siivousvaikuttaja Sonia Lindholmin vinkeillä

Jos on kiire tai laiskottaa, raivaa ja pyyhi aiankin keittiön ja olohuoneen tasot, vinkkaa vaikuttaja Sonia Lindholm joulusiivouksesta.

Vallitseeko kotona kaaos, jonka siivoamiseen ei riitä aikaa tai energiaa ennen joulunpyhiä? Siivousvaikuttaja @boniasiivous eli Sonia Lindholm kertoo, kuinka saada koti juhlakuntoon puolessa tunnissa.

Jouluaaton yhdessäolo-ohjelma Kuusijuhla välittää joulutunnelmat suorassa lähetyksessä 24.12. klo 12.10 alkaen Yle TV1:ssä ja Yle Areenassa.

Somevaikuttaja Sonia Lindholm jakaa @boniasiivous-tilillä siivousvinkkejä suurelle yleisölle Instagramissa ja TikTokissa. Kun pirtsakoita hyötyvinkkejä katsoo videosta toiseen, ei ikinä uskoisi, että kaikki alkoi inhosta siivoamista kohtaan.

– Sain lapset 11 kuukauden ikäerolla, joten arki oli aika kaaosta. Olin aina rakastanut siivoamista, mutta nyt se oli minusta hirveää ja stressaannuin siitä. Päätin, että asialle pitää tehdä jotain. Loin rutiinit ja opettelin siivoamaan.

Kun oikeanlaiset välineet ja tavat siivota löytyivät, alkoi Lindholm jakaa oppejaan somessa. Siivousvideot saivat hyvän vastaanoton ja nyt vinkeillä on yli 250 000 seuraajaa.

– Tykkään siivota erityisesti keittiötä. Tosi likainen uuni ja liesi ovat suosikkejani, koska ero ennen ja jälkeen siivouksen on niin iso.

Näin siivoat kotisi joulukuntoon vain 30 minuutissa

Pikajoulusiivouksessa Lindholm kehottaa keskittymään huoneisiin, joissa viettää eniten aikaa.

  1. Raivaa tasoilla ja lattioilla olevat tavarat paikoilleen. Jos et ehdi siivota kaikkia tasoja, tyhjennä keittiön tasot, jotta jää laskutilaa ruoille ja joulutuomisille. Ne tavarat, joille et löydä paikkaa juuri nyt, voit kerätä koriin, jonka käyt läpi myöhemmin.

  2. Laita astiat koneeseen tai pese käsin.

  3. Lakaise näkyvimmät roskat pois lattialta.

  4. Pyyhi keittiön tasot ja ruokapöytä sekä olohuoneen pöytä.

  5. Järjestele kengät ja takit eteisessä.

  6. Pyyhi pinnat vessassa. Lavuaarin voi pestä tiskiaineella ja -harjalla. Pinnat ja wc-pöntön voi pyyhkiä pikaisesti kostealla mikrokuituliinalla, pikasiivousliinalla tai wc-liinalla. Harjaa pönttö sisältä.

  7. Vie roskat.

  8. Järjestele koristetyynyt ja viltit olohuoneessa. Tämä tekee todella paljon kodin yleisilmeelle.

  9. Jos et ehdi mitään näistä, piilota levällään olevat tavarat esimerkiksi makuuhuoneeseen suljetun oven taakse. Vähennä valaistusta, pimeässä pöly ei näy.


Ekologisuus on tärkeä arvo

Siivousta rakastavan ihmisen kotona on sotkua samalla tavalla kuin kaikilla muillakin. Mitä suurempi sotku, sitä enemmän Lindholm siitä nauttii.

– Minulla on aika vähän tavaraa kotona eli suuria sotkuja ei juuri synny, mutta jos syntyy, on mieheni syyllinen, Lindholm naurahtaa pilke silmäkulmassa ja myöntää, että oikeasti perheessä sotketaan ja siivotaan yhdessä.

Epämieluisimmaksi siivoushommakseen Lindholm paljastaa roskien viemisen. Sen hän jättää miehensä kontolle.

Someseuraajien yhteinen ”vihollinen” on Lindholmin mukaan kylpyhuone.

– Kylpyhuoneen siivous koetaan hankalaksi, koska se on aikaa vievää ja kalkkia on vaikea pestä pois. Myös lattiakaivon puhdistus inhottaa ihmisiä.

Tosi likainen uuni ja liesi ovat suosikkejani, koska ero ennen ja jälkeen siivouksen on niin iso.

Lindholmilla on tietenkin ässä hihassaan myös itsepäisten kalkkijäämien varalle. Hän käyttää puhdistukseen happamia aineita, joiden pH-arvo on noin 2.

– Etikka ja sitruunahappo toimivat erinomaisesti, mutta tärkeintä on vaikutusaika. Annan aineen vaikuttaa kalkkeutuneella pinnalla vähintään puoli tuntia ja käytän pesuun harjaa, jossa on tukevat ja kovat harjakset.

– Käytän siivouksessa aina mahdollisimman luonnollisia aineita. Ekologisuus on minulle tärkeä arvo. Teen itse siivoussuihketta, johon tulee vettä, etikkaa ja tiskiainetta. Ruokasoodasta ja vedestä saa tehtyä tahnaa, jolla voi hinkata pintoja puhtaaksi.

Lisää hyödyllisiä jouluvinkkejä: Tunnelmasta ei tarvitse tinkiä, vaikka budjetti olisi pieni – näillä vinkeillä teet joulunpyhien ruoat alle 40 eurolla

Katso Kuusijuhla Yle TV1:ssä tai Yle Areenassa jouluaattona!

Lämminhenkisen ohjelman juontavat Ella Kanninen ja Mikko Kekäläinen. Kuusijuhla välittää aaton tunnelmat ympäri Suomen. Tarjolla vieraita ja upeita musiikkiesityksiä aina iltaan asti.