Hyppää pääsisältöön

Yle Radio 1

Radio 1:ssä soi perinteinen joulu - uusia mausteita unohtamatta

Yle Radio 1:n kuuluttajia joulukuvassa.
Kuva: Tatu Tamminen / Yle

24 sävellajin joulukalenteri, joululahjavalvojaiset, Muistojen bulevardin joulumusiikkia, Kuusta ihaillessa ja taiteilijan joulusaarna - mutta Radio 1:ssä kuullaan myös jouluruokien historiaa ja vaikka tapanintanssit etnomusiikin tahtiin.

Tältä sivulta löydät vinkkejä Radio 1:n laajaan jouluohjelmistoon. Radio 1:n suoraa lähetystä voit kuunnella radion lisäksi Yle Areenasta ja Radio 1:n verkkosivuilta. Tietoa lähetyksestä ja ohjelmista löydät kanavan verkkosivuilta ja Ylen radio-oppaasta. Radio 1:n ohjelmia voit kuunnella Yle Areenasta, mistä kaikki allamainitut ohjelmat löytyvät, tai suoraan Radio 1:n verkkosivuilta.

Joulukalenteri - 24 sävellajia
Kuva: Tuuli Laukkanen

Joulukalenteri – 24 sävellajia

Länsimaisessa musiikissa sävellajeja on 24, aivan kuten joulukalenterissa luukkuja. Onko musiikin sävellajilla ylipäätään väliä? Avaa tämän joulun erikoisimmat luukut ja samalla korvasi jollekin aivan uudelle! Radiossa ja videot sosiaalisessa mediassa! Toimittajana Tatu Tamminen. (Päivittäin Radio 1 klo 16.55, Areena, Instagram, Facebook ja Twitter)

Euroradion joulukonserttipäivä

Joulumusiikkia puolesta päivästä myöhäiseen iltaan kuullaan sunnuntaina 18.12. Konsertteja lähetetään Helsingin lisäksi kaikkiaan kahdeksasta eri kaupungista. Mukana ovat klo 12.05 alkaen Wien, Montreal, Frankfurt, Kööpenhamina, Utrecht, Göterborg, Reykjavik ja klo 21 joulukonserttipäivän päättävä Lontoo. Suomen konsertti kuullaan klo 15.05 suorana lähetyksenä Helsingin Kallion kirkosta ja sen juontaa Inari Tilli. Solistina Helsingissä on sopraano Helena Juntunen.

Musiikkitoimittaja Outi Paananen.
Kuva: Yle

Narrin aamulaulun joululahjavalvojaiset taiteilijakoti Lallukassa

Musiikkitoimittaja Outi Paananen vie kuuntelijat joululahjavalvojaisiin taiteilijakoti Lallukkaan, Helsingin Töölöön. Pöydän ääressä tavataan taiteilijakodin asukkaita ja nautitaan musiikillisista lahjapaketeista. (Yle Radio 1 pa 23.12. klo 19 ja Yle Areena)

Taiteilijan joulusaarna: Saarnaajana kirjailija Riikka Ala-Harja

Kirjailija katsoo nykyhetkestä kahteen suuntaan, 83 vuotta taaksepäin ja 83 vuoden päähän tulevaisuuteen. Längelmäen sankarivainajat ja sydänhämäläinen mökkiranta yhdistyvät huoliin tulevaisuuden tulvista ja kuivuudesta – yhteys rakentuu veden kautta. Saarna etenee myös mielensisäiseen huuhteluun: ehkä meillä on sittenkin voimia toimia valoisan huomisen hyväksi? (Yle Radio 1 la 24.12. klo 17.10 ja ma 26.12. klo 13 ja Yle Areena)

Jouluisia säveliä Yle Radio 1:stä
Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle

Perinteisiä jouluisia säveliä joulun pyhinä

Perinteisen joulun tuovat sävelet kuullaan tutuissa ohjelmissa, kuten Kuusta ihaillessa, Rytmikamarin joulu sekä tietysti hännänhuippuna loppiaisena kuultava Kauneimmat joululaulut vielä kerran. Toimittajina Maaria Holma, Petri Rinne ja Teemu Sipilä. (Yle Radio 1 eri aikoina ja Yle Areena)

Joulumusiikin Sävel on vapaa

Hiljaa leijaa maahan hiutaleet ja joulun kellot helkkäävät. Onko joulun ääni hiljainen vai riemukas? Mikä joululaulu kuuluu sinun jouluusi? Suoran puhelintoivekonsertin juontavat kuoronjohtaja Jani Sivén ja musiikkitoimittaja Eva Tigerstedt. Lähetyksen jälkeen Areenassa. (Yle Radio 1 la 17.12. klo 19 ja Yle Areena)

J.S. Bachin Jouluoratorio

Konsertissa kuullaan Johann Sebastian Bachin Jouluoratorion kantaatit I-III. Ranskan kansallisorkesteria ja Ranskan radiokuoroa johtaa Václav Luks. Katharina Ruckgaber, sopraano, Lucile Richardot, kontra-altto, Julian Prégardien, tenori, Tobias Berndt, baritoni. Konsertin toimittaa Noora Hirn. (Yle Radio 1 la 24.12. klo 19 ja Yle Areena)

Rakastavaiset kadulla. Muistojen bulevardi

Muistojen bulevardi joulutunnelmissa

Liki kahdekan tuntia iki-ihania joulusävelmiä! White Christmas, Varpunen jouluaamuna, I’ll be home for Christmas ja Sydämeeni joulun teen ovat tietysti mukana. Muistojen bulevardin valtavassa lahjapaketissa on kuunneltavissa kaikkiaan 136 joululaulua. Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Hiihtola, Tuuli Saksala ja Laura Korhonen. Kuuluttajina toimivat Jari Aula, Maaria Holma ja Tatu Tamminen. (Yle Radio 1 pe 16.12. klo 22.10 alkaen ja Yle Areena)

Jouluiset yhteislaulut Musiikkitalossa

Nyt saa laulaa mukana! Laulamassa mukana ovat Yleisradion vuoden nuorisokuoro eli Turun Puolalanmäen musiikkilukion Chorus Iuvenalis ja Chorus Iucundus sekä orkesteri johtajanaan Timo Lehtovaara. (Yle Areena)

Sari Valto
Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle

Sari Valto: Suomalaisten jouluruokien historiaa

Suomalainen joulupöytä on mielenkiintoinen sekoitus eri historianaikoja ja kulttuurisia vaikutteita, kun talonpoikaiset perinteet ovat aikojen saatossa sulautuneet kartanoiden herkkuihin ja nykyään päälle on lisätty vähän modernia twistiä. Toisaalta pöytään haetaan ylellisyyttä, toisaalta syödään hyvinkin vaatimattomasti juureslaatikoita. Toimittaja on Sari Valto. (Yle Radio 1 24.12. klo 10 ja Yle Areena)

Kulttuuriykkönen: Joulun ajan elokuvavinkit

Kulttuuriykkösen elokuvaraati puhuu jouluelokuvista sekä parhaillaan teattereissa näytettävistä elokuvista. Ohjelmassa kysytään myös, mikä tekee Jeanne Dielmanista maailman parhaimman elokuvan kautta aikojen. Studiossa kolme elokuva-alan tietäjää: Olli Kangassalo, Silja Sahlgren-Fodstad ja Anton Vanha-Majamaa. Lähetyksen juontaa Nicklas Wancke. (Yle Radio 1 ma 19.12. klo 15 ja Yle Areena)

Minne Rinne vie -ohjelman toimittaja Petri Rinne.
Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle

Minne Rinne vie: Joulupuu joulun tuo ja Nyt istutetaan joulua 2030

Suomessa on noin 500 kuusenkasvattajaa. Monelle joulukuuset tuovat tärkeän lisän elantoon, muutamille jopa täysipäiväisen työn. Kaksi jaksoa joulukuusien kasvattamisesta. Ohjelmissa vieraillaan Kaitilan kuusitilalla istuttamassa taimia, jotka ovat 8 vuoden kuluttua jouluna myyntikunnossa. Toimittajana Petri Rinne (Yle Radio 1 la 17.12. klo 8, ke 21.12. klo 18 ja la 24.12. klo 8.05 ja Yle Areena)

Tiedeykkönen: Enkeleiden lumo houkuttelee naisia - tiedekin on kiinnostunut ilmiöstä

Millaista lumoa enkelien maailma tarjoaa nykyajan ihmisille? Entä mitkä muut ominaisuudet enkeleissä vetävät puoleensa erityisesti naisia? Perinteiset kristilliset käsitykset enkeleistä yhdistyvät nykyisessä enkeliuskossa usein uushenkisiin näkemyksiin. Toimittajana Riikka Suikkari. (Yle Radio 1 pe 23.12. klo 12.10 ja Yle Areena)

Musiikkitoimittaja Mika Kauhanen
Kuva: Tuuli Laukkanen

Keinuva talo: Jouluna juurilla

Keinuvan talon joulujakson musiikit, joissa juhlaa vietetään pubissa ja kirkossa, riehakkaasti tai hartaasti, kunnoittaen joulumusiikin perinnettä ja samalla lisäten mausteet ihan oman maun mukaan. Toimittaja on Mika Kauhanen. (Yle Radio 1 ma 19.12. klo 20 ja Yle Areena)

Roman Schatzin Maamme-kirja: Muuttuva joulumme

Kuinka paljon maahanmuutto ja maahanmuuttajat vaikuttavat suomalaiseen perinnejouluun? Muuttuvaa joulua tarkastellaan kolmen maahanmuuttajan voimin, Roman Schatzin vieraina ovat koomikko Karim Aldulaimi ja viestintäyrittäjä Petr Potchintchikov. (Yle Radio 1 ma 19.12. klo 10 ja 22 ja Yle Areena)

Avaruusromua: Apua! Taas joulumusiikkia ja Melkein joulumusiikkia

Mitä tulee mieleesi kun puhutaan joulumusiikista? Millaista joulumusiikkia kuulit tänään, eilen, toissapäivänä? Mikä tekee laulusta joululaulun tai mikä tekee musiikista joulumusiikkia? Toimittajana Jukka Mikkola. (Yle Areena)

Etnokonsertteja: Etno Tapanin tanssit

Nyt höyryää musiikillista glögiä: rytmiä, iloa ja inspiraatiota monista kulttuureista historiaa hehkuen. Tällaista menoa tarjoilevat Radio 1:n maailmanmusiikki- ja kansanmusiikkiohjelmien toimittajat Tuuli Saksala, Amanda Kauranne ja Mika Kauhanen. (Yle Radio 1 ma 26.12. klo 20 ja Yle Areena)

Lisää tietoa ja kuunneltavaa: