Hyppää pääsisältöön

YleX

Ege Zulun, Pihlajan ja Pehmoainon levyjen kansikuvatr YleX:n grafiikan päällä.

Vuoden 2022 tärkeimmät levyt

Kotimaassa kukoisti rap, maailmalla haluttiin tanssia. YleX:n musiikkitiimi äänesti vuoden merkittävimmät kotimaiset ja ulkomaiset levyt. Poikkeuksellisesti listapaikan ansaitsi myös yksi ep.

Antti Aution levyn kansikuva YleX:n grafiikan päällä.
Kuva: Niko Sveins / YleX

Antti Autio – Kaikki talot huojuu

Antti Autio maalaa kolmannella albumillaan kuvan siitä, miltä ilmastoahdistus arjen alati kasautuvien vaatimusten sykkeessä tuntuu. Miten suhteuttaa itsensä ja ihmissuhteensa ympäristöön, joka seurauksia miettimättä janoaa vain lisää?

Kappaleiden vuoroin riisutut, vuoroin ylitse vyöryvät akustiset sävellykset tuntuvat luonnonvoimilta, joita myötäillen Autio kahlaa läpi kaipuun. Levyllä hapuillaan otetta nykyhetkeen, mutta ajatukset ovat jo vääjäämättä huomisessa.

Levyn hengähdystaukoja, kuten naiivin kaunista Pihkassa-kappaletta varjostavat hektisyys ja lohduton pelko tulevasta. Kun Autio laulaa arkisista ihmissuhdevaikeiluista, hän onnistuu upottamaan tavujen sekaan huolen kokonaisesta maailmasta.

Kaikki talot huojuu on aseista riisuvaa kapinaa, jonka keskellä ajatukset rakkaudesta ja tulevaisuudesta voivat olla musertavia, mutta ainoita, joilla on väliä.

Mico Pellikka, audiotoimittaja ja tuuraava musiikkikoordinaattori

Blind Channelin levyn kansikuva YleX:n grafiikan päällä.
Kuva: Niko Sveins / YleX

Blind Channel – Lifestyles of the Sick & Dangerous

Vuosi 2022 on ollut Blind Channelin. Euroviisujen tuoma huomio ja menestys on näkynyt niin Suomessa kuin ulkomailla: yhtye on tehnyt mittavan kiertueen Euroopassa ja päässyt toteuttamaan keikkaunelmiaan myös Yhdysvalloissa. Lifestyles of the Sick & Dangerous on yhtyeen vahvin albumi tähän asti ja lunastaa hurjan livemeiningin lupaukset.

Levy esittelee popkoukuilla hiottuja adrenaliinipiikkejä ja sydäntäraastavaa emoilua. Yhtye kuulostaa häkissä pidetyltä eläimeltä, joka pääsee vihdoin vapaaksi, eikä pelkää käyttää hampaitaan. Lifestyles of the Sick & Dangerous on varmasti käänteentekevä albumi bändille, joka on valmistautunut vuoden 2022 pyöritykseen koko elämänsä.

Anne Lainto, musiikkitoimittaja, Uuden musiikin X ja Anne Lainto <3 Rock

Ege Zulun levyn kansikuva YleX:n grafiikan päällä.
Kuva: Niko Sveins / YleX

Ege Zulu – Oi maamme Helsinki

Roihuvuoressa kasvanut Ege Zulu reflektoi Oi maamme Helsinki -albumillaan lähiöelämää ja sen epäkohtia sekä itseään ja lähipiiriään lähellä olevia teemoja. Levy käsittelee helsinkiläisyyttä eri kulmista, ja teksteissä vilahtaa Itä-Helsingistä tuttuja elementtejä, kuten ostoskeskus Puhos.

Niin kutsutun Marseille-soundin suomalainen sanansaattaja yhdistää musiikissaan eteläranskalaisia rytmejä ja hiphoppia. Ege Zulu on Suomessa genren pioneeri ja on omalla musiikillaan levittänyt sen vaikutteita valtavirtaan sekä moniin vuoden isoihin hitteihin.

Oi maamme Helsinki nousi syksyllä Suomen virallisen albumilistan kolmannelle sijalle. Albumi toi artistille Emma-ehdokkuudet tulokas- ja rap/r&b-kategorioissa. Helmikuussa YleX valitsi Ege Zulun vuoden 2022 Läpimurto-artistiksi.

Joanna Tzortzis, monimediatoimittaja, @ylexradio-Instagram ja YleX: Katri Norrlin -videokanava

Etan levyn kansikuva YleX:n grafiikan päällä.
Kuva: Niko Sveins / YleX

Etta – Tykkäät kummiski

Etta on monipuolinen tulkitsija, ja se kuuluu artistin toisella albumilla rentona varmuutena, mitä Etan asenteelta sopiikin odottaa. Tykkäät kummiski on edeltäjäänsä rytmikkäämpi, ja artisti on löytänyt levyllä hienon tasapainon laulamisen ja räppäämisen välillä.

Tykkäät kummiski nousi Suomen virallisen albumilistan ensimmäiseksi ja toi Etalle useita Emma-ehdokkuuksia. Kovassa nousussa vuoden aikana ollut artisti on kiertänyt aktiivisesti Suomea ja hionut keikkasettinsä timanttiseksi. Lavalla artisti dominoi kokonaisvaltaisesti karismallaan.

– Joanna Tzortzis

Gettomasan levyn kansikuva YleX:n grafiikan päällä.
Kuva: Niko Sveins / YleX

Gettomasa – Vastustamaton

Kuka on kuullut Gettomasasta, mölistiin marraskuussa internetissä. Samaan aikaan rikkoutui Shamppanjadieetillä-kesäsinglen kymmenen miljoonan Spotify-kuuntelukerran raja. Sukupolvikuilu ammottaa, mutta tällä kertaa tappiollisessa päässä ovat nelikymppiset ja sitä vanhemmat.

Vastustamaton-levyllä räppää aikuistunut Gettomasa. Temaattisesti kyse on päihde- ja työriippuvuuksista ja elämistä, jotka näiden seurausten alle väistämättä jäävät. Gettomasan eli Aleksi Lehikoisen viides albumi erottuu edukseen viime vuosien loputtomasta designer-riimittelystä. Sitä ovat tuottaneet muun muassa Ruuben ja MD$, jotka ovat ehdolla myös ensi vuoden Grammy-gaalassa.

Ne otti hoon pois on oivallinen tajunnanvirtabiisi, jossa Gettomasa lisää ansiokseen Suomen kirjakielen muuttamisen. Ghetosta lähti hänen kohdallaan h-kirjain. Olisipa vain singlebiisin samppanja säästynyt päinvastaiselta kohtalolta.

Levy kulminoituu siihen, missä Gettomasa on aina ollut suomiräpin parhaimmistoa: kuuden minuutin tilitykseen, joka puskee kyselemättä eteenpäin. Kertosäkeetön Se ois ollu siin kasvaa vaikuttavaksi.

Pinja Porvari, musiikkitoimittaja, YleX:n artikkelit

Iben levyn kansikuva YleX:n grafiikan päällä.
Kuva: Niko Sveins / YleX

Ibe – ViO

Ibellä eli Ilmari Kärjellä on ollut taas kiireinen vuosi. Jos pari viikkoa sitten ilmestynyt Non2en2e-levy oli kuumeinen tuotantopläjäys, on maaliskuinen ViO sen eksistentiaalista kriisiä poteva isoveli. Albumi tuo monessa kohtaa mieleen DJ Ibusalin viiden vuoden takaisen introverttiräppilevyn Yksin kotona 17, mutta on verrokkiaan melodisempi.

Keväällä Ibe istutti nuoret Musiikkitalon penkeille ja toi ViO-levynjulkaisukeikalleen uuden sukupolven nimet Turistista Nelma U:hun. Samaa soisi järjestettävän enemmän: räppi toimii konserttisaleissa, kuten aiemmin myös Paperi T ja Pyhimys ovat todistaneet.

Albumilta ei löydy Iben muiden levyjen kaltaisia hittejä, mutta ViO on jälleen osoitus siitä, että artisti tajuaa eheiden kokonaisuuksien päälle. Se on sekalaisten singlejen ja nopeutettujen biisiversioiden ajassa erittäin tervetullutta.

– Pinja Porvari

NCO:n levyn kansikuva YleX:n grafiikan päällä.
Kuva: Niko Sveins / YleX

NCO – Addikti

Emma-ehdokkuuden tänä vuonna napannut turkulainen NCO on yksi tämän hetken kiinnostavimmista kotimaisista rap-nimistä. Musiikissa yhdistyy kadehdittavan hyvä flow, oivaltavat riimit ja tyylikäs huumori. Lisäksi Addikti tuo artistin herkän ja avoimen puolen esille, mikä tekee uusimmasta projektista aiempia samastuttavamman ja syvällisemmän.

Sukupolvensa kipupisteitä ilman räppikliseitä käsittelevät tekstit ovat taidonnäyte siitä, miten monipuolinen biisinkirjoittaja NCO on. Hän ei mene missään vaiheessa sieltä, missä aita on matalin. Albumin vastaavana tuottajana toimii Ruusut-yhtyeessä vaikuttava Miikka Koivisto, jonka tuotannot herättävät lyriikat henkiin.

Renaz Ebrahimi, musiikkitoimittaja, Uuden musiikin X ja Kohupodi

Pehmoainon levyn kansikuva YleX:n grafiikan päällä.
Kuva: Niko Sveins / YleX

Pehmoaino – Kaukana kotoa

Pehmoaino nousi Vestan lämmittelijästä pääesiintyjäksi ja Ruisrockin rantalavalle lähes yhdessä yössä. Esikois-ep:ltä irrotetut singlet synnyttivät jo ansaittua kuhinaa, mutta Tiktokissa ilmiöitynyt Haluun takas mun perhoset käänsi aaltojen suunnan vauhdilla. Riipaisevalle herkkyydelle on aina kysyntää.

Eteerinen äänimaailma tekee tunnelmasta satumaisen. Optimistisen valoisa Sekaisin vaihtuu raakojen konesoundien riepottelemaan Rakasta mua -biisiin, mutta molemmat tyylit istuvat levyn maanläheiseen maailmaan. Omalaatuisuutta alleviivaa levyn päättävä Suojelusenkeli-virsimuunnos.

Pehmoainon kappaleissa ihmissuhteista kumpuavat tunteet tuntuvat puhtailta. Ne eivät ole kolhujen kyynistämiä, vaan juuri niin tuskallisia ja taianomaisia, jollaisina suuret rakkauden tunteet on meille lapsena opetettu ja jollaisina olemme ne erityisesti teini-iässä kokeneet. Kaukana kotoa on rehellinen ep rakastamisesta ja sen vaikeudesta.

Raine Laaksonen, kuvaaja ja musiikkitoimittaja, @ylex-Instagram

Pihlajan levyn kansikuva YleX:n grafiikan päällä.
Kuva: Niko Sveins / YleX

Pihlaja – Paha barbi

Pihlaja aloittaa toisen albuminsa luettelemalla haitallisia stereotypioita naisista ja vastustamalla näitä levyn tarttuvassa nimikkokappaleessa. Naiseuden käsitteistä ja niiden rikkomisesta muodostuu osittain teoksen henkinen teema.

Muualla asetelma kuuluu rooleissa, kuten Tipan kanssa esitetyssä koukuttavassa Menee yli -raidassa, jossa pahoinvoivan parisuhteen ongelmat ovat molempien osapuolten harteilla. Sulava klubiraita Bon appétit tihkuu seksuaalista latausta, jota kuullaan usein vain miesartistien suusta.

Kohokohtiin lukeutuu varsinaisen levyn päättävä erobiisi Grande Finale, joka kohoaa sävellyksenä loppua kohden nimensä mukaiseksi. Paha barbi on monivivahteista popin ja r&b:n fuusiota, jota kuulee Suomessa yhä liian harvakseltaan.

– Raine Laaksonen

Viivin levyn kansikuva YleX:n grafiikan päällä.
Kuva: Niko Sveins / YleX

Viivi – Parisuhdehautausmaa

Jo viime vuonna Viivi hurmasi hittisingleillään USA ja Hyväuskoinen. Esikoisalbumi Parisuhdehautausmaa on löytänyt tiensä suomalaisten sydämiin. Epäonnisesta rakkaudesta kertovat kappaleet kutsuvat itkulaulamaan mukana viimeistään isoissa kertosäkeissä. Viivi tulkitsee biisit herkästi, mutta myös persoonallisen raspin voimalla.

Sävellyksiä ja sanoituksia Viivi on työstänyt pitkään yhdessä tuottaja Lauri Halavaaran ja lauluntekijä Joonas Kerosen kanssa. Lyriikat toimivat läpi albumin päiväkirjamaisena kokonaisuutena, joka puhuttelee kuulijaa suoraan jopa henkilökohtaisella tasolla. Akustiseen kitaraan ja pianoon nojaavat biisit toimivat kaikkialla leirinuotiolta isoille keikkalavoille asti.

Parisuhdehautausmaa on löytänyt itselleen vakaan jalansijan suomalaisten popballadien skenessä ja nostanut Viivin vastadebytoineesta tulokkaasta vuoden merkittävimpiin artisteihin.

Pilvi Järvi, audiotoimittaja

Lisäksi YleX äänesti vuoden tärkeimmät ulkomaiset albumit:

Ulkomaisten artistien, kuten Beyoncén ja Harry Stylesin levyjen kansikuvia YleX:n grafiikan päällä.
Kuva: Niko Sveins / YleX

Bad BunnyUn Verano Sin Ti: Maailman striimatuimman artistin neljäs sooloalbumi on sekä kriitikoiden että fanien rakastama. Soundillisesti levy liikkuu reggaetonista trappiin ja indiepoppiin. Punaisena lankana toimivat Karibian rytmit ja kulttuuri. (Renaz Ebrahimi)

BeyoncéRenaissance: Levyllä Beyoncé päästää irti tyypillisestä vakavuudestaan ja pitää hauskaa – ja on siksi kiinnostavimmillaan vuosiin. Renaissance on silti kunnianhimoinen teos, jossa jokaisella samplella, viittauksella ja äännähdyksellä on paikkansa. (Pinja Porvari)

Burna BoyLove, Damini: Burna Boyn kuudes studioalbumi sekoittaa sulavasti afrofusionia, r&b:tä, dancehallia, reggaeta ja hiphoppia. Artistin menestys ja sen siivittämä levy ovat osuva tilannekuva tämän hetken monipuolistuvasta valtavirtamusiikista, johon on valunut afropopin vaikutteita. (Joanna Tzortzis)

Harry StylesHarry’s House: Keväällä ilmestynyt Harry’s House on Stylesin introspektiivisin albumi toistaiseksi. Konseptilevyn talo viittaa artistin mieleen ja siihen, mitä siellä päivän aikana tapahtuu. Styles on ollut tänä vuonna ilmiö myös itsessään ja läpileikannut kulttuurin alueita aina musiikista elokuviin ja muodista kaikkien Tiktok-fypeille. (Joanna Tzortzis)

Kendrick Lamar Mr. Morale & The Big Steppers: Viime Super Bowlin väliaikaesityksessä ihastuttanut räppäri on epätäydellisyydessään innovatiivinen ja ainoa Pulitzer-palkittu muusikko klassisen ja jazzin ulkopuolelta. Uudella lähes puolitoistatuntisella levyllä olisi ollut tiivistämisen varaa, mutta sen helmiä ovat United In Grief, N95, Count Me Out ja Auntie Diaries. (Pinja Porvari)

LizzoSpecial: Vaikka vuosi 2022 olisi ollut Lizzon, Lizzolle tämä vuosi oli kaikkien. Itsensä rakastamisesta ja arvostamisesta muistuttava Special piristää ja tempaa mukaansa kuten artisti itsekin. Lizzo on yksi tämän ajan tärkeimmistä ja omalaatuisimmista megastaroista, jonka rohkaisevan pop funkin sanomalle olisi enemmänkin tilaa. (Raine Laaksonen)

RosalíaMotomami: Espanjalaisartistin kolmannen levyn peräti 16 kappaleesta löytyy jokaiselle jotakin. Flamencotaustastaan tunnettu laulaja kutsuu tällä kertaa kanssaan tanssilattialle niin letkeän bachatan kuin energisemmän reggaetonin tahdissa, mutta tarjoilee myös suorastaan avantgardistisia yllätyksiä. (Pilvi Järvi)

Taylor SwiftMidnights: Alle vuorokaudessa Spotifyn striimatuimmaksi albumiksi noussut Midnights johdattaa läpi Swiftin hyvien ja huonojen unien. Levyllä yhdistyvät Folkloren hillitty estetiikka ja vanhojen pophittien tyylikäs koukuttavuus. (Anne Lainto)

The WeekndDawn FM: The Weeknd aloitti vuoden heittämällä kuulijat takaisin 1980-luvun klubeihin ja yksinäisiin ajomatkoihin kaupungin yössä. Michael Jacksonin isoimmat klassikkolevyt tuottanut Quincy Jones vierailee albumilla pienessä puheroolissa, mutta Jonesin töiden vaikutus kuuluu halki levyn. Parhaimmillaan Dawn FM yltääkin popin kuninkaan tasolle, jonka manttelinperijäksi The Weekndiä on pitkään hehkutettu. (Raine Laaksonen)

Wet LegWet Leg: Brittiläinen indierock-duo on yksi vuoden seuratuimmista tulokkaista. Rhian Thiesdalen ja Hester Chambersin muodostama yhtye löi kriitikot ällikällä debyyttialbumillaan, jolla yhdistyvät Z-sukupolven lämmin hälläväliä-asenne ja hukassa olemisen ihanuus ja kamaluus. (Anne Lainto)

Kuratoineet: Anne Lainto, Fanni Kangasvieri, Iida Putkonen, Jani Kareinen, Joanna Tzortzis, Mico Pellikka, Pilvi Järvi, Pinja Porvari, Raine Laaksonen, Renaz Ebrahimi, Roberto Rodriguez, Sonja Parkkinen ja Venla Rouhiainen.

Kotimaiset ja ulkomaiset levyt ovat aakkosjärjestyksessä esittäjän mukaan. NCO:n albumia oli tekemässä Miikka Koivisto, joka juontaa YleX:n Miikka Koivisto -ohjelmaa.