Hyppää pääsisältöön

Tiede

Erikoiset puut maailmalta ovat kuin tieteiselokuvasta – yksinäinen sitkankuusi voi auttaa ratkaisemaan ilmastokriisiä

Maailman vanhin puu violettisävyisessä kuvassa.
Kuvateksti Maailman vanhimman puun, Yhdysvalloissa sijaitsevan okakäpymännyn tarkkaa sijaintia ei haluta paljastaa, jotta se säästyisi ihmisiltä.
Kuva: Yle / Jouko Paloranta

Maailmassa on lukuisia ihmeellisiä puulajeja, jotka ihastuttavat ulkonäöllään sekä ihmeellisillä kyvyillään selviytyä karuissakin olosuhteissa.

Maailman tiettävästi vanhin puu on Pohjois-Amerikan länsirannikolla kasvava okakäpymänty. Metusalahksi nimetyn puun ikä on huimat 4 854 vuotta. Sen tarkkaa sijaintia ei paljasteta, jotta se säästyisi ihmisten tekosilta.

Kuuntele maailman vanhimman puun tarina Tiedetrippi-podcastin jaksosta Maailman vanhin puu.

Tässä kolme muuta mielenkiintoista ja harvinaista puuta, joilla on tärkeä tehtävä.

Lohikäärmepuu.
Kuvateksti ”Lohikäärmepuuta” kasvaa luonnossa ainoastaan Afrikan itäpuolella, Sokotran saarella.
Kuva: Jan Wlodarczyk / Alamy/All Over Press

Lohikäärmepuu on superkastelija

Jemenille kuuluva syrjäinen Sokotran saari Arabianmerellä on tunnettu siitä, että siellä kasvaa monia sellaisia kasveja ja eläimiä, joita ei esiinny missään muualla maailmaa.

Sokotrantraakkipuu, toiselta nimeltään lohikäärmepuu (Dracaena cinnabari) on yksi Sokotran saaren harvinaisista helmistä.

Erikoisen puusta tekee sen sateenvarjoa muistuttava ulkonäkö ja kirkkaanpunainen mahla, jota puusta vuotaa sitä leikatessa. Tästä juontaa sen englanninkielinen nimi Dragon blood tree.

Punainen mahla on ollut suosittua kauppatavaraa. Sen jauhetta on käytetty muun muassa maalien ja meikkien värjäykseen. Tämän lisäksi mahlalla on uskottu olevan terveyttä parantavia vaikutuksia.

Lohikäärmepuiden erikoisuus on se, että ne pystyvät sitomaan valtavasti vettä ilmasta ja levittämään sitä maaperään.

Sokotran saarella lohikäärmepuilla onkin tärkeä tehtävä: tutkijat arvioivat, että kukin puu pystyy kosteuttamaan maaperää moninkertaisesti verrattuna siihen, kuinka paljon kosteutta maahan imeytyy muualta. Siksi yksikin lohikäärmepuu on tärkeä saaren ekosysteemille.

Viime vuosina lohikäärmepuita ovat kuitenkin uhanneet pahentuneet kuivuuskaudet ja muut sään ääri-ilmiöt sekä laiduntavan karjan liian suuri määrä.

Maailman vanhin puulaji australianwollemia.
Kuvateksti Wollemia-mäntyjen luultiin jääneen dinosaurusten aikakauteen, mutta 90-luvulla niitä löydettiin vielä Australiasta.
Kuva: Trevor Chriss / Alamy/All Over Press

Dinosauruspuut tekivät paluun

Dinosauruspuiksi kutsuttujen wollemioiden luultiin kuolleen sukupuuttoon jo ajat sitten, mutta vuonna 1994 oletus osoittautui vääräksi.

Aiemmin tätä havupuuta on havaittu pelkästään dinosaurusten aikaisista liitukauden fossiileista. 1994 dinosauruspuuta löydettiin kaikkien yllätykseksi kasvamasta Australian Blue Mountains –vuoristoalueelta.

Noin 40 metrin korkeuteen kasvavia ”eläviä fossiileita” elää luonnonvaraisena arviolta noin 200 kappaletta Wollemin kansallispuistossa Uuden Etelä-Walesin osavaltiossa Australiassa.

Vuosina 2019–2020 aluetta riivasivat tuhoisat maastopalot. Viranomaiset onnistuivat kuitenkin vielä pelastamaan harvinaisen puulajin sukupuutolta. Mittavan pelastusoperaation jälkeen puiden suojelua on entisestään lisätty poliittisilla toimilla.

Myös dinosauruspuiden tarkka kasvupaikka halutaan pitää salaisena, jotta ihmiset eivät uhkaisi puiden hyvinvointia.

Ilmastokriisin myötä niiden suurimpana uhkana pidetään lisääntyviä maastopaloja.

Niin sanotun elävän fossiilin voi nähdä myös Suomessa. Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan kasvihuoneessa kasvaa yksi hyvinvoiva wollemia, jonka Australia lahjoitti sinne vuonna 2007.

"Elämän puu", joka roikkuu rotkon päällä Washingtonin kansallispuistossa
Kuvateksti Washingtonin osavaltion kansallispuistossa sijaitsee kuuluisa sitkankuusi ”Elämän puu”.
Kuva: Kristine Anderson / Alamy/All Over Press

Maailman yksinäisin puu

Uuden-Seelannin saarella kasvavaa sitkankuusta kutsutaan maailman yksinäisemmäksi puuksi.

Yhdeksän metriä korkea kuusi kantaa Guinnessin maailmanennätystä ”etäisimmästä puusta” maapallolla. Se on ainoa puu pensaisella ja tuulenpieksemällä Campbellin piskuisella saarella.

Uskotaan, että puun istutti Uuden-Seelannin kuvernööri 1900-luvun alussa. Tarkkaa ikää ei ole onnistuttu varmistamaan.

Tutkijat uskovat, että juuri tämä yksinäinen puu voi auttaa ratkaisemaan ilmastoon liittyviä kysymyksiä. Tutkija ja radiohiilitieteen johtaja Jocelyn Turnbull GNS Science –tutkimuslaitoksesta kertoo The Guardianin haastattelussa, että puu voi auttaa ymmärtämään, mitä hiilidioksidille tapahtuu Eteläisellä jäämerellä.

Eteläinen jäämeri on yksi maapallon tärkeimpiä hiilinieluja. Se sitoo itseensä hiilidioksidia ja hillitsee ilmastonmuutosta.

Puun vuosirenkaista voidaan tutkia hiilidioksidin määrää menneinä vuosikymmeninä. Eteläisellä jäämerellä puut ovat harvinaisuus, joten yksinäisen puun vuosirenkaista saadaan arvokasta tietoa.