Hyppää pääsisältöön

Oppiminen

Maiju Voutilainen jäi koukkuun henkilökohtaisista asioista postaamiseen: “Aloin jakaa asioita huomion takia”

Päivitetty 26.12.2022 10:42.
Kolme kuvaa somevaikuttaja Maiju Voutilaisesta.
Kuva: Yle, kuvankäsittely Mikko Lehtola

Henkilökohtaisten asioiden jakaminen voi olla yksi somen parhaita puolia, mutta se voi myös koukuttaa. Sen tietää somevaikuttaja Maiju Voutilainen, joka on jo vuosia puhunut aroista aiheista sometileillään.

Vuonna 2016 somevaikuttaja Maiju Voutilainen julkaisi YouTube-tilillään videon, jonka saatteessa luki:

“Tää oli ehdottomasti yks vaikeimmista videoista ikinä kuvata ja julkaista. Toivottavasti tästä on apua jollekin.”

Videolla Maiju kertoi mielenterveysongelmista, joista oli tuolloin jo tovin kärsinyt. Hänen mielestään mielenterveydestä tarvittiin enemmän avointa puhetta.

Oman tilanteen avaaminen oli silti vaikeaa, sillä mielenterveysongelmien ympärillä leijuva stigma oli tuolloin vielä vahvempi kuin nykyään.

Aiemmin Maijun YouTube-kanava oli tunnettu positiivisesta ja kevyemmästä sisällöstä. Henkilökohtaisesta videosta tuli nopeasti valtavan suosittu ja se sai paljon kiittäviä kommentteja. Moni samastui Voutilaisen kokemukseen, ja useat kommentoijat kehuivat häntä rohkeaksi ja vahvaksi.

Mieti, miksi postaat

Psykoterapeutti Emilia Kujalan mielestä autenttisuus ja keskeneräisyys ovat tervetullut lisä tarkasti kuratoituun somekuvastoon. Hän näkee siinä kuitenkin myös toisen puolen.

– Kun somessa kertoo, että menee huonosti, tekee samalla itsensä haavoittuvaksi. Ihmiset reagoivat siihen voimakkaasti, ja se voi olla haastava yhtälö. Tykkäysten ja kommenttien saaminen on palkitsevaa, ja somenkäyttäjä oppii nopeasti, miten palkinnon saa.

Maijukin havahtui siihen, että hän jakoi asioitaan osittain saadakseen huomiota. Hän oli myös alkanut tuijottaa liikaa kävijälukuja, sillä henkilökohtaiset julkaisut vetivät aina paljon yleisöä ja siksi niitä oli houkutus tehdä.

– Halusin antaa enemmän ja enemmän sellaista, josta pidetään ja jota ylistetään.

Puhumalla häpeä hälvenee. Huomaa, ettei ole yksin asioiden kanssa.

― Maiju Voutilainen

Nähdyksi tuleminen on tärkeä tarve. Somessa seuraajamäärät ja tykkäykset osoittavat, että olet osa laumaa ja sinua arvostetaan, sanoo Kujala. Siksi on inhimillistä, että postaamista motivoi toisinaan enemmän nähdyksi tulemisen tarve kuin halu vaikkapa murtaa tabuja.

– Henkilökohtaisten teemojen jakamisella on suuri arvo. Tärkeää on kuitenkin miettiä omia motiivejaan: miksi julkaisen tämän? Haluanko saada paljon sydämiä ja reaktioita, vai haluanko esimerkiksi lievittää häpeää? Usein se voi olla näitä molempia, oleellista on, mihin vaakakuppi kallistuu.

Häpeä hälvenee puhumalla

Maiju on halunnut puhua aiheista, joissa olisi itsekin kaivannut vertaistukea. Jos itse avaa henkilökohtaisia asioita, yleisö usein vastaa samalla intensiteetillä, hän sanoo.

– Puhumalla häpeä hälvenee. Huomaa, ettei ole yksin asioiden kanssa. Some luo mahdollisuuksia kuulla myös sellaisten ihmisten kokemuksia, jotka eivät muutoin ole välittömässä läheisyydessä.

Maijun mielestä joitakin asioita voi olla jopa helpompi jakaa somessa kuin kasvotusten.

– Ehkä siksi, kun saa omassa rauhassa hioa ja miettiä, mitä haluaa sanoa. Tuntuu, että asiat ovat hallinnassa. Vaikka eihän mikään oikeasti koskaan ole.

Maiju Voutilainen on tullut tunnetuksi tubettajana. Hän on yksi vaikuttajien sometaukoja dokumentoivaan Pause-sarjaan osallistuneista.

Lisää aiheesta Yle Areenassa

Keskustelu