Sinappisilakka, josta tuli sukuperinne – sitä on ollut joulupöydässä 50 vuotta
Tony Kronqvist lähetti tämän reseptin Strömsön silakkahaasteeseen, jossa keräsimme parhaita silakkareseptejänne joulupöytää varten. Kaikki hyvä kulkee eteenpäin sukupolvelta toiselle.
”Resepti on ollut käytössä perheessämme pian 50 vuotta. Alun perin se on ”tutun tutulta” Kauniaisista – mutta se voi olla peräisin muualta ja olla vielä vanhempi.”
Tony Kronqvist
Valmistusaika: 380 min, josta valmisteluaika 360 min
Ainekset
600–700 g tuoreita silakkafileitä
5 dl kylmää vettä
1 dl etikkaa (10 %)
1 dl mietoa sinappia, käytä hiukan enemmän
2 tl suolaa
3–4 rkl sokeria
2 tl etikkaa (10 %)
1 dl ruokaöljyä
1 ”lasten ruokalusikallinen” murskattuja valkopippureita
runsaasti tuoretta tillisilppua
Ohjeet
Sekoita etikka ja vesi. Poista fileistä nahka (aloita pääpuolesta ja selästä).
Pane fileet 4–6 tunniksi etikkaliemeen ja anna seistä viileässä/kylmässä.
Anna silakkafileiden valua lävikössä.
Sekoita sillä välin sinappikastike sinapista, suolasta, sokerista, tilkasta etikkaa, ruokaöljystä, valkopippurista ja reilusta määrästä tilliä.
Pane lasipurkkiin kerroksittain silakkaa ja sinappikastiketta.
Anna seistä jääkaapissa pari päivää. Ravistele purkkia pari kertaa niin, että kastike pääsee silakkafileiden kaikille puolille; kastike leviää, kun se saa myös nestettä fileistä.