Hyppää pääsisältöön

Ylen tiedotteet

Jade – Huippu-urheilijan intiimi kasvutarina Yle Areenassa 23.1.2023

Korkeushypyn Suomen mestari Jade Nyström
Kuva: Ilmari Farbritius / Julia Kiiskinen / Yle

Yle Kioskin intiimi dokumenttisarja Jade seuraa kolminkertaisen korkeushypyn Suomen mestarin elämää

Yle Kioskin dokumenttisarjassa kolminkertainen korkeushypyn Suomen mestari Jade Nyström on aikuistumisen kynnyksellä viettäessään ensimmäistä kesäänsä täysi-ikäisenä. Sarjassa seurataan Jaden identiteetin ja kauneusihanteiden kehittymistä, unelmien toteutumista ja kaatumista sekä isojen, koko elämää määrittävien valintojen tekemistä.

Jade Nyström on tullut julkisuudessa tunnetuksi jo teini-ikäisenä sekä Urheilugaalan vuoden esikuva -ehdokkaana että Seiskan kohuotsikoissa. Hän on puhunut transurheilijoiden oikeuksien puolesta ja tehnyt näkyväksi vihapuhetta ja kiusaamista.

“Mä otin liian ison harppauksen siinä alussa, kun mä kävin mun transprosessin läpi julkisesti. Alaikäselle se on tosi iso paikka, kun ihmiset arvostelee sitä. Et sä voi miellyttää kaikkii, aina on joku joka ei tykkää jostain jutusta mitä sä teet”, Jade kertoo.

Ovatko mediassa annetut roolit kuitenkaan sellaisia, mistä Jade itse haluaisi olla tunnettu? Intiimissä sarjassa tutustutaan Jadeen varovaisen ja tarkan julkisuuskuvan takana, ja nähdään, millaista nuoren urheilijan arki on todellisuudessa.

Viisiosaisessa sarjassa urheilijan arkea värittävät rankat treenit, railakas biletys ja kauneusoperaatiot. Perhe ja ystävät pitävät Jaden jalat maassa, vaikka arjen häirintäkokemukset ovat toisinaan raskaita.

Jade tähtää urheilumaailman huipulle, mutta millaisia uhrauksia hän on valmis tekemään menestyksen eteen? Onko esimerkiksi reilua, että Jade joutuu valitsemaan oman identiteetin ja kilpailusarjan välillä jatkamalla kilpailemista naisena miesten sarjassa?

“Se että mä joudun lykätä esimerkiks hormonien aloittamista, niin kyl se häiritsee ja ärsyttää, mut mä aioin tehdä toimenpiteillä asioita, mitä mä pystyn tekemään. Esimerkiks äiti toivois, että mä saisin elää semmosta nuoren naisen elämää, ja että mä oisin tyytyväinen”, Jade sanoo.

Jade on vannonut, ettei halua olla kisatauolla edes vuotta, koska kilpailuvietti on niin kova. Kuitenkin heti sarjan alussa Jade pääsee unelmiensa operaatioon, joka mullistaa hänen elämänsä monella tasolla. Samalla urheilukentät vaihtuvat baarien tanssilattioihin.

Julkisuus ja sen tuomat paineet ovat värittäneet nuoren urheilijalupauksen uraa jo vuosia, mutta mitä lisähaasteita naisena kilpaileminen miesten sarjassa tuo? Löytääkö Jade urheilijaidentiteettinsä uudelleen vai viekö hauskanpito voiton?

Yle Areenassa koko sarja 23.1. ja Yle TV2:ssa maanantaisin 23.1.– 20.2. klo 21.50