Hyppää pääsisältöön

Strömsö

Lukemattomien kokeilujen jälkeen Jani Malmberg onnistui saamaan isopaappansa silakkaruoan maut kohdilleen – tässä parlamenttisilakat

Silliä ja näkkileipää lautasella
Kuva: Minna Mäkelä / Yle

Näissä silakoissa on intensiivinen maku. HP-kastike ja silakka kuulostavat ehkä vieraalta yhdistelmältä, mutta kas siinäpä juuri tämän reseptin juju. Silakoiden maku vain paranee mitä pidempään ne saavat makustua maustekastikkeessa.

”Tämä on saatu isopapalta niin että opettelin suhteet ja harjoittelin suhteet prikulleen oikein tehden satoja versioita. Tämän ohjeen mukaan jos tekee palaan aina lapsuuden jouluvalmisteluihin.”

Jani Malmberg

Jani osallistui Strömsön suureen silakkahaasteeseen, jossa peräänkuulutimme joulun parhaita silakkaohjeita.

Parlamenttisilakat

Ainekset

 • 1 kg silakoita

  Mausteliemi:

 • 3 dl vettä

 • 1 dl etikkaa

 • 1 rkl suolaa

 • 1 rkl sokeria

  Maustekastike:

 • 1 tl sinappijauhetta

 • 4 tl sokeria

 • ½ dl kermaa

 • ½ dl majoneesia

 • 5 tl HP-kastiketta

 • Silputtua tilliä

Ohjeet

Perkaa silakat fileiksi. Huuhtele ne nopeasti ja pane valumaan lävikköön. Ripottele suolaa sinne tänne kalojen päälle. Se ehtii tasaantua sillä aikaa kun huuhteluvesi valuu pois.

Erottele tillistä varret ja oksien paksut päät ja pane ne astian pohjalle. Nostele kalat päälle ja kumoa mausteliemi kaiken ylle. Lautanen pitää karanneet tillinvarret liemessä ja samalla pysyvät silakatkin uimasillaan. Nosta astia yöksi kylmään paikkaan.

Seuraavana päivänä on työläin vaihe edessä. Silakoista pitää näet poistaa nahat. Se käy kuitenkin melko näppärästi, sillä etikkaliemi on pehmentänyt kalat niin, että fileet irtoavat aika kiltisti. Ja jos fileet tosiaan vähän katkeilevatkin ei se nyt niin nuukaa ole. Yhtä hyviltä ne silti maistuvat. Huom! Jos silakkafileet ovat oikein tuoreita on toki helpompi poistaa nahat ennen kuin laitat ne mausteliemeen.

Nostele taas pikkufileet lävikköön. Maista, tarvitaanko suolaa. Tavallisesti sitä tarvitaan. Lisää siis se ja anna fileitten valua hyvän aikaa. Jos kalat ovat maustekastikkeeseen pantaessa kovin vetisiä, laimenee hyvä kastike eikä maistu siltä miltä pitää – tummalta ja tuliselta.

Sekoita sinappijauhe ja hieno sokeri sekaisin. Kaada kerma päälle ja sekoittele niin kauan, että sokeri lakkaa rahisemasta. Lisää majoneesi, HP-kastike ja paljon tillisilppua joukkoon. Sekoita ja nostele kastike kalafileitten kanssa kerroksittain kauniiseen lasipurkkiin.

Pane purkki kypsymään jääkaappiin.

Silliä ja näkkileipää lautasella
Kuva: Minna Mäkelä / Yle

Jos et millään malta odottaa maistaaksesi enempää kuin kuusi tuntia, ovat kalat siinä ajassa jo ehtineet maustua jonkin verran. Parhaimmillaan ne ovat seuraavana päivänä päivällisaikaan.

Resepti julkaistiin myös Helsingin Sanomissa 2.12.2017.

Lisää aiheesta Yle Areenassa

Sisältö muilla kielillä