Hyppää pääsisältöön

Strömsö

Haluatko tarjota todellisen makuelämyksen? Suosittelemme silakkalaatikkoa sinihomejuustolla ja mustikoilla höystettynä

Uunivuoka valmista aurajuusto silakkaa
Kuva: Minna Mäkelä / Yle

Satu Nieminen osallistui Strömsön silakkahaasteen reseptillä, joka heti kiinnitti huomiomme. Testikeittiö toteaakin, että kyseessä on erinomaisen maukas silakkavuoka, joka yllättää makujen yhdistelmällä ja maistuu parhaalta kylmänä.

”Meidän joulupöydästä on löytynyt tämä silkkaresepti jo n 20 vuoden ajan. En jaksa muistaa mistä se mukaan tarttui, mutta perintöresepti se ei minulle ole - mutta lapsilleni se sitä jo on. Viimeisimmät joulut tämän on valmistanut perheemme kuopus.

Oli muuten vaikea arvioida mittoja - niin vaistolla mä tämän aina valmistan tai valvon.

Tarjoile lämpimänä joululaatikkona perunoiden kera … mutta vielä parempaa tämä on seuraavana päivänä kylmiltään, kun sitä kerman ja juuston hyydyttämää kalavuokaa lusikoi salaa jääkaapin oven raossa esim Maalahden limpun päälle, tai nauttii ihan avoimesti kylmänä lisäkkeenä jouluruoalle.

Lopputulos on kaunis, kermainen ja hennosti lilan sävyinen silakkavuoka, joka muistuttaa kesän kalareissuista, loppukesän mustikkametsistä, jouluista juustoa ja kermaa unohtamatta.

Ollaan joskus koitettu varioida tästä kesäinen versio ahvenfileistä uusien perunoiden kaveriksi, mutta ei se maistu yhtä hyvältä. Silakan ”tummempi” maku tähän sopii parhaiten.”

Hyvän joulun toivotuksin,

Satu Nieminen

Ainekset

  • 600–700 g silakkafileitä

  • iso nippu tuoretta tilliä

  • reilusti Aurajuustomurua (1–2 pss)

  • 3–5 dl kuohukermaa (riippuu käyttämäsi vuoan mallista, kalojen pitää hukkua)

  • 1–2 dl pakastettua mustikkaa

  • suolaa

  • mustapippuria

Ohjeet

Trimmaa fileet, poista mahdolliset evät esim saksilla.

Levitä fileet vieri viereen leivinpaperille nahkapuoli alaspäin.

Ripottele niille myllystä suolaa, mustapippuria ja tuoretta tillisilppua. Sen jälkeen heilauta niiden päälle ronskisti auramuruja. Rullaa fileet (ja yritä välttää juustomurujen karkailuja).

Lado rullattu fileet vaakaan vieri viereen uunivuokaan (myös alumiinivuoka käy). Roiskaise päälle pakastemustikoita, täydennä auramurulla ja tillisilppuakin voi lisätä jos tykkää.

Uunivuoka jossa silakkaa, mustikkaa ja aurajuustoa ennen kypsennystä
Kuva: Matias Jungar / Yle

Lisää päälle vielä toinen kerros ed mainitulla tavalla maustettuja ja rullattuja silakkafileitä.

Hukuta silakat kuohukermaan, lisää väriksi pintaan vielä harvakseltaan pakastemustikoita ja juustomuruja.

Paista uunissa n. 175 C (varo kuohumista) siinä muiden joulutohinoiden aikana.

Varo ettei pinta pala, kaunis rusketus on toivottavaa. Suolaa ei kermaan tarvi lisätä. Fileiden suolaus alussa ja juustomurujen suolaisuus riittää. Mustikan pieni makeus saa erottua.

Lisää aiheesta Yle Areenassa

Sisältö muilla kielillä