Hyppää pääsisältöön

Kuusi kuvaa

Sensein kohtaaminen muutti Minna Eväsojan elämän suunnan – tosissaan yrittäminen on tärkeämpää kuin täydellisyys

Kolme naista istuu teehuoneen edustalla Japanissa. Kahdella heistä on kimono yllään.
Kuvateksti Toukokuun 18. päivänä 1997 Minna Eväsoja järjesti opinnäytetyönään kaksi teetilaisuutta kansallisaarteeksi luokitellussa Kōzanjin temppelissä Kioton pohjoispuolella. Kuvassa Eväsoja on yhdessä Sensein puolison ja ystävä Maki Higashinon kanssa.
Kuva: Minna Eväsojan kotialbumi

Japanin tutkijasta tuli terveydenhoidon asiantuntija.

Kuuntele Kuusi kuvaa Minna Eväsoja -ohjelma Yle Areenasta

Lapsena Minna Eväsoja eli omissa haavemaailmoissaan, sillä koti oli vähävarainen ja elämä niukkaa. Serkku Riikan kanssa he olivat parhaat ystävät, sillä he olivat melkein samanikäisiä. Serkuksia sitoi yhteen myös vanhempien yhteinen tausta: heidän äitinsä olivat siskoksia ja isien kerrotaan olleen kaksoisveljiä.

Minnan isä ei kuitenkaan ollut perheen elämässä mukana. Niinpä hänen haaveissaan isä oli miljonääri, joka eräänä päivänä tulisi hakemaan Minnan pois suurella mustalla autolla.

Kaksi tyttöä seisoo pienen moottoriveneen edessä laiturilla.
Kuvateksti Minna Eväsoja (etualalla) poseeraa Audrey Hepburnin tapaan ja serkku Riikka katsoo tilannetta hieman pidättyväisemmin Iitissä suvun mökkirannassa. Tyttöjen vieressä Timo-enon uusi moottorivene, joka oli Minnan mielestä hienointa mitä hän oli nähnyt.
Kuva: Minna Eväsojan kotialbumi

Isä ei koskaan tullut, mutta Minnasta kasvoi itsenäinen nainen. Hän muutti Helsinkiin samana iltapäivänä kun viimeiset ylioppilaskirjoitukset oli tehty. Rahattomana ja vailla sen tarkempaa suunnitelmaa hän yöpyi ensimmäiset yöt sukulaistädin keittokomeron lattialla.

Valokuva mallikortista, jossa on naisen kasvokuva ja sen alla kirjoitettuna hänen pituutensa, kengännumeronsa jne. sekä mallitoimisto Andiamon yhteystiedot.
Kuvateksti Minna Eväsojan mallikortti noin vuodelta 1984. Hän oli päätynyt mallin töihin sattumalta saatuan trendikkään kampauksen hiusmallina.
Kuva: Matti Hietala

Sattuma vei mallimaailman huippujen pariin

Eväsoja päätyi sattumalta hiusmalliksi nähtyään kampaamon ikkunassa ilmoituksen. Rahattomalle nuorelle se oli houkutteleva tilaisuus saada ilmainen hiustenleikkaus. Kampaaja leikkasi hänelle Grace Jones -mallisen lyhyen tukan ja värjäsi sen helmenvalkeaksi.

Yht’äkkiä Eväsoja oli 80-luvun kansainvälisen muodin harjalla. Kävi nimittäin niin, että ollessaan kerrostarjoilijana Palace-hotellissa, hotellin vieraiksi tuli kansainvälisen Avantgarde-muotilehden kuvaajia. He olivat etsimässä suomalaisia malleja kuvattavaksi, ja mahdollisesti vaikuttuneina Eväsojan ajanmukaisesta kampauksesta pyysivät häntäkin kuvattavaksi.

Kuvasta tuli onnistunut ja se päätyi lopulta lehteen - jopa kansikuvaksi sitä harkittiin. Sen jäkeen Minna Eväsoja sai mukavasti lisätuloja mallin töistä.

Aloittaessaan opiskelut Helsingin yliopistossa Eväsoja jätti mallintyöt taakseen. Diplomaattiurasta haaveillen hän alkoi opiskella japanin kieltä ja kulttuuria. Pian opinnot veivät hänet Japaniin, teekouluuun, jossa opiskeltiin muun muassa sitä, miten teetä kuului valmistaa Japanin keisarille, mikäli tämä sattuisi sattumalta pistäytymään juuri samaan teehuoneeseen. Sellaista tuskin usein tapahtuu kenellekään, mutta oppilaan on oltava valmis kaikkeen mitä periaatteessa voisi tapahtua.

Vielä 30 vuotta myöhemminkään Eväsoja ei ole päässyt tarjoamaan keisarille teetä. Keisarillisia henkilöitä hän on kuitenkin tavannut.

Taiteen tekemisestä tulee olla omakohtaista kokemusta, jotta sitä voi ymmärtää

Tärkeintä Japanissa oli kuitenkin se vuorovaikutus, jota hän kävi opettajansa, Sensein kanssa. Sensei kannusti hankkimaan laajaa omakohtaista kokemusta perinteisistä japanilaisista taiteenlajeista. Se oli tarpeen, jotta Eväsoja voisi todella ymmärtää, mistä hän kirjoittaa väitöskirjassaan, joka käsitteli karun kauneuden merkityksiä japanilaisessa teetaiteessa.

Niinpä Eväsoja opiskeli teetaiteen lisäksi muun muassa klassista japania, Nō-teatterin tanssia ja resitoivaa laulua, kalligrafiaa ja kukkien asettelua. Seminaarimatkoilla junassa Sensei kannusti opiskelijoista koostuvaa seuruetta improvisoimaan ketjurunoja: kun aihe oli valittu, uutta runoa luotiin pitkinä ketjuina vuorotellen, ja aina tarkkojen tavumäärien puitteissa: 5–7–5-7-7 ja 4–7–7 tavuisia säkeitä vuorotellen.

Eväsoja kirjoitti runoja Sensein kannustuksesta, ja tämä ilahtui niistä. Sensei lähetti runoja jopa kirjallisuuslehteen julkaistavaksi. Muutamia julkaistiinkin.

Viisi ihmistä seisoo rivissä kameraan katsoen, kaksi miestä vasemmalla ja kolme naista kuvan oikealla puolella.
Kuvateksti Japanin kruununperilliset, prinssi Akishino ja prinsessa Kiko, sekä Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä ja hyvinvointialuejohtaja Sanna Svahn ja Minna Eväsoja Ison Omenan neuvolassa, Espoossa heinäkuun 4. päivä 2019.
Kuva: Nina Elfengren

Terveydenhoidon asiantuntijaksi ja neuvolavalistajaksi

Yliopistolta Eväsoja on sittemmin siirtynyt terveydenhoidon pariin. Eväsoja opiskeli terveydenhoitajaksi ja työskenteli muutaman vuoden espoolaisessa neuvolassa päästen erityisesti japanilaisten perheiden suosioon. Japania puhuvana hän kykeni palvelemaan ihmisiä heidän äidinkielellään ja toisaalta kykeni samastumaan heidän raskauteensa vieraassa maassa, sillä hän oli itse odottanut omaa lastaan Japanissa.

Tultuaan nimitetyksi terveydenhoidon asiantuntijan tehtäviin, hän on alkanut edistää suomalaisen neuvolakäytännön vientiä Japaniin. Niinpä esimerkiksi kruununprinssi Akishinon ja prinsessa Kikon virallisella Suomen vierailulla keisarillisesta palatsista tuli pyyntö, että nimenomaan Eväsoja olisi se, joka esittelee keisarilliselle parille suomalaisen neuvolan. Näin tapahtuikin Ison Omenan neuvolassa heinäkuussa 2019.

Muiden kuin Eväsojan piti pysytellä vierailun aikana vähintään kolmen metrin etäisyydellä vieraista. Keisariparin vierailun syynä oli se,että Japani on kehittämässä neuvolajärjestelmäänsä suomalaisen mallin mukaan. Jopa neuvolatoiminnan sikäläinen nimi, Neubora, on laina suomesta.

Tytär ja äiti ovat jumppasailissa ja juoksevat kameraan iloisesti katsoen. Kuva on epätarkka, koska se on juostessa otettu.
Kuvateksti Tytär Malla ja Minna Eväsoja kuntoilevat henkilökohtaisen valmentajan tekemän kunto-ohjelman mukaisesti. Tässä he juoksevat kunto-ohjelmaan kuuluvaa juoksuosuutta vauonna 2022.
Kuva: Malla Eväsoja

Kuusi kuvaa Japanin tuntija Minna Eväsojan elämästä

44:18