Hyppää pääsisältöön

Yle Teema

Teeman lahjapaketit 2022, aatosta loppiaiseen – elokuvia joulun joka päivälle!

Bild ur den klassiska julfilmen It's a wonderful life.
Kuvateksti 25.12.: Ihmeellinen on elämä
Kuva: All Over Press

Teeman joulun 2022 lahjapaketit ovat jälleen täynnä elokuvia! Tanssia, jännitystä, tunteita ja toimintaa. Loppiaisen paketissa jatkuu Kansallisoopperan Ring.

Lahjapaketit avataan perinteiseen tapaan joka päivä aatosta loppiaiseen kello 12.00, mutta huomatkaa tiistain 3.1. Loiri-erikoispaketti, joka sisältää elokuvia päivällä ja illalla, sekä loppiaisen musiikkipaketti!

24.12. Astaire & Rogers

Saanko luvan

Hääkarkuri

Paketissa esiintyvät Teeman kesän 2022 tanssijatähdet Fred Astaire ja Ginger Rogers. Samaan pakettiin kuuluu vielä kolmaskin elokuva, joka nähdään joulupäivänä.

25.12. Ihmeellinen on elämä + Stewart & Rogers

Ihmeellinen on elämä

Hänen salainen vaimonsa

Frank Capran elokuva toivonsa menettäneestä miehestä ja joulun ihmeestä on jokavuotinen perinne, ja tällä kertaa se nähdään joulupäivänä keskipäivällä. Päivää jatkaa vielä yksi Ginger Rogersin filmi, miespääosassa James Stewart.

26.12. Chaplin

Chaplinin poika

Joutilas luokka

Nykyaika

Diktaattori

Tapaninpäivän paketissa on neljä Charlie Chaplinin elokuvaa. Rakastettu kulkurihahmo on pääosassa niistä kolmessa: Nykyaika on samalla Chaplinin ensimmäinen äänifilmi ja kulkurin jäähyväiset. Paketin päättää vaikuttava Diktaattori.

Mies (näyttelijä Bruce Dern) nojaa ihmettelevän näköisenä hautakiveen, jonka vieressä on toinen; molemmissa kivissä on sama sukunimi ja kuolinvuosi, mutta toinen on vanha ja toinen upouusi. Kuva Hitchcockin elokuvasta Perintö.
Kuva: Universal

27.12. Hitchcock

Viidennen kolonnan mies

Perintö

Paketissa on Alfred Hitchcockin kaksi elokuvaa, jotka edustavat eri aikakausia: Viidennen kolonnan mies on sota-ajan vakoilujännäri, ja Perintö on Hitchcockin viimeinen ohjaustyö, musta komedia rikollispariskunnista ja kadonneen perijän etsinnästä.

28.12. Western-päivä

Paukkurauta-Kati

Trinity ratsastaa jälleen

Lännenfilmipaketin aloittaa Jane Fonda nimiroolissa elokuvassa Paukkurauta-Kati eli Cat Ballou, josta Lee Marvin sai Oscarin, ja sen jälkeen nähdään Bud Spencer ja Terence Hill kuuluisimmissa lännenrooleissaan.

29.12. Sodankylä: Rossellini & Bergman

Matka Italiaan

Kesä Monikan kanssa

Kaksi klassikkoelokuvaa Teeman kesän 2022 Sodankylä-sarjasta: Rossellinin Matka Italiaan ja Bergmanin Kesä Monikan kanssa. Festivaalivieraina edellisen kuvaaja Enzo Serafini ja jälkimmäisen naispääosan esittäjä Harriet Andersson.

Peter O'Toole arabipäähineessä, taustalla punainen taivas ja etualalla sapelia kohottavan ihmisen siluetti. Elokuvan Arabian Lawrence mainosjulisteesta.

30.12. Arabian Lawrence

Arabian Lawrence

Perjantain elokuvapakettiin mahtuu vain yksi filmi, David Leanin historiallinen spektaakkeli Arabian Lawrence, jonka nimirooli teki Peter O’Toolesta maailmanluokan tähden.

31.12. Spielberg

Kauhun kilometrit

Kovat ratsastajat

Nämä kaksi elokuvaa edustavat Steven Spielbergin uran ensimmäisiä vuosia: Kauhun kilometrit on tv-elokuva, jolla Spielberg osoitti kykynsä luoda elokuvallisia tehoja niukoillakin resursseilla, ja Kovat ratsastajat on tositapaukseen perustuva toimintadraama pariskunnan pakomatkasta.

Etsivä Kokki, komisario Palmu sekä tuomari Virta

1.1. Palmut

Komisario Palmun erehdys

Kaasua, komisario Palmu

Tähdet kertovat, komisario Palmu

Uudenvuoden perinteisessä paketissa mustavalkoiset komisario Palmut, olkaa hyvät! Ja vaikkei värillinen Vodkaa, komisario Palmu monen mielestä ole ”oikea” Palmu-filmi, sen voi halutessaan katsoa Areenassa. Huom! Komisario Palmun erehdys ei ole Areenassa jälkikäteen.

2.1. Uudenvuoden konsertti Wienistä

Wienin filharmonikkojen perinteinen uudenvuoden konsertti nähdään uusintana TV1:stä. Lisää klassista musiikkia Teemalla loppiaisena!

Dokumenttielokuva kertoo koko kansan rakastamasta näyttelijästä ja laulajasta Vesa-Matti Loirista.

3.1. Loiri

Rakastunut rampa

Ulvova mylläri

Vesku

Rumble

Pedon merkki

Vesa-Matti Loirin muistoksi viisi elokuvaa: Loiri on päivällä päärooleissa elokuvissa Rakastunut rampa ja Ulvova mylläri, ja niiden jälkeen nähdään Mika Kaurismäen dokumentti Vesku. Illalla Kino Suomi esittää Jani Volasen ohjaaman harvoin nähdyn elokuvan Rumble sekä Olavi Paavolaisen Synkkään yksinpuheluun perustuvan Pedon merkin.

4.1. Klassikkoelokuvia

Jäähyväiset aseille

Rooma – avoin kaupunki

Keskiviikon paketissa nähdään kaksi sodanvastaista klassista elokuvaa: Ernest Hemingwayn romaanista 1932 valmistunut filmatisointi, pääosassa Gary Cooper, sekä Roberto Rossellinin huima läpimurtoteos Rooma – avoin kaupunki, jota kuvattaessa maailmansota vielä jatkui.

5.1. Jumalten keinussa

Marjaana Mykkäsen kolmetuntinen dokumentti seuraa jo vuosia kestänyttä ja yhä jatkuvaa Kansallisoopperan Nibelungin sormus -tuotantoa. Oopperasarjan toinen osa Valkyyria nähdään seuraavan päivän paketissa!

Mustaan sotilasunivormuun ja silmälappuun puettu mies seisoo keihäs kädessään teatterin lavalla takanaan suuria valkokankaita, joihin on heijastettu liekkien kuvia, sekä keskellä lavaa suuri liekehtivä rengas, kuva Kansallisoopperan Valkyyriasta.
Kuva: Kansallisooppera

6.1. Valkyyria

Valkyyria

Lappeenrannan laulukilpailut 2023

Loppiainen on klassisen musiikin lahjapäivä. Kello 12 paketissa on Wagnerin Valkyyria Kansallisoopperan esityksenä – Ring-sarjaa jatkaa myöhemmin vuonna 2023 Areenassa ja Teemalla nähtävä Siegfried. Loppiaisen iltana Teemalla ratkeaa Lappeenrannan valtakunnallinen laulukilpailu!