Hyppää pääsisältöön

Elävä arkisto

Toivotut arkistokuunnelmat loistivat vuonna 2022 – kuuntele nämä seitsemän tärppiä Areenasta

Näyttelijät Aila Arajuuri ja Leif Wager.
Kuvateksti Aila Arajuuri ja Leif Wager näyttelevät päärooleissa vauhdikkaassa Himojen puutarha -jännärisarjassa.
Kuva: Leif Öster / Yle

Vuonna 2022 julkaisimme arkistoistamme Areenaan 141 tuntia kuunneltavaa. Nyt esittelemme seitsemän kuunnelmaa, jotka jäivät erityisesti mieleen runsaasta kuunnelmavuodesta.

Vuonna 2022 julkaisimme Areenaan arkistoistamme 141 tuntia uutta kuunneltavaa. Lisäksi 189 tuntia kuunnelmia saivat vuoden jatkoaikaa Areenassa. 141 tuntia piti sisällään 124 pisteohjelmaa ja 276 sarjan jaksoa.

Kokosimme mieleenpainuneita kuunnelmia vuoden varrelta. Artikkelin lopussa pääset kertomaan, mikä kuunnelma jäi tänä vuonna sinun mieleesi.

”Alittamaton radiojännäri”

Olavi Lehtosen kirjoittama ja Eddie Stenbergin ohjaama jännärisarja Himojen puutarha sai aikanaan Helsingin Sanomien kriitikon Jukka Kajavan näkemään punaista. Kajava oli varsin käärmeissään siitä, että joutui työkseen kuuntelemaan ”pornolehden jatkokertomusta muistuttavaa ähellystä”, jonka jälkeen ”millään ei ole enää mitään väliä”.

Kieltämättä pääosan esittäjien Leif Wagerin ja Aila Arajuuren hahmojen välillä kipinöi. Toinen juttu onkin, viekö se pohjaa vauhdikkaalta, kansainvälisten taidevarkauksien maailmaan sijoittuvalta jännityskuunnelmalta, jonka kekseliäästä juonesta ei käänteitä puutu.

Kuunnelmasarja saatiin takaisin Ylen kokoelmiin lahjoituksena kotinauhoituksesta, jonka jälkeen se on restauroitu julkaisukuntoon. Siitä voi puuttua pieniä pätkiä, mutta itse juonta se ei häiritse.

Himojen puutarha

Toista

Seikkailu punaisella planeetalla

Ratsuväkikapteeni John Carter siirtyy arizonalaisesta luolasta mystisesti avaruuden poikki Marsiin. Carterista tulee Marsissa, eli paikallisten mukaan Barsoomissa, pienemmän painovoiman takia hurja taistelija vailla vertaa. Alkaa kutkuttava seikkailu Marsin kansojen ja omituisten otusten keskellä. Miten tulokas luovii Marsin eripuraisten kansojen keskellä ja kuinka Heliumin prinsessa liittyy kuvaan?

Edgar Rice Burroughsin Mars-sarja on tieteiskirjallisuuden klassikko. Avausteoksessa, Marsin sankarissa, Burroughs esittelee mielikuvituksellisen planeetan kansoineen, ja tuloksena on teos, jonka arvellaan inspiroineen tieteiskirjallisuuden myöhempiä suuria nimiä, kuten Robert Heinleinia ja Ray Bradburya. Marsin sankarin lukee 14 osassa Jukka Voutilainen tavalla, joka vie mukanaan ensihetkistä lähtien.

Marsin sankari

Toista

Pelätty pieneläin iskee jälleen

Toimitusjohtaja Robert Roteva ja firman konttoripäällikön vaimo Elisa Mähikäinen-Storfurst saapuvat virkistävälle kesäreissulle Punkkaharjun maisemiin. Idylli säröytyy, sillä retkeilijöitä vaaniikin loppuun käytetyn lyijykynänpätkän kokoinen harmaa eläin. Kun pikkuinen suippokuono iskee, rouvasta jää jäljelle pelkkä sandaalipari.

Tappajapäästäinen

33:12

Murhanhimoisen päästäisen rikinkeltaiset silmät ilmestyvät kiilumaan milloin minnekin. Onnistuuko poliisi pääsemään pelätyn pieneläimen jäljille? Outi Laineen kirjoittamassa ja Rauni Rannan ohjaamassa hauskassa Tappajapäästäinen-jännärissä toimitusjohtajan roolin esittää Kauko Helovirta.

Kuunnelmista tuttu näyttelijä Esa Saario muotokuvassa vuonna 1979.
Kuvateksti Esa Saario eläytyy kertojan rooliin kepeässä Tappajapäästäinen-jännärissä.
Kuva: Kalle Kultala / Kalle Kultalan kokoelmat

Kylmää kyytiä konttorilla

Kuunnelmassa So what eli johtaja Anderssonin keskisuuri menestystarina osastopäällikkö Andersson palaa lomilta keskelle mysteeriä. Firman kassakaappiin on murtauduttu ja kuusi tonnia on kateissa. Mertasen yrityksen uusi toivo ja kivijalka onkin Andersson, jonka varaan asiakassuhteissa lasketaan paljon. Ja kovaa tulosta Andersson tekee, vaikka tunnelma työpaikalla on varkauden myötä hieman nyrjähtänyt.

So what eli johtaja Anderssonin keskisuuri menestystarina

51:01

Heikki Määttänen on viileäntyylikäs Andersson ja myös tarinan hämmästyttävän intensiivinen kertoja. Tuula Nyman lähimpänä työkaverina, talouspäällikkö Koposena, tuo vastavoimaa. Koposen kanssa Andersson käy ruokatunnilla lähikiinalaisessa kiivaita keskusteluja, jotka kaivautuvat aina ihmismielen pimeimpiin kolkkiin. Johannes Tejon kirjoittama draama etenee jäntevänä myös äänimaailman avulla. Viiltävä tunnelma vangitsee kuulijan jo alkumetreillä.

Luonnonlait apuna rötösten ratkaisemisessa

Professori Murtovuon rikostutkimuksia -sarjassa poliisilla menee usein sormi suuhun kaiken maailman kelmien kanssa. Onneksi professorin hihasta löytyy ässä – vankka luonnontieteen tuntemus! Kinkkisiä rikostapauksia selvittelevät myös ylioppilas Härkäräikkä ja komisario Sisukaula. Päätelmät etenevät usein saunan lauteilla löylyä heitellessä.

Professori Murtovuon rikostutkimuksia

Toista

Koko perheelle sopivien salapoliisitarinoiden lomassa tulevat tutuksi monet fysiikan ja kemian ilmiöt. Asiantuntemusta on yllin kyllin, sillä sarjan on kirjoittanut kaksi fysiikanopettajaa: Timo Suvanto ja Sakari Mäkelä.

”Pari reunaehtoa oli”

Hykerryttävässä Kuumat munkit -veijarikomediassa Revannon pientä kuntaa uhkaa vararikko. Elinkeinoasiamies keksii pelastaa kunnan (ja työpaikkansa) esittämällä uutta hiljaisuuden keskusta, jolla kiireisten kaupunkilaisten rahat pysäytetään kuntaan. Mystinen rakennusmestari Herman alkaa ohjailla projektia omaan suuntaansa. Soppaan sotkeutuu myös paikallisen motellin sutki isäntä, eikä rahakirstun päällä istuva kunnanjohtajakaan jätä mielipiteitään omaksi tiedokseen.

Kuumat munkit

58:12

Dialogi on hersyvää ja käänteet seuraavat toistaan, kun projekti muuttuu hullummaksi ja hullummaksi. Pääosissa sanailevat muun muassa Mika Nuojua ja Oiva Lohtander.

Yksityisetsivä Liitu vetää mutkat suoriksi

Heikki Määttäsen esittämä Olli Liitu on keski-iän ylittänyt kansainvälistä tasoa tavoitteleva yksityisetsivä. Hänellä riittää ongelmia, kuten jokapäiväinen von Dorff, ylikomissaari ja valtionevoston tiedustelu- ja turvallisuusosaston päällikkö. Kansainvälisillä asiakkailla ei näet aina ole virallisia yhteyksiä eikä puhtaita jauhoja pussissaan. Liitu suosii virallista käytäntöä mutkattomampia menetelmiä tutkimuksissaan, joita von Dorff ja tämän apulaiset Jutila ja Jantunen yrittävät vaikeuttaa.

Yksityisetsivä Liidun seikkailut

Toista

Liituun on iskostunut paljon sankaridekkarin piirteitä ja ominaislaatuja. Karskiuden ja lievän aggressiivisuuden lisäksi hänellä on silmää naiskauneudelle ja kykyä sen tavoittamiseen. Roope Alftanin kirjoittaman Yksityisetsivä Liidun seikkailut -sarjan jaksot ovat erillisiä episodeja yksityisetsivän värikkäästä elämästä.

Heikki Määttänen ja Jukka Voutilainen nojailevat seinään Yksityisetsivä Liidun seikkailuissa vuodelta 1990.
Kuvateksti Heikki Määttänen ja Jukka Voutilainen selvittelevät rikoksia Yksityisetsivä Liidun seikkailuissa.
Kuva: Seppo Sarkkinen / Yle

Mikä kuunnelma jäi mieleesi vuoden 2022 julkaisuista? Entä minkä kuunnelman kuulisit mielelläsi vuonna 2023?

Jätä kommenttisi artikkeliin!

Koko kuunnelmavuoden 2022 löydät kuukausiartikkelistamme. Antoisia kuunteluhetkiä!

Keskustelu