Hyppää pääsisältöön

Oppiminen

“Arvoni ovat muuttuneet yhdeksän vuoden aikana” – pelkän hauskuuttajan rooli on liian kapea, sanoo somevaikuttaja Phuc Luu

Somevaikuttaja Koiraluu (Phuc Luu) kolmesta kuvasta koostetussa kombossa.
Kuva: Yle, kuvan käsittely Mikko Lehtola

Sketsivideoita tekevä somevaikuttaja Phuc Luu on oikeassa elämässäkin hauska heppu. Joskus pelkkä hassuttelurooli tuntuu ahtaalta - etenkin, kun seuraajat odottavat häneltä iloista roolia myös somen ulkopuolella.

Somessa vitsiä heittävä huumoriveikko. Sellaisena muut usein näkevät Phuc Luun, joka tunnetaan sosiaalisen median kanavissaan nimellä Koiraluu.

Ja kyllähän hän sellainen onkin. Sekä TikTokissa että muissa somekanavissa Phuc on hauskuuttanut yleisöään sketsivideoilla jo liki vuosikymmenen ajan.

Kun hänen videonsa lähtivät leviämään somessa, huomio tuntui hyvältä. Pidemmän päälle se alkoi kuitenkin tökkiä, sillä ihmiset eivät enää osanneet ottaa häntä vakavasti.

He olivat jumittuneet uskomaan vain somen luomaan, kapeaan kuvaan Phucista.

– Oli esimerkiksi fudismatsi, missä oli tullut 4–0 turpaan, ja halusin vaan yksin metrossa sulatella asiaa. Sitten metrovaunun toisessa päässä joku tunnistaa Koiraluun, ja jouduin laittamaan roolin päälle. Pitää olla iloinen kaikkien kaveri, Phuc sanoo.

Hauska, jämäkkä, intohimoinen

Ihmisellä on tyypillisesti myös somessa jonkinlainen rooli. Sen tarkoitus on tehdä käytöksestämme ennustettavaa sekä itsellemme että muille. Näihin rooleihin on ikään kuin sisäänrakennettu ohjeet siitä, kuinka kuuluu toimia, sanoo psykoterapeutti Emilia Kujala.

– Millainen käytös on roolin mukaista, millainen taas ei? Roolit helpottavat tiedonkäsittelyämme.

Meiltä kuitenkin unohtuu helposti, että se mitä joku somessa on, ei ole koko totuus. Ihmisillä on monia muitakin rooleja.

Phucille on luontaista hauskuuttaa ja ilahduttaa muita myös somen ulkopuolella, joten huumoriveikon rooli tulee luonnostaan, eikä hän halua siitä eroon. Hassutteluroolin takana on kuitenkin paljon muutakin.

Työssään lastenhoitajana hän on jämäkkä: aina ei voi olla hauskaa, vaan tarvittaessa hänestä löytyy lapsille jämpti aikuinen. Futiskentällä Phuc taas on intohimoinen pelaaja, joka ottaa pallopelin tosissaan.

Somessa seuraajalle ja seurattavalle syntyy usein näennäinen suhde. Somessa seuraajat voivat ajatella, että tunnen tuon ihmisen, vaikkei olisi koskaan edes tavannut, sanoo Kujala.

Tämä tapahtuu huomaamatta, kun toisen elämää seuraa läheltä. Kun tapaamme kasvokkain ihmisen, joka tekee somessa hauskoja videoita, odotamme häneltä samanlaista käytöstä. Unohdamme, että hänellä voi olla muitakin kuin hassuttelijan rooleja.

– Saatamme jopa ääneen sanoa, että ai, sä et olekaan sellainen kuin luulin, sanoo Kujala.

Roolien kuuluu joustaa

Phucille muiden hauskuuttaminen on edelleen pääsyy postata someen. Seuraajamäärän kasvu on kuitenkin tuonut mukanaan myös valtaa. Se on saanut Phucin miettimään, millaista sisältöä hän haluaa tehdä.

– Arvoni ovat muuttuneet yhdeksän vuoden aikana. Ajattelen maailmasta eri tavalla kuin aloittaessani. Joitakin asioita ei ole enää ok sanoa, mitä silloin olen sanonut, Phuc kertoo.

Todennäköisesti jokainen, joka on kasvanut somea käyttäen, on muuttunut matkan varrella

– Kokemukset muuttavat ihmisiä ja kiinnostukset voivat vaihtua, sanoo Kujala. Ehkä lifestyle-sisältöä aluksi tehnyt haluaakin alkaa puhumaan itselle merkitykselliseksi nousseista asioista tai käyttää näkyvyyttään rasismista puhumiseen.

Roolit ovatkin alati muuttuvia, ja niiden on hyvä joustaa. Pidemmän päälle voi olla kuormittavaa, jos ympäristö tai ihminen itse suhtautuu rooliin liian jäykästi, sanoo Kujala.

– Näin käy esimerkiksi, kun pitkään muita miellyttänyt henkilö alkaakin ilmaista rajoja ja omaa tahtoa. Ympäristö voi yrittää palauttaa entiseen sanomalla, että ethän sinä ole tuollainen.

Psykoterapeutti Emilia Kujalan vinkit:

1) Pohdi, mitä uskot muiden odottavan sinulta somessa. Entä mitä et ehkä saisi somessa näyttää? Näiden kysymysten jälkeen kannattaa pohtia, ovatko ajatuksesi oikeasti totta.

2) Rooleja saa myös tahallaan rikkoa. Somessa voi tietoisesti olla esimerkiksi sekä raudanluja asiantuntija että inhimillinen yksityishenkilö. Mieti, voisitko toimia jollakin toisella tavalla ja ylittää oletetun roolisi rajat. Mitä siitä seuraisi?

3) Kiinnitämme helposti huomiota sosiaalisiin uhkiin. Voi esimerkiksi huolestuttaa, että seuraajat katoavat, jos tuttua roolia ei noudata. Siksi on hyvä muistuttaa itseään myös saamastaan hyvästä palautteesta ja iloita niistä ihmisistä, joille sisältösi tuntuu tärkeältä.

Phuc Luu on somevaikuttaja, joka osallistui Ylen Pause -ohjelmaan. Ohjelmassa joukko vaikuttajia piti kahden viikon sometauon ja raportoi siitä kameralle.

Lisää aiheesta Yle Areenassa