Hyppää pääsisältöön

Yle Teema

Jane Fonda ja Oscar-palkittu Lee Marvin loistavat lännenkomediassa, joka oli 1960-luvun suurimpia western-menestyksiä

Hattupäinen, resuisen näköinen lännenmies (näyttelijä Lee Marvin) takanaan hiukset auki hymyilevä nainen (näyttelijä Jane Fonda), molemmilla kädessään iso reikärauta, kuva elokuvasta Paukkurauta-Kati.
Kuvateksti Jane Fonda ja Lee Marvin

Tarina juoposta asesankarista ja nuoresta maatilan tyttärestä teki rentoa pilaa western-kuvastosta ja antoi uuden ilmeen koko genrelle. Mukana myös Nat King Cole viimeisessä elokuvaroolissaan.

Paukkurauta-Katia (Cat Ballou, 1965) on pidetty yhtenä onnistuneimmista lännenparodioista. Sen ehdoton keskus on näyttelijä Lee Marvin, jonka mahtava suoritus kaksoisroolissa palkittiinkin Oscarilla. Mustapukuinen ja hopeanenäinen tappaja Tim Strawn sekä juoppo ja rappeutunut asesankari Kid Shelleen ovat molemmat upeita luomuksia, joissa Marvin rakentaa tulkintansa käyttämällä koko olemustaan aina vartaloa, puhetapaa, raajoja ja kasvoja myöten, hyödyntäen jopa punaisia aluspöksyjään ja valkoista hevostaan.

Varsinaista pääosaa esittää Jane Fonda. Hän on isänsä maatilalle muuttava nuori nainen, joka sotkeutuu pahanpäiväisesti läheisen lännenkaupungin maakeinotteluun. Kati palkkaa suojelijoikseen pari pikkurikollista sekä kuuluisan pyssysankarin, mutta tästä on tullut juoppo, joka kirjaimellisesti ei osu enää edes ladon seinään.

Lännenkomediana Paukkurauta-Kati ei ehkä ole ollut kriitikkojen suosiossa, mutta se oli 1960-luvun merkittävimpiä amerikkalaisia westernejä Hurjan joukon ohella. Sam Peckinpah'n uustulkinta lännensankareista oli toki radikaalimpi ja verisempi, kun taas Paukkurauta-Kati mullisti westernejä rennommin ja ilkikurisemmin. Mutta samalla tavoin se otti lännensankareiden ja -elokuvien peruspiirteet ja antoi niille uuden ilmeen.

Maailmanlaajuisella menestyksellään ja railakkaalla tyylillään Paukkurauta-Kati myös elvytti jo kuoleman partaalle ajautuneen lajityypin suosiota. Se oli ensimmäinen vuoden menestyneimpien elokuvien listalle noussut lännenelokuva sitten John Waynen Alamon (1960).

Eliot Silversteinin ohjaamaa elokuvaa rytmittävät lännenballadillaan Stubby Kaye ja Nat King Cole, joka nähdään viimeisessä elokuvaroolissaan. Hän kuoli syöpään ennen elokuvan ensi-iltaa.

Paukkurauta-Kati nähdään Teemalla keskiviikkona 28.12.2022 klo 12. Samassa lahjapaketissa nähdään myös elokuva Trinity ratsastaa jälleen.

Lisää aiheesta Yle Areenassa