Hyppää pääsisältöön

Kulttuuri

”Rakas Chantal... ” – Tuomas Karemo kirjoitti rakkauskirjeen maailman parhaaksi elokuvaksi valitun Jeanne Dielmanin ohjaajalle, itsemurhan 65-vuotiaana tehneelle Chantal Akermanille

Nainen istuu keittiön pöydän ääressä ja juo kahvia, pöydällä maitopullo ja termoskannu.
Kuvateksti Chantal Akermanin ohjaama Jeanne Dielman (pääosassa Delphine Seyrig) on valittu maailman parhaaksi elokuvaksi Sight & Soundin suuressa kriitikkoäänestyksessä, joka järjestetään joka kymmenes vuosi.

Jeanne Dielman saa teatteriensi-iltansa Suomessa 47 vuotta valmistumisen jälkeen. Tuomas Karemo kokee elokuvan ohjaajan Chantal Akermanin itselleen niin läheiseksi, että hän päätti kirjoittaa tälle rakkauskirjeen.

Rakas Chantal, en ole ajatellut viime päivinä ketään muuta niin paljon kuin sinua.

Valtasit mieleni muutama viikko sitten, kun elokuvasi Jeanne Dielman 23, quai du Commerce 1080 Bruxelles valittiin maailman parhaaksi elokuvaksi Sight & Sound -lehden äänestyksessä.

Hieman sen jälkeen sain kuulla, että elokuvasi saa teatteriensi-iltansa Suomessa joulukuussa. Meni siis lähemmäs 50 vuotta elokuvasi valmistumisesta, että se nähdään valkokankailla täällä. (Televisiossa sen ensiesitys oli vuonna 2020 osana Ylen Naisten maaliskuuta.)

Katsoin Jeanne Dielmanin ensimmäisen kerran seitsemän vuotta sitten, kun olin lukenut kuolemastasi. Kirjoitin katselukokemuksesta tuoreeltaan ja kerroin, kuinka poikkeuksellisen fyysisenä koin elokuvasi.

Nainen ja nuori mies syövät ruokapöydän ääressä. Kuva elokuvasta Jeanne Dielman.
Kuvateksti Jeanne Dielmanin katselu oli poikkeuksellisen fyysinen kokemus.

Yksi suurimpia lahjojasi oli kertoa totuudesta kauniisti.”

Olen katsonut viime viikkoina enemmänkin tuotantoasi. Minusta Jeanne Dielmanin ja monen muun elokuvasi suurin ansio on se, että kuvaat naisen elämää totuudenmukaisesti.

Jos ajattelen elokuvataidettasi nimenomaan esteettisenä kokemuksena, niin mitä sitä kiertelemään: rakastan kuviasi.

Kukaan ei rajaa ja asettele kuvia niin kauniisti kuin sinä. Löydät kauneutta, vaikka kamerasi kohteina olisi kaakeliseinä, tiskiharja ja korppujauhoja. Teet kaiken suurella ymmärryksellä ja hellyydellä.

Maitopullo, lasi, kuppi ja termoskannu keittiön pöydällä, taustalla keittiön seinää, hella ja tiskipöytä.
Kuvateksti Arjen kauneutta.

Yksi suurimpia lahjojasi oli kertoa totuudesta kauniisti. Ehkä minun olisikin pitänyt sanoa, että nimenomaan tiskiharjoja ja leivityslautasia kuvatessasi olit parhaimmillasi.

Kun katson suomalaisten elokuvien arkikohtauksia, ohjaajat haluavat näyttää, kuinka likainen tiskiharja on. Toivoisin, että myös alalla työskentelevät inhorealismin ystävät katsoisivat elokuviasi ja miettisivät edes hetken, voisiko jotain tällaista tehdä myös Suomessa.

Kameran asettaminen oikeaan paikkaan on sinulle tunnekysymys.”

Rakas Chantal, jouduit mielestäni usein haastatteluihin, joissa haastattelijat yrittivät yli-intellektualisoida esteettisiä valintojasi ja nähdä sinut enemmän feministinä ja teoreetikkona kuin merkittävänä elokuvataiteen tekijänä.

Yritit sanoa heille, että kuvaat sellaisia asioita, jotka koet itse tärkeiksi. Kerroit eräässä haastattelussa, että kameran asettaminen oikeaan paikkaan on sinulle tunnekysymys, ei muuta.

Rakas Chantal, sanotaan, että totuus satuttaa. Ehkä siksi elokuvasi on herättänyt myös paljon aggressiota.

Olet kertonut, miten ihmiset lähtivät Jeanne Dielmanin Cannesin näytöksestä niin, että istuimet vain paukkuivat sitä mukaa kun yleisö poistui yksi kerrallaan salista.

Näyttelijä Delphine Seyrig istuu keittiön pöydän ääressä ja kuorii perunoita. Kuva elokuvasta Jeanne Dielman.
Kuvateksti Rutiineja.
Kuva: NonStop Entertainment

Eikö olekin outoa, että naisen arkielämän, yksinäisyyden ja rutiinien totuudenmukainen kuvaaminen ärsytti niin paljon katsojia? Eikö elokuvan yhtenä tehtävänä ole ollut alusta lähtien kertoa elämästämme sellaisena kuin se on?

Jeanne Dielman valmistui suunnilleen 80 vuotta vuotta elokuvan keksimisen jälkeen. Elokuvaasi pidettiin ensimmäisenä naisen elämän kuvaamisen merkkiteoksena. Eikä käsittääkseni kukaan ohjaaja ole sinun lisäksesi kyennyt samaan – ehkä juuri siksi elokuvasi äänestettiin maailman parhaaksi.

Elokuviesi naiset ovat minulle totta. Kun katson nykyelokuvia tai sosiaalista mediaa, näen lähinnä naisia, jotka eivät ole totta. Näen naisia, jotka kertovat siitä, millaisia he haluaisivat olla. Eivät siitä, mitä he ovat. Sama pätee miehiin, meihin kaikkiin.

Nainen seisoo yksin kadulla ja katselee näyteikkunaa.
Kuvateksti Elämää sellaisena kuin se on.

Rakas Chantal, olen miettinyt miksi tapoit itsesi 65-vuotiaana. Lukemani perusteella masennuit lopullisesti äitisi kuoltua. Kadotit suunnan ja merkityksen elämässäsi. Tai ehkä olit kadottanut suunnan jo paljon aiemmin, mutta jatkoit eteenpäin äitisi takia.

Minulle äitiäsi ja äitisuhdettasi käsittelevä, viimeiseksi työksesi jäänyt dokumenttielokuvasi No Home Movie (2015) on ollut vielä vavisuttavampi kokemus kuin maailman parhaaksi valittu Jeanne Dielman.

No Home Movien alussa kuvaat melkein minuutin ajan kovassa tuulessa huojuvaa puolikuolleen näköistä yksinäistä puuta. Luulen, että näit siinä itsesi sitten kun äitisi on kuollut: yksin, riepoteltavissa.

Luulen, että näit kovassa tuulessa huojuvassa puolikuolleessa puussa itsesi.”

Kun etsin netistä tietoa viimeisestä elokuvastasi, löysin siitä erittäin hyvän suomeksi ilmestyneen tekstin ”Chantal Akerman ja kuoleman poetiikka”. Lähetin sähköpostia sen kirjoittajalle, Mia Westerlingille. Olemme kirjoitelleet nyt muutaman kerran.

Mia näkee elokuviesi taustalla paljon muutakin kuin naisen kuvaamisen. Hän kirjoitti minulle mielestäni varsin osuvasti:

”Naisten tarinoiden sijaan Akerman halusi ehkä kertoa esimerkiksi kuolemasta, jota pohti läpi elämänsä ja kehittää omaa elokuvallista kieltään. Hän oli hyvin tietoinen siitä, kuinka pienessä roolissa naisten elämä, arkinen sellainen varsinkin, on taiteessa. Mutta ehkä hän kuvasi sitä siksi, että näki sen olevan inspiroivaa taiteelle, eikä arvokasta vain siksi, että kyse on naisten asioista ja teoista?”

Mia sai minut katsomaan töitäsi eri tavalla ja myös lukemaan viimeiseksi jäänyttä kirjaasi My Mother Laughs (2013). Ennakoit siinä itsemurhaasi ja pohdit, että jos teet sen, niin vasta äitisi kuoleman jälkeen.

Vanhahko rouva istuu keittiön pöydän ääressä ja katsoo kameraa, taustalla vihreä kaakeliseinä.
Kuvateksti No Home Movie: pääosassa ohjaajan äiti.

Olisipa joku tehnyt sellaisen taideteoksen lapsuudestani.”

Äitisuhteesi hämmentää minua. Se tuntui niin intensiiviseltä ja huolehtivaiselta, enemmän parisuhteelta kuin äiti-tytär-suhteelta. Onneksi olet taltioinut yhteiset hetkenne elokuviisi ja jakanut ne meille.

No Home Movie on vain yksi äitisuhdettasi käsittelevä elokuvasi. Mieleeni on jäänyt erityisesti News from Home (1977), jossa luet ääneen äitisi sinulle lähettämiä – verrattain huolehtivaisia – kirjeitä. Samalla kuvaat autosta New Yorkin katuja ja ihmisiä.

Rakensit News from Homen hyvin yksinkertaisista aineksista. Jotenkin kuitenkin onnistuit saamaan niukoista aineksista taianomaisen lopputuloksen. Olisipa joku tehnyt sellaisen taideteoksen lapsuudestani, jossa kuvattaisiin vanhan kotikaupunkini katuja ja samalla luettaisiin äitini kirjeitä.

Rakas Chantal, sinulta kysyttiin eräässä (aika huonossa) haastattelussa, että jos saisit kokeilla elämässäsi jotain muuta kuin elokuvan tekemistä, niin mitä. Sanoit, että haluaisit kokeilla lentää.

Kyllä sinä lensit jo elämäsi aikana, elokuvissasi. Et vain ehtinyt itse näkemään, kuinka korkealle pääsit.

Chantal Akerman
Kuvateksti Chantal Akerman 1950–2015.
Kuva: Yle/Mikko Lehtola

Jeanne Dielmanin teatteriensi-ilta Suomessa on torstaina 22.12.2022.

Keskustelu