Hyppää pääsisältöön

Tiede

Maailmassa on yli 500 syväjäädytettyä ruumista, jotka odottavat herättämistä – yritykset etsivät ikuisen elämän salaisuutta

Vitruviuksen mies
Kuvateksti Nykytiedon valossa ihmisen ns. maksimaalinen elinikä on noin 120 vuotta.
Kuva: Jouko Paloranta / Yle

Ajatus ikuisesta elämästä on kiehtonut ja kalvanut ihmisiä aikojen alusta lähtien.

Ihmiset elävät elintason nousun ja lääketieteen kehityksen takia pidempään kuin koskaan aikaisemmin.

Nykytiedon mukaan ihmisen maksimaalinen elinikä on noin 120 vuotta.

Ainakaan vielä ei ole keksitty lääkettä tai teknologiaa, jonka avulla sen voisi ohittaa – yritys on kuitenkin kovaa.

Maailmassa on tällä hetkellä lukuisia yrityksiä ja laboratorioita, jotka uskovat löytävänsä vastauksen ihmiselämän merkittävään pidentämiseen.

Kuuntele: Tiedetrippi-podcastin jaksossa Ikuiset superoligarkit pohditaan sitä, millainen valta olisi ihmisellä, jolla on hallussaan niin sanottu ikuisen elämän –pilleri.

Ikuiset superoligarkit

29:08

Altos Labs: miljonäärien start up

Kuuluisin eliniän pidentämiseen pyrkivä bioteknologia-alan yritys lienee tällä hetkellä yhdysvaltalainen Altos Labs.

Vuoden 2022 alussa lanseerattu yritys sai taakseen huiman 3 miljardin dollarin rahoituksen. Se on talouslehti Forbesin mukaan luultavasti suurin summa, jonka start up –yritys on toiminnalleen koskaan aiemmin saanut.

Jeff Bezos peukku pystyssä
Kuvateksti Altos Labsiin on sijoittanut mm. maailman rikkaimpiin kuuluva Amazonin omistaja Jeff Bezos.
Kuva: Simon Serdar / Alamy/All Over Press

MIT Technology Review -tiedejulkaisun mukaan Altos Labsin jättirahoituksen takana ovat muun muassa kaksi kuuluisaa miljardööriä: jättiyhtiö Amazonin perustaja yhdysvaltalainen Jeff Bezos ja venäläinen IT-alan sijoittaja Juri Milner.

Kun ihminen vanhenee, keho ei pysty enää korjaamaan kudoksiin tulevia vaurioita yhtä tehokkaasti kuin nuorena. Tämän Altos Labs yrittää muuttaa.

Yritys keskittyy solujen osittaiseen uudelleenohjelmointiin, jonka avulla voidaan tehostaa kudoskantasolujen kykyä tuottaa uusia soluja.

Jos teknologia toimii, voidaan vanheneminen käytännössä keskeyttää kokonaan.

Ikääntymisen biologian professori Pekka Katajisto kertoi Ylen haastattelussa, että tutkijat ovat innoissaan Altos Labsin uudesta teknologiasta, koska sen tuottamat vaikutukset ovat todella tuntuvia.

Vielä ei kuitenkaan ole julkisesti tiedossa, kuinka merkittäviä yrityksen tuottamat tulokset todella ovat.

Huolta on aiheuttanut se, millaisissa käsissä mahdollisesti kallisarvoiset ja ihmiskunnan tulevaisuuteen vaikuttavat tulokset ovat.

Altos Labsiin sijoittaneet miljardöörit ostivat nimittäin yksinoikeuden yritykselle työskentelevien huippututkijoiden tuottamiin tuloksiin. He päättävät, mitä tiedolle käy ja kuka sen äärelle pääsee.

Alcor Life Extension Foundation: syväjäädytettyjä ruumiita

Yhdysvaltojen Arizonassa vuonna 1972 perustettu Alcor Life Extension Foundationin toiminta kuulostaa scifi-elokuvalta, mutta on aivan totta.

Kyseessä on voittoa tavoittelematon järjestö, joka syväjäädyttää ihmisruumiita. Sen tavoitteena on, että jossain vaiheessa teknologia, etenkin nanoteknologia, kehittyisi niin pitkälle, että syväjäädytetyt ihmiset voitaisiin herättää henkiin.

Yleisesti ottaen tähän kiistanalaiseen toimenpiteeseen on suhtauduttu tiedeyhteisössä varsin epäilevästi, koska todennäköisyys onnistua on nykytiedon mukaan käytännössä olematon.

Maailmassa on satoja syväjäädytettyjä ruumiita, jotka odottavat nanoteknologian kehittymistä.

Kotisivuillaan Alcor-järjestö kutsuu jäädytettyjä ruumiita potilaiksi. Tällä hetkellä sen jättimäisissä säiliöissä on yhteensä 201 ”potilasta” syväjäädytettynä -196-asteisessa nestemäisessä typessä.

Ensimmäisen ihmisen Alcor syväjäädytti jo vuonna 1967, eli ennen yhdistyksen varsinaista perustamisvuotta. Psykologian professorin James Bedfordin ruumis on edelleen tankissa.

Syväjäädytyksessä on olemassa kaksi vaihtoehtoa: koko vartalo tai aivotoiminto, eli aivot ja pää. Jälkimmäinen on halvempaa. Koko ruumiin syväjäädytyksestä täytyy pulittaa 200 000 dollaria eli noin 188 300 euroa, kun pelkän aivotoiminnan syväjäädytys maksaa noin 75 300 euroa.

Venäjällä voi myös jäädyttää lemmikkinsä.

Alcor ei ole suinkaan ainoa syväjäädytystä tarjoava taho. The New York Times uutisoi reilu vuosi sitten, että maailmassa on yhteensä 500 ihmistä syväjäädytettynä, joista suurin osa sijaitsee Yhdysvalloissa. Toinen merkittävä syväjäädytystä tarjoava järjestö on Michiganissa sijaitseva, vuonna 1976 perustettu Cryonics Institute.

Venäjän ensimmäinen syväjäädytykseen keskittyvä yritys KrioRus perustettiin vuonna 2006. Yrityksen sivuston mukaan sen tankeissa on tällä hetkellä jäädytettynä yhteensä 87 ruumista tai aivoa. KrioRus syväjäädyttää myös lemmikkejä. Vuoden 2022 lopulla myöhempää herättämistä odottaa yhteensä kuusi kissaa, viisi koiraa ja kolme lintua.

Kiinassa syväjäädytettiin ensimmäinen ihminen vuonna 2017. Tammikuussa 2021 Global Times uutisoi, että maassa oli sillä hetkellä tehty yhteensä 10 syväjäädytystä.

Euroopassa toimii tiettävästi ainakin yksi syväjäädytystä tarjoava yritys Tomorrow bio. Vuonna 2019 perustettu start up sijaitsee Berliinissä, mutta sen ”potilaat” ovat tankeissa Sveitsissä. Tomorrow bion sivuston mukaan sillä on yli 250 jäsentä.

Loayal for Dogs: ikuinen elämä alkaa koirista

Kalifornian Piilaaksossa vuonna 2019 perustetun Loyal for Dogsin perustaja ja toimitusjohtaja Celine Haliouan, 28, uskoo kehittäneensä lääkkeen, joka saa koirat elämään pidempään.

Haliouanin start up –yrityksellä on ainakin yksi etu verrattuna muihin bioteknologiayrityksiin: kokeellisia lääkkeitä on helpompi saada markkinoille lemmikeille kuin ihmisille.

Haliouanin tavoitteena on, että lopulta lääkettä voisi käyttää myös ihmisiin.

Kokeellisia lääkkeitä on helpompi saada markkinoille lemmikeille kuin ihmisille.

Neurotieteitä ja geeniterapian taloustiedettä opiskellut Haliouan kertoo Wired-lehden haastattelussa toivovansa, että yrityksellä olisi muutaman vuoden päästä markkinoilla maailman ensimmäinen kaupallinen elinikää pidentävä lääke, joka toimisi ”mille tahansa lajille”.

Haliouan, joka valittiin tänä vuonna Forbesin 30 alle 30-vuotiasta listalle, on kerännyt yritykselleen lähes 55 miljoonan euron rahoituksen.

Tällä hetkellä Loyal for Dogsilla on kehitteillä kaksi eri koirien lääkettä, joiden tarkoituksena on ehkäistä iän myötä tulevia sairauksia.

Toinen lääkkeistä, joka on kehitetty yrityksen nettisivujen mukaan ”kaikille iäkkäille koirille paitsi pienimmille roduille”, on tarkoitus saada markkinoille jo vuonna 2024.

Lisää aiheesta Yle Areenassa

Keskustelu