Hyppää pääsisältöön

Tiede

Vilkkaat pennut tarvitsevat paljon tekemistä – virikkeet tarjoavat koirille aivokarkkeja ja väsyttävät mielekkäällä tavalla

Päivitetty 03.01.2023 21:57.

Kaikkien koirien täytyy saada käyttäytyä niille tyypillisellä tavalla. Virikkeet tarjoavat lemmikille erilaisia mielihyvän lähteitä ja antavat mahdollisuuden toteuttaa koiralle ominaista käytöstä.

Jokainen koira tarvitsee tekemistä, joka antaa mahdollisuuden käyttäytyä lajille ja rodulle tyypillisellä tavalla. Varsinkin pennuilla on paljon energiaa, ja jos ihminen ei järjestä sille sallittua ja mielekästä tekemistä, pentu keksii sitä itse.

Usein energia puretaan vaikkapa sormeen, sohvaan tai tuolinjalkaan – johonkin sellaiseen, jota me emme toivo.

Pentuliven joulukalenterissa esiteltiin erilaisia virikkeitä koirille. Ne liittyvät pääasiassa ruokaan ja sen hankintaan, sillä koiran geeneihin on koodattu saalistamiseen ja metsästämiseen liittyviä käyttäytymismalleja.

1. Ravinnon etsiminen hajuaistin avulla on koiralle hyvin tyypillistä käytöstä

Laatikkoon piilotettiin pieniä herkkupurkkeja, joita pennut etsivät hajuaistinsa avulla. Haistelu väsyttää koiraa hyvällä tavalla.

Pentukin pystyy keskittymään erilaisiin hajutehtäviin, mutta aluksi etsittävien kohteiden pitää löytyä riittävän helposti, jotta koiralle kasvaa luottamus siihen, että sitkeä työ palkitaan.

Luonnossa koiran esi-isällä sudella ja villeinä elävillä koirilla kuluu paljon aikaa ravinnon hankintaan. Siihen liittyy monta eri käytöstä: nuuhkiminen, etsiminen, tuijotus, vaaniminen, takaa-ajo, tarttuminen, ravistelu, kantaminen, repiminen ja syöminen. Yhdessä nämä eri käytökset muodostavat metsästysketjun, jonka avulla saalis hankitaaan luonnossa.

Rodusta ja yksilöstä riippuu, mitkä kaikki metsästysketjun osat kuuluvat kunkin yksilön repertuaariin, mutta ne jotka siihen kuuluvat, ovat koiralle keskeisiä käyttäytymistarpeita. Ne tuottavat koiralle mielihyvää, ja niiden toteutuminen on edellytys koiran normaalille aivokemialle ja siten eläimen hyvinvoinnille.

2. Ruokaa saa pienen ponnistelun jälkeen

Aktivoivaa napostelua joulukalenterin 23. luukusta - Toista Yle Areenassa

Purtilon sisään voi pistää purekeltavia tai nuoltavia herkkuja.

Koiran pitäisi saada tehdä ”työtä” ruokansa eteen monella eri tavalla. Jos helposti syötävä ruoka tulee automaattisesti kuppiin pari kertaa päivässä ja se hotkaistaan nopeasti, ei koiralla ole riittävästi mielekästä tekemistä.

Lemmikkieläinliikkeistä saa ostettua puremista kestäviä täytettäviä leluja, joita moni käyttää koiransa kanssa esimerkiksi yksinolon opetteluun. Jos sellaisen sisälle laittaa vaikkapa koirille tarkoitettua makutahnaa tai kosteaa ruokaa ja vieläpä pakastaa sen ennen koiralle antamista, siitä riittää pitkäksi aikaa mukavaa puuhasteltavaa ikävöimisen sijaan.

Suukin tarvitsee monenlaista tekemistä. Jotkut koirat tykkäävät nypertää etuhampaillaan, järsiä poskihampaillaan tai nuolla kielellään. Jos onton purtilon päässä on reikä, siihen voi pystyä työntämään pienen puruluun, jonka irrottamisessa on oma askartelunsa.

3. Kuopimista tassuille ja siirreltävää suulle

Pennut ratkovat ongelmia saadakseen herkkuja - Toista Yle Areenassa

Muffinssivuokaan voi laittaa pieniä herkkupaloja sählypallojen alle ja katsoa, miten koira ratkaisee ongelman.

Osa koirista ratkoo ongelmia tassuillaan, osa käyttää suutaan näppärästi ja joillain koirilla on sujuvasti molemmat keinot käytössään. Joka tapauksessa muffinsivuoka pitää saada tyhjäksi palloista, jotta pääsee syömään nameja.

Pennuista varsinkin Roihu uurasti ongelman kanssa pitkään, kunnes huomio meni Pikin puuhailuun. Pienille pennuille on tyypillistä, että ne muuttavat käyttäytymistään hetkellisten impulssien johdosta.

Pallot muffinssivuoassa ovat niin isoja, että tehtävä soveltuu paremmin vähän suuremmille koirille. Jos pentu yrittää sitkeästi, voi sen palkata ottamalla itse pallon pois ja päästämällä pennun ottamaan nameja.

4. Ruoka liikkeelle jahtaamalla

Namit muovipullojen sisällä - Toista Yle Areenassa

Tyhjät muovipullot ovat mieluisia lejuja vähän raisumpaan menoon.

Pulloja voi järsiä ja jahdata, niistä lähtee rämisevä ääni ja ne antavat vähän periksi pureskellessa. Jos pullojen sisään pistää nameja, koiran pitää saada namit niistä pois, jonka jälkeen on herkkujen etsinnän vuoro.

Jos herkkuja piilottelee itse, kannattaa varmistaa, että niitä on myös sellaisissa paikoissa, joista herkkuja ei näe, jotta koira oppii käyttämään kuonoaan ja nuuhkimaan tehokkaasti ”puksuttaen”.

Kunnon nuuhkimisesta tulee ihan omanlaisensa ääni, joka kertoo, että koira on oivaltanut parhaimman aistinsa merkityksen etsimisessä.

5. Nameja voi piilottaa mattoon tai pyyhkeisiin

Pennut remontin aikana - Toista Yle Areenassa

Nuuskumatossa on pieniä ”hapsuja”, joiden väleihin pystyy piilottamaan nameja. Koira saa käyttää nenäänsä nameja paikantaessaan, sitten sen pitää kaivaa nami kuonollaan ja kun herkut on syöty, voi nuuskumaton päällä vaikkapa nukkua.

Kotoa voi löytyä myös vanhoja pyyhkeitä tai muita tekstiilejä, joihin voi piilottaa nameja kuten täytteitä kääretorttuun. Aluksi pyyhe kannattaa rullata löyhästi, mutta tiukentaa sitä koiran taitojen karttuessa ja vaikkapa vetää pyyhe solmuun lopuksi. Solmun ja rullan aukaisemisessa menee oma aikansa.

Aikuisen koiran kohdalla virikkeisiin saisi kulua päivässä mielummin parikymmentä kuin pari minuuttia.

6. Koirakin kokee oppimisen iloa

Joulukalenterin 19. luukku käynnisti naksutintreenit - Toista Yle Areenassa

Kaikille koirille on syytä opettaa perusasioita, jotta yhteiselosta tulee sujuvaa.

Mutta uuden oppiminen on myös palkitsevaa. Se tuo tuo iloa kaikille selkärankaisille, niin kaloille kuin koirillekin.

Pentujen opetustuokiot kannattaa pitää ihan lyhyinä, helppoina ja hauskoina.

Ruskan, Pikin ja Roihun kanssa opeteltiin palkkiomerkin käyttöä, eli sitä että kun naksuttimesta kuuluu klikkausääni, saa palkkion. Kun tämä on opittu, voi naksuttimen klikkauksella kertoa koiralle heti, kun se tekee toivotun käytöksen ja antaa sille sen jälkeen palkkion.

Jos haluat tietää lisää nykyaikaisesta koiran koulutuksesta, kuuntele tämä Tiedeykkönen!

7. Pehmolelua voi kantaa kuin saalista

Piki taistelee pehmosiilistä sisukkaasti Möpsön kanssa - Toista Yle Areenassa

Pehmolelulla voi leikkiä monella eri tavalla. Niitä voi kiskoa, kantaa, ravistella, repiä ja purkaa palasiksi.

Pehmolelut voivat säästää kodin pahemmilta vaurioilta. Esimerkiksi sohvan suolistamisen sijaan pehmolelun täytteet voi nyhtää pois etuhampailla. Sen jälkeen täytteet voi tunkea nallen sisään takaisin, ja lelu on taas valmis käyttöön.

Nappisilmät ja palluranenät on monen koiran mielestä houkuttelevaa nypertää irti hampailla. Ihmisen on huolehdittava, ettei pentu syö niitä tai muita haitallisia osia.

8. Pallot ovat monipuolisia leluja

Joulukalenterin 17. luukusta tuli narupallot - Toista Yle Areenassa

Pyöreää pallo karkaa tassujen alta helposti ja sitä on houkutteleva jahdata. Pallot ovatkin monen koiran lempileluja.

Mutta palloista voi tulla jopa liian houkuttelevia. Osa koirista kilahtaa pallojen jahtaamiseen niin paljon, etteivät ne näe eivätkä kuule muuta, eivätkä osaa rauhoittua liian mieluisalta leikiltä.

Toisaalta palloleikki voi olla koulutettaessa paras palkka, ja hyvin rakennetuista treenituokioista voikin tulla koiran viikon huippuhetkiä.

Jos pallossa on naru, siitä saa omistajan kanssa hauskan vetoleikin. Koiran kanssa ei kannata kiskoa hampaat irvessä, vaan pitää leikki sellaisena, että se on hyväntuulista ja hauskaa molempien kannalta.

Jos koiran antaa saada vetolelun itselleen, sen itseluottamus vahvistuu ja se haluaa todennäköisemmin tulla leikkimään uudestaan ihmisen kanssa. Koira uskoo siihen, että kannattaa taistella sisukkaasti.

9. Palloja myös tunto- ja näköaistille

Joulukalenterin pallomeri innosti Ruskaa ja Roihua - Toista Yle Areenassa

Koirat ovat luonnostaan uteliaita eläimiä, ja tarvitsevat uusia kokemuksia. Pallomerestä syntyy ihan omanlaisensa ääni, siinä on kehollista tuntumaa ja visuaalista ärsykettä.

Jos koira rakastaa pallojen puremista, ohut muovi menee helposti rikki ja syntyy paljon hävikkiä.

Pallomeren pohjalle voi laittaa myös nameja, jolloin siitä saa etsintätehtävän.

Koiralle voi tehdä puuhaboksin myös pahvilaatikkoon täyttämällä sen rypistetyillä pahvin ja paperin paloilla, kananmunan kennoilla sekä vessapaperirullilla ja laittamalla laatikon pohjalle herkkuja. Moni koira rakastaa herkkujen kaivamista pahvien seasta.

10. Pennut keksivät virikkeitä myös itse

Puuhastelua ulkona - Toista Yle Areenassa

Lampaantalja pulkassa on pentujen mielestä vastutamaton. Kaikenlaiset karvaiset alustat suorastaan kutsuvat kokeilemaan hampailla. Myös matot ovat mieluisia kohteita, sillä niitä voi repiä ja kiskoa. Tuntuu kuin pennun päässä pyörisi kysymys: miten tämän saa mukaansa tai vähintään purtua palan pois.

Suun käyttöä vasta opetellaan ja saaliiksi joutuu usein myös houkuttelevasti liikkuva ihmisen käsi tai housun lahje. Sormien ja jalkojen puremista ei kannata sallia, mutta on hyvä myös välttää sellaisen mielikuvan muodostumista koiran mielessä, että ihminen on kaiken hauskan estäjä.

Jatkuvan kieltämisen sijaan hyvä keino on tarjota sormen tilalta suuhun jotain muuta. Möpsön pennuille se voisi olla vaikkapa porkkana, puruluu tai lelu, jossa on sormen paksuisia ulokkeita.