Hyppää pääsisältöön

Elävä arkisto

Kaikkien aikojen paras Pelé vieraili Suomessa 1986 ja suoritti kärkikamppailun aloituspotkun

Pelé haastattelussa Suomen vierailullaan 1986 - Toista Yle Areenassa

Jalkapallon kolminkertainen maailmanmestari Pelé (1940–2022), vieraili Suomessa syyskuussa 1986. Hyökkääjätaituri käväisi futisnurmellakin HJK:n ja Lahden Kuusysin kamppailussa.

Maailman kaikkien aikojen parhaaksi ja tunnetuimmaksi jalkapalloilijaksi tituleerattu brasilialainen puhui Yle Uutisten haastattelussa jalkapallon tilasta 1980-luvulla. Aikakauden tähtipelaajat eivät olleet tehneet maailmanmestariin vaikutusta.

Jalkapallon tason ja kehityksen lisäksi Pelé pohdiskeli lajiin tuolloin liitettyä väkivaltakulttuuria.

Pelé kohtasi itse kentällä pelaajana monta väkivaltaista vastustajaa ja hänet potkittiin useamman kerran pelikyvyttömäksi. 1980-luvulla jalkapallon fanikulttuuriin liitettiin jo usein väkivaltatekoja, pahimmillaan fanijoukkojen yhteenotot äityivät huliganismiksi.

But I think we have to understand that the violence is not only in soccer.

― Pelé Uutisten haastattelussa.

Pelé muistutti haastattelussa, että väkivalta ei koskaan ollut lähtöisin jalkapallosta itsestään. Syyt äärikäytöksen taustalta löytyivät yhteiskuntarakenteista, taloudellisista ja poliittisista ongelmista.

Kolmipäiväisen Suomen vierailunsa aikana Pelé käväisi seuraamassa jalkapallosarjan kärkiottelun HJK:n ja Lahden Kuusysin välillä. Hän sai myös kunnian suorittaa ottelun aloituspotkun lehtimiesten ja kuvaajien tarkan seurannan alla.

Pelé suorittaa aloituspotkun HJK:n ja Kuusysin ottelussa. - Toista Yle Areenassa

Pelé, koko nimeltään Edson Arantes do Nascimento, teki läpimurtonsa kansainvälisen yleisön tietoisuuteen Ruotsissa kesällä 1958 järjestetyissä MM-kisoissa. Hyökkääjästä tuli tuolloin 17-vuotiaana jalkapallon MM-kisahistorian nuorin maalintekijä sekä maailmanmestari.

Maailmanmestaruuksia Pelé voitti Brasilian paidassa vielä kaksi lisää, vuosina 1962 ja 1970.

Hänen on laskettu tehneen uransa 1363 ottelussa peräti 1283 maalia. Brasilian maajoukkueessa Pelé pelasi 92 ottelua viimeistellen niissä 77 maalia.

Peléä on arvostettu maailman kaikkien aikojen parhaaksi sekä ehdottomasti tunnetuimmaksi jalkapalloilijaksi. Hän teki peliuransa ohella lajilähettilään työtä. Hän nousi myös Brasilian urheiluministeriksi vuonna 1995 ja toimi tehtävässä kolmen vuoden ajan.

Pelé kuoli paksusuolen syöpään joulukuun 29. päivänä vuonna 2022. Hän oli kuollessaan 82-vuotias.

Lähteitä: Pelé oli jalkapallon ensimmäinen supertähti, joka toteutti 9-vuotiaana isälleen antamansa lupauksen – legenda inhosi maailmankuulua lempinimeään