Hyppää pääsisältöön

Elävä arkisto

”Typen pamaus” surmasi useita ihmisiä, joista osa jäi ikuisesti kadoksiin – Oulussa 1963 tapahtunut räjähdysonnettomuus oli Suomen siihenastisen historian yksi tuhoisimmista

Päivitetty 09.01.2023 15:52.
Typpi Oy:n tehtailla tapahtuneen räjähdyksen jälkiä.
Kuvateksti Typpi Oy:n tehdasaluetta räjähdyksen jälkeen.
Kuva: Uuno Laukka/Pohjois-Pohjanmaan museo

Typpi Oy:n tehtaan räjähdysturmassa Oulussa kuoli kymmenen ihmistä ja loukkaantui toistakymmentä. Yöllä tapahtunut räjähdys tuntui kymmenien kilometrien päässä aina Sodankylässä saakka. Silminnäkijä kertoi haastattelussa kohtalokkaasta turmasta.

Typen pamauksena tunnettu räjähdysonnettomuus tapahtui Typpi Oy:n lannoitehtaalla Takalaanilan kaupunginosassa Oulussa tammikuun 9. päivä 1963. Pamahdus kuultiin 45 kilometrin päässä Ylikiimingin Alavuotolla saakka ja rekisteröitiin Sodankylän seismologisella asemalla.

Räjähdys sattui puolenyön jälkeen ennen kello yhtä, mutta vasta aamulla paljastuivat tehdasräjähdyksen jäljet.

Oulun typpitehtaan räjähdysonnettomuus

7:46

Räjähdys tapahtui nitraattiosastolla. Toimittaja Yrjö Mustonen selosti tapahtumia onnettomuuspaikalta. Hän kuvaili näkymiä tehdasalueella ja kertoi, että useita loukkaantuneita ja kuolleita oli kuljetettu Oulun lääninsairaalaan.

Se oli minusta kauhuyö. Semmoinen sekasorto, ettei tiennyt, mitä oli tapahtunut.

― Portinvartija Reino Ontero
Typpi Oy:n tehdasalueen räjähdys Oulussa - Toista Yle Areenassa

Räjähdyksessä kuoli kymmenen ihmistä ja loukkaantuneita oli toistakymmentä. Kaikkia surmansa saaneita ei koskaan löydetty. Toimittaja Hannu Karpo raportoi paikan päältä ja haastatteli muun muassa räjähdysyönä työvuorossa ollutta portinvartijaa Reino Onteroa.

Reino Ontero kertoi haastattelussa, että hänen onnistui päästä räjähdyksen sattuessa suojaan ja välttyi pahimmilta vammoilta. Paikalle hälytettiin ambulansseja ja palokuntaa. Ennen niiden saapumista vaikeimmin loukkaantuneita jouduttiin viemään siviiliautoilla sairaalaan.

Lannoitteiden ja räjähdysaineiden valmistuksessa käytettävän ammoniumnitraatin syttymisestä alkunsa saanut räjähdys oli niin voimakas, että räjähdyksen paineen seurauksena kaupunki tärisi.

Paineaalto rikkoi noin 1 200 ikkunaruutua ja sata suurta näyteikkunaa Oulun keskustassa. Tiiliä ja betonia sinkoutui kilometrien päähän. Näkymä kaupungilla olikin kuin pommituksen jäljiltä. Lasinsirpaleiden peittämillä kaduilla hätääntyneet ihmiset luulivat lentokoneen pudonneen ja tai jopa ydinsodan alkaneen.

Typpi Oy:n räjähdyksestä vuosi - Toista Yle Areenassa

Tehdas korjattiin onnettomuuden jälkeen nopeasti. Tammikuun lopussa 1963 tuotanto käynnistettiin uudelleen.Vuoden kuluttua tehdasalueella ja tuotantotiloissa ei näkynyt enää merkkejä onnettomuudesta. Ylläoleva filmi on mykkä ja se on ote uutiskoosteesta.

Lähteet: Kaleva 3.8.2022; Yle uutiset 9.1.2018; Helsingin Sanomat 5.8.2020

Keskustelu