Hyppää pääsisältöön

Yle Teema

”Juhlapyhien aikaan kaikki haluaa nähdä ruokapöytien ääressä vain laihoja ihmisiä”

Kaksi tummaihoista naista mainosmaisessa kuvassa (Caroline Suinner ja Meriam Trabelsi).
Kuvateksti Pehmee -kollektiivin Caroline Suinner ja Meriam Trabelsi hyödyntävät myös mainonnan ja huippumuodin kaavaa tuodakseen näkyväksi erilaisia kehoja.
Kuva: Anne Hämäläinen / Yle

Caroline Suinner ja Meriam Trabelsi ovat Pehmee-kollektiivi. He haluavat ravistella ajatusta siitä, minkä värisiä ja kokoisia ihmisiä näemme muodissa, mediassa ja ylipäätään toimimassa yhteiskunnassa.

Pehmee -kollektiivi on mukana Yle Areenan Luovia suhteita -sarjassa.

Tammikuu on kuukausista julmin. Lehdet ja erityisesti sosiaalinen media paasaavat herkkuruoista, mutta toisaalta ruoat pitää pystyä nauttimaan lihomatta.

Tammikuun viesti on, että sinä et kelpaa – että viimeistään nyt on aika ottaa itseään niskasta kiinni ja laittaa keho kuntoon.

–Kyse on ihmisoikeuksista, ei mielipiteistä. Kaikkien meidän pitäisi saada olla rauhassa, turvassa häirinnältä ja kommentoinnilta. Joskus tuntuu, että pelkästään minun olemassaoloni ruskeana ja lihavana ihmisenä on radikaalia ja kannanotto, tiivistää Caroline Suinner.

Katso Pehmeen jakso Luovia suhteita -sarjassa.

Miten joku voi olla samaan aikaan superäiti ja valtakunnan pahin bitch - Toista Yle Areenassa

Kuvitelma normi-ihmisestä istuu tiukassa

–On kyllä kummallista, että huvipuistossakin pitää miettiä sitä, että on lihava, puuskahtaa Suinner kollegalleen ja sydänystävälleen Trabelsille joulutivolissa Lontoon Hyde Parkissa. Huvipuistolaitteen turvakaari ei ehkä mene kiinni, ja siksi siihen ei myöskään halua mennä edes yrittämään.

Pehmeen aktivismin ydin ei silti liity ärsytykseen siitä naksahtaako turvakaari kiinni vai ei, vaan siihen, miksi kuvitelma normi-ihmisestä istuu edelleen niin tiukassa.

Marginalisoidut kehot keskiöön, onkin yksi Pehmee-kollektiivin sloganeista.

Nykysanat, kuten marginalisoitu ja rodullistettu tipahtelevat heidän puheissaan usein, mutta kyse ei ole siitä, että he haluaisivat vieraannuttaa kuulijan. Suomenkieliset termit vain laahaavat jäljessä.

Mä voin haluta jonain päivänä leikkauttaa mun kaksoisleuan pois, mutta silloin minun pitää ymmärtää miksi teen niin.

Lihavuusaktivismi on jokapäiväistä asioiden uudelleen organisointia, ja se lähtee itsestä. Siksi lihavana aktivistina on koko ajan kuin näyttämöllä, kaikkine vahvuuksineen, mutta myös kaikkine traumoineen.

–Ei mekään kaikkea kerrota, vaan kipeimmät asiat pidetään yksityisasioina. Lihavuusaktivismi ja rasismin vastustaminen kuitenkin vaatii itsensä paljastamista. On ollut vapauttavaa vetää yhdysmerkkejä sorron eri muotojen välille ja ymmärtää, että ahaa, nämä kaikki aiheet, joiden vuoksi elän marginaalissa liittyvät yhteen, kuvaa Trabelsi.

Paineet ovat silti olemassa: –Mä voin haluta jonain päivänä leikkauttaa mun kaksoisleuan pois, mutta silloin minun pitää ymmärtää miksi teen niin. Se on ihan fine, jos pohdiskelun jälkeenkin vielä haluaisin mennä leikkaukseen, Trabelsi sanoo.

Hän korostaa kuitenkin, että keskustelu kauneusleikkausten oikeutuksesta ei kuulu heidän aktivismiinsa. Ne ovat vain yksi yhteiskunnan oire, johon on nykyään reagoitava.

Kaksi naista lähikuvassa (Meriam Trabelsi ja Caroline Suinner).
Kuva: Anne Hämäläinen / Yle

Vääränkokoisena ja vääränvärisenä valkoiseen mallimaailmaan

Pehmee vastustaa sitä, että ruumis on kapitalistinen hyödyke, jota pitäisi muokata aina sen mukaan mikä myy. Toisaalta he itse poseeravat erilaisissa muodin julkaisuissa, kuten esimerkiksi verkkokauppa Zalandon, pohjoismaisen Uhana -merkin ja Tauko Magazinen malleina.

Pehmee käyttää huippumuodin kaavaa tuodakseen näkyväksi erilaisia kehoja. –Olen kysynyt tiukkaankin sävyyn mun muodin parissa työskenteleviltä frendeiltä, että miksi teillä ei näy ruskeita eikä lihavia ihmisiä. Vastaus on useimmiten ollut, että kun sellaisia ei ole saatavilla. Olen siihen sanonut, että no ottakaa sitten mut, Suinner kertoo.

Mallimaailmassa Suinner ja Trabelsi olivat uusia ja raikkaita ja päättivät pukea persoonansa ja ulkonäkönsä osaksi instagramin kuvakieltä.

–Ihmiset hämmästyivät, että me oltiinkin malleina aika hyviä. Me osattiin se juttu melkein alusta asti. Se oli joillekin valokuvaajille ja castaajille yllätys, Trabelsi sanoo vakavana.

On iso asia ilmestyä vääränkokoisena ja vääränvärisenä valkoiseen mallimaailmaan. Jo ennen erilaisiin kaupallisiin kampanjoihin pääsyä molemmat olivat tottuneita olemaan kameran edessä.

–Olen aina kuvannut itseäni paljon ja mennyt häpeän kynnyksen yli, että voinko julkaista kuviani, vaikka näkisin itsessäni niitä omia vajaavaisuuksiani. Olen julkaissut ja ottanut riskin. Se on ollut mulle luontevaa, jatkaa Trabelsi.

Lihavat eivät kelpaa syömään jouluruokia, koska se horjuttaisi tasapainoa liikaa.

–Mutta ei me just nyt trendata. Vuoden loppua kohden malliduunit ovat vähentyneet huomattavasti, sanoo Suinner. Alkuvuoden laihdutusbuumin hiljennyttyä ja ihmisten epäonnistuneiden laihdutuskokemusten jälkeen me voidaan taas olla näkyvillä. On Pride-kuukausi ja kesän lyhyt, joskin melkein näkymätön kehopositiivinen kausi. Markkinat heräävät moninaisuuteen.

–Mutta siihen se sitten jääkin. Syksyllä ja talvella ihmisen pääasiallinen tehtävä on suorittaa, laihtua, näyttää glamöröösiltä sekä pukea vaatteet, joiden tarkoitus on suojata kylmältä. On kuin läskit katoaisivat maan päältä kokonaan, Suinner avaa.

Kaksi naista oudoissa vaatteissa.
Kuva: Anne Hämäläinen / Yle

Mainosten pyhäpäivien pöytään tarvitaan ainakin Suomessa laihoja, valkoisia ihmisiä iloitsemaan. Lihavat eivät kelpaa syömään jouluruokia, koska se horjuttaisi Suinnerin ja Trabelsin mukaan tasapainoa liikaa. Siksi Pehmee -kollektiivi ei hyväksy olemassaoloaan vain eksoottisena mausteena mediassa ja mainosmaailmassa, vaan kokonaisina ja näkyvinä ihmisinä.

–Somessa pomppaa nyt eteen uuden kotiinkuljetus-ruokakaupan mainoksia, joissa syyllistetään siitä, että ostaa kauppareissulla suklaata tai sipsejä. Onhan se aika selkeä viesti, sanoo Meriam Trabelsi laihdutuskulttuurista, joka tunkee lonkeroitaan kaikkialle.

Tosissaan joutuu työkseen nyt miettimään, että pitääkö klubin oville lisätä vartiointia tai jopa metallinpaljastimet.

Aktivismi myös väsyttää. Kuusi vuotta on tullut täyteen ja Suinnerin ja Trabelsin mukaan se tuntuu myös voimavarojen hiipumisena ja tympiintymisenä siihen, ettei mikään oikeasti muutu. Vain pinta värisee, syvällä rakenteet pysyvät samoina.

He tunnustavat elävänsä kuplassa ja eivät enää jaksa suuresti kiinnostua siitä, jos joku inhoaa heitä tai heidän sanomaansa. Ne kuulevat, joiden pitää kuulla.

–Me ollaan sovittu, että keskitytään iloon. Meidän suurin tavoite, on järjestää turvallisempia tiloja meidänkaltaisille ihmisille. Hyviä bileitä ja rauhaa olla oma itsensä.

Tämän tavoitteen he ovat jo saavuttaneet. U-haul -klubi Helsingissä on Pehmeen ja Sophia Wekesan ideasta syntynyt queerklubi, jossa tanssilattian valtaavat ne, joille ei ennen ole annettu tilaa. Kääntöpuoli on, että paikalle ovat löytäneet myös ne, jotka eivät koko klubin konseptista piittaa, päinvastoin.

–Onhan se karua, että tosissaan joutuu työkseen nyt miettimään, että pitääkö klubin oville lisätä vartiointia tai jopa metallinpaljastimet, sanoo Suinner silminnähden huolestuneena. Maailma ei vaikuta valmiimmalta kuin kollektiivin aloitusvuonna 2017.

Pehmee -kollektiivi liputtaa radikaalin itserakkauden puolesta. Eli että tuli mitä tuli, vastuu pitää kantaa, niin itselle kuin maailmalle. Piiloon ei voi mennä.