Hyppää pääsisältöön

Yle Teema

Pieniä suuria valheita pureutuu koulukiusaamisen ja ulkopuolisuuden ongelmiin

Päivitetty 07.02.2023 11:55.
Mikko Nousiainen elokuvassa Pieniä suuria valheita (2018).
Kuvateksti Mikko Nousiainen elokuvassa Pieniä suuria valheita (2018).

Pikku kyläyhteisön hierarkia järkkyy kun ulkopuolinen tulokas ei suostukaan vaikenemaan ja pokkuroimaan.

Matti Kinnusen ohjaus Pieniä suuria valheita (2018) kertoo eronneesta Harrista, yksinhuoltajapapista, joka on skandaalin vuoksi erotettu virastaan ja siirretty seurakunta-avustajaksi syrjäiseen pohjoissuomalaiseen kylään.

Harmaakedon kylä osoittautuu papin, opettajan ja kyläkauppiaan dominoimaksi yhteisöksi, jonka voimasuhteita ulkopuolinen tulokas poikansa kanssa horjuttaa.

Poika pullikoi luokan johtajan komentoa vastaan eikä isäkään suostu pokkuroimaan silmäätekevien toiveitten mukaisesti.

Seuraa ulkopuolisuuden, eristämisen ja koulukiusaamisen kierre, josta päästäkseen pitää turvautua vaikka valheisiin.

Pieniä suuria valheita -elokuvan juliste.

Elokuva on määritelty draamakomediaksi, ja henkilöhahmoissa kieltämättä onkin koomisia piirteitä. Huumori on kuitenkin mustaa ja tarinan ydin hyvin totinen ja hallitusti kerrottu.

Hyvää ja pahaa ei esitetä yksiulotteisesti, vaan syyllisyyttä ja syyttömyyttä on monitasoisesti kaikissa osapuolissa. Näin henkilöhahmotkin kasvavat kiinnostaviksi ja monisärmäisiksi.

Ohjaaja-käsikirjoittaja Matti Kinnunen opiskeli elokuvaa Taideteollisessa korkeakoulussa ja Berliinissä 1990-luvulla. Lyhytelokuvien ja tv-sarjojen jälkeen hänen esikoiselokuvansa oli Miss Farkku-Suomi (2012).

Pienien suurten valheitten pääroolissa Harrina nähdään Mikko Nousiainen, joka teki ensimmäisen elokuvapääroolinsa jo 23-vuotiaana leffassa Going to Kansas City (1998).

Läpimurto tapahtui elokuvan Levottomat (2000) pääroolissa, ja sen jälkeen Nousiainen onkin ollut hyvin suosittu niin valkokankaalla kuin televisiossakin.

Mikko Nousiainen, Heikki Nousiainen ja Juha Kukkonen elokuvassa Pieniä suuria valheita (2018).
Kuvateksti Mikko Nousiainen, Heikki Nousiainen ja Juha Kukkonen.

Pienissä suurissa valheissa Nousiaisia nähdään kolmessa polvessa.

Harrin poikaa esittää Mikko Nousiaisen poika Niila Nousiainen, ja Harrin työtoverin dementoituneena isänä nähdään Mikko Nousiaisen isä, Heikki Nousiainen.

Muissa keskeisissä osissa kylän silmäätekevinä ovat Seppo Halttunen, Santtu Karvonen ja Jose Viitala, lähintä työtoveria esittää Juha Kukkonen.

Seppo Halttunen, Mikko Nousiainen ja Minna Suuronen elokuvassa Pieniä suuria valheita (2018).
Kuvateksti Seppo Halttunen, Mikko Nousiainen ja Minna Suuronen.

Koska elokuva kertoo tuppukylän miehisestä vallankäytöstä, nähdään naisia lähinnä vaimoina ja työtovereina. Pätevää työtä pakollisissa sivurooleissa tekevät muun muassa Minna Suuronen, Ona Kamu, Pihla Penttinen ja Meri Nenonen.

Santtu Karvonen ja Pihla Penttinen elokuvassa Pieniä suuria valheita (2018).
Kuvateksti Santtu Karvonen ja Pihla Penttinen.
  • Pieniä suuria valheita (2018). Rooleissa Mikko Nousiainen, Niila Nousiainen, Seppo Halttunen, Santtu Karvonen, Juha Kukkonen, Minna Suuronen, Jose Viitala, Ona Kamu, Heikki Hoppania, Veera Kinnula, Meri Nenonen, Pihla Penttinen ja Heikki Nousiainen. Käsikirjoitus Matti Kinnunen ja Juha Koiranen. Ohjaus Matti Kinnunen. Tuotanto Vegetarian Films.