Hyppää pääsisältöön

Yle Teema

Anthony Hopkins ja Emma Thompson loistavat James Ivoryn draamassa: Kino Klassikossa Talo jalavan varjossa

1900-luvun alun tyyliin herraskaisesti pukeutuneet mies (näyttelijä Anthony Hopkins) ja nainen (näyttelijä Emma Thompson) keltaisessa salongissa, nainen huolestuneen näköisenä nojaten mieheen, joka seisoo vakavana hänen rinnallaan ja pitää kättään naisen hartioiden ympärillä, kuva elokuvasta Talo jalavan varjossa

Draama omaisuudesta, sen hankkimisesta ja pitämisestä on samalla vertauskuva 1900-luvun alkuvuosien Britannian koko yhteiskunnasta.

Amerikkalaista elokuvaohjaajaa James Ivorya on usein pidetty englantilaisena, koska monet hänen elokuvistaan on sidottu tiukasti perienglantilaiseen luokkayhteiskuntaan, kirjallisuuteen ja kulttuuriin. Ivoryn huipputöiden joukkoon lukeutuvat esimerkiksi kolme elokuvaa E.M. Forsterin romaaneista: Hotelli Firenzessä, Maurice ja Talo jalavan varjossa.

Talo jalavan varjossa (Howards End, 1992) on näistä monipuolisin ja vähiten romanttinen mutta ehkä kaikkein mestarillisin elokuva. Sen tarina sijoittuu 1900-luvun alun edvardiaaniseen aikakauteen, mutta elokuva tarkastelee myös laajemmin ennakkoluulojen muodostamaa arvomaailmaa luokkaristiriitoineen sekä naisen asemaa itsenäisenä henkilönä samoin kuin avioliiton osapuolena.

Forster julkaisi romaaninsa vuonna 1910 pohtien laajan ja moneen suuntaan kehittyvän tarinan kautta sitä, kuka tulee lopulta perimään 1900-luvun Englannin. Tätä kamppailua käydään erityisesti keskiluokan sisällä ja kolmen suvun välisistä suhteista ja konflikteista kertoen.

Henry Wilcoxin (Anthony Hopkins) johtama klaani on varakas, epämiellyttävä ja ylimielinen, ylempää keskiluokkaa, joka on rikastunut liiketoiminnalla. Schlegelin sisarukset Margaret (Emma Thompson) ja Helen (Helena Bonham Carter) eivät ole yhtä rikkaita, mutta pystyvät perinnön turvin omistautumaan älyllisille ja humanitäärisille tavoitteille, taiteelle ja maailman parantamiselle.

Margaret nousee luokka-asteikossa ylöspäin, kun hän menee naimisiin ensimmäisen vaimonsa Ruthin (Vanessa Redgrave) menettäneen Henryn kanssa. Tällöin hän kuitenkin joutuu sopeutumaan rikkaan ja piittaamattoman miehen itsekkääseen, kovin kyyniseen maailmaan, missä omaisuuden ja perinnön turvaaminen on kaikki kaikessa. Helen puolestaan yrittää huolehtia tapaamastaan köyhtyvästä kirjurista Leonard Bastista (Samuel West) mutta vajoaa tämän kanssa alaspäin.

Tässä yhteiskunnallisen aseman ja tiukkojen rajojen säätelemässä maailmassa moraalit ja tavat tukevat vallitsevaa arvojärjestystä estäen vapaamman, tunnetta ja sydäntä kuuntelevan elämän tavoittelua. Ihmiset tuntevat jopa enemmän lämpöä rakennuksia ja paikkoja kuin läheisiään kohtaan.

Ivoryn elokuvassa miljööt – kaupunki ja maaseutu sekä talot ja asunnot – kuvastavatkin aina henkilöiden arvoja, asemaa ja tavoitteita. Kuvailmaisu on romanttisen kaunista ja hienostuneen tunteikasta, ja näyttelijät tekevät monisyiset roolityöt. Emma Thompson, käsikirjoittaja Ruth Prawer Jhabvala ja lavastus palkittiin Oscareilla.

Kaikki tiivistyy taloon jalavan varjossa. Tähän tosin liittyy hieman huvittava yksityiskohta, sillä Ivoryn valitsemassa kuvauspaikassa ei suinkaan kasvanut jalavaa vaan hevoskastanja. Forsterin kuuluisan romaanin jo vakiintunutta nimeä ei kuitenkaan lähdetty elokuvaversiossa muuttamaan, kun se tuotiin Suomeen, eikä sitä ole tehty nytkään.

Nainen (näyttelijä Malla Malmivaara) pukeutuneena harmaaseen villaneuleeseen, kauluspaitaan ja harmaaseen pilkulliseen solmioon istuu tuolilla vanhanaikaisesti kalustetussa salongissa ja elehtii käsillään puhuessaan.
Kuvateksti Malla Malmivaara Elokuvan sydämessä
Kuva: Moskito TV

Ivoryn lähes kaikkien elokuvien tavoin Talo jalavan varjossa syntyi läheisessä yhteistyössä kirjailija/käsikirjoittaja Ruth Prawer Jhabvalan ja tuottaja Ismail Merchantin kanssa. Tämä oli hyvin kosmopoliittinen kolmikko. Ivory oli aurinkoisesta Kaliforniasta kotoisin oleva protestantti, ja Merchant Bombayssa syntynyt muslimi. Prawer syntyi juutalaisperheeseen Saksassa ja säästyi keskitysleiriltä vain koska hän oli kansalaisuudeltaan puolalainen ja pääsi muuttamaan Englantiin vain muutama kuukausi ennen toisen maailmansodan syttymistä. 1950-luvulla hän meni naimisiin intialaisen miehen kanssa, mutta ajan mittaan kolmikko kotiutui pääasiallisesti New Yorkiin. Heidän elokuvallinen yhteistyönsä kattoi yli 40 vuotta, kuten Ivoryn ja Merchantin yhteiselämäkin.

Talo jalavan varjossa toi Ivorylle yhden hänen kolmesta Oscar-ehdokkuudestaan ohjaajana. Ainoan Oscar-palkintonsa hän on kuitenkin saanut käsikirjoituksesta Luca Guadagninon elokuvaan Call Me by Your Name (2017), mikä teki Ivorysta 89-vuotiaana kaikkien aikojen iäkkäimmän Oscar-voittajan.

Talo jalavan varjossa Kino Klassikossa Teemalla lauantaina 7.1.2023. Elokuvailta alkaa klo 21. Ennen elokuvaa Margaret Schlegelin rooliin asettuu näyttelijä Malla Malmivaara, ja keskustelu elokuvasta jatkuu Anna Möttölän ja pukusuunnittelija Tiina Kaukasen kanssa. Katso koko keskustelu Areenasta!

Enemmän elokuvasta: Talo jalavan varjossa - Toista Yle Areenassa