Hyppää pääsisältöön

UMK23

UMK23-finalistit on julkaistu – heistä yksi edustaa Suomea Euroviisuissa

UMK23: Kilpailijat - Toista Yle Areenassa

Tänä vuonna Uuden Musiikin Kilpailun voitosta kilpailevat Keira, Benjamin, Robin Packalen, Lxandra, Käärijä, KUUMAA ja Portion Boys. UMK23-voittaja edustaa Suomea Euroviisuissa toukokuussa.

Kilpailubiisit julkaistaan yksitellen keskiyöllä 12.1. alkaen Yle Areenassa, Youtubessa sekä Spotifyssa ja muissa musiikin suoratoistopalveluissa. Voittaja valitaan UMK-finaalissa lauantaina 25.2. Tilaa Euroviisut-ilmoitukset Yle-sovelluksesta, niin saat aina viimeisimmät tiedot UMK:sta ja Euroviisuista.

Keira: No Business On The Dancefloor - Toista Yle Areenassa

12.1. Keira – No Business On The Dancefloor

UMK:n nuorin osallistuja, pian 18 vuotta täyttävä Keira Lundström, hurmasi suomalaiset The Voice of Finlandissa vahvalla äänellään ja julkaisee UMK:ssa uransa ensimmäisen singlen.

Uuden musiikin kilpailussa mukana olevaa No Business on The Dancefloor -biisiä ovat olleet työstämässä kotimaisen musiikkialan isot nimet Teemu Brunila ja Axel Ehnström sekä saksalaistuottaja Jason Ok.

Keira on lapsesta asti unelmoinut urasta musiikin parissa. Musiikki on ollut perheen yhteinen juttu ja Keiran harrastus muskarista asti. Vuonna 2021 Keira osallistui The Voice of Finlandiin ja yllättyi kun pääsi jatkoon uudestaan ja uudestaan – aina finaaliin asti. Kilpailu vahvisti Keiran artistihaaveita entisestään.

– Kun pääsin laulamaan tuhansien ihmisten eteen, tuli euforinen fiilis, Keira kertoo.

Keiran artistiesikuvia ovat k-pop-ryhmät, kuten BTS ja Stray Kids, sekä laulajadiivat, kuten Ariana Grande, Doja Cat ja Dua Lipa. Esikuviensa tavoin Keira haluaa tuoda tanssin mukaan tekemiseensä.

UMK:ssa tehdään kokonaisvaltaista show'ta, jossa Keira pääsee toteuttamaan itseään ja myös tanssimaan. Hän on siitä innoissaan, koska Voicessa koreografeihin ei ollut aikaa.

Valintaraadin perustelut

Voice of Finlandissa hurmannut ja vakuuttanut Keira vastaa UMK-historian kenties kovimmasta tanssibiisistä. Biisin elementtejä ovat todella groove bassolinja, tarttuva kertsi, härö huiludroppi ja Keiran mieletön laulusoundi, joista voisi syntyä vaikkapa eurooppalainen radiohitti. Biisin taustalta löytyy Suomen kansainvälisesti menestyneimpiin biisintekijöihin lukeutuvat Teemu Brunila sekä Axel Ehnström. No Business On The Dancefloor on varmasti yksi vakuuttavimpia debyyttisinkkuja, mitä Suomessa on kuultu aikoihin.

Benjamin: Hoida Mut - Toista Yle Areenassa

13.1. Benjamin – Hoida mut

Benjamin on ”syntynyt ”Euroviisuihin. Sosiaalisen median kautta julkisuuteen vuonna 2012 nousseella artistilla on poikkeuksellinen uratarina.

Benjaminin kansainvälinen musiikkiura sai alkunsa vuonna 2014, kun englanninkielinen debyyttisingle Underdogs nousi muun muassa Espanjan single- ja radiolistojen kärkeen.

Vuonna 2018 Benjamin vaihtoi laulukielensä suomeksi ja debyyttisingle Naarmuja nousi suoraan kotimaan singlelistan ykköseksi. Debyyttialbumi, Benjaminin nuoruuden Instagram-julkisuutta käsitellyt, Someveteraani julkaistiin vuonna 2020.

Benjamin kertoo etsineensä itseään artistina kauan, ja lopulta paras versio olikin olla aito oma itsensä. Kaikki kiteytyi GAY-biisiin, Maija Vilkkumaan Ei-klassikkoon pohjautuvaan kappaleeseen, josta tuli kesän 2022 Pride-bailuanthem. Viime syksynä Benjamin osoitti kunnianhimoisuutensa ja luovuutensa voittamalla Tanssii Tähtien Kanssa -kilpailun.

Hoida mut on viisukulttuuriin kasvaneelle Benjaminille tärkeä biisi, sillä se koskee elämässä tärkeää hetkeä ja myös muovaa totuttuja sukupuolirooleja. Miehen ei tarvitse olla alfa, vaan vahvakin mies voi laulaa toiselle antautumisesta.

– Tätä juuri halusin tehdä, kun jonain päivänä tulen UMK:hon, hän kertoo.

Valintaraadin perustelut

Viime aikoina huimassa nosteessa olleen Benjaminin UMK-biisi Hoida mut on mukana kilpailussa räjähtävällä energialla, ajankohtaisella 80-luvun popista ammentavalla soundilla sekä todella hitikkäällä kertsillä. Tuotannosta tulee mieleen viime vuosien Ava Maxin, The Weekndin ja Dua Lipan menevä kasari-draivi. Biisissä on kuuma ja seksikäs fiilis alusta loppuun ja innolla odotamme miten karismaattinen ja hienosti liikkuva Benjamin herättää biisin eloon musiikkivideolla ja lavashow’lla.

Robin Packalen: Girls Like You - Toista Yle Areenassa

16.1. Robin Packalen – Girls Like You

Suomen menestyneimpiin poppareihin lukeutuvaa Robin Packalenia on toivottu UMK-osallistujaksi pitkään. Nyt toive toteutuu. Lapsitähtenä aloittanut Robin on valmis valloittamaan Euroopan energiallaan ja aitoudellaan.

Robin Packalenin ensimmäinen single julkaistiin vuonna 2012, kun Robin oli vasta 13. Se räjäytti potin samantien: Robinista tuli superfanitettu.

Packalenin mukaan hyvä puoli nuorena esiin ponnahtamisessa on se, ettei osaa pelätä mitään ja jaksaa tehdä. Toisaalta nuorena aloittanut joutuu aikuistumaan nopeasti.

Viimeiset vuodet Packalen on julkaissut musiikkia englanniksi. Musiikinteossa hän luottaa omaan intuitioon: ei tarvitse laittaa biisejä tiettyihin lokeroihin tai pitäytyä yhdessä ja samassa tyylissä.

Musiikin ulkopuolella ulospäinsuuntautunut Packalen harrastaa hurjia lajeja ja haluaa olla tiiviisti ihmisten kanssa.

Robinia on moni toivonut kilpailuun mukaan ja asia on ollut myös artistin mielessä jo vuosia, mutta hän kokee, että on vasta nyt valmis siihen.

– Sen lisäksi tuli tehtyä niin hyvä biisi, että koko maailman tulisi kuulla se, Robin sanoo.

Valintaraadin perustelut

Hienoa nähdä yksi Suomen kaikkien aikojen menestyneimmistä pop-tähdistä mukana UMK:ssa! Girls Like You on täsmäisku siitä musiikista, mitä Robin Packalen haluaa tehdä: englanninkielistä, groovea, tarttuvaa ja feel good -poppia, ja sehän sopii UMK:hon loistavasti. Biisissä kuuluu Bruno Marsin ja Justin Timberlaken vaikutteita, mutta Robinin tunnistettava laulusoundi antaa sille oman leimansa. Los Angelesissa kirjoitettu kappale on kuin päivä auringossa puristettuna kolmen minuutin äänitiedostoon.

Lxandra: Something To Lose - Toista Yle Areenassa

17.1. Lxandra – Something To Lose

Upeaääninen Lxandra eli Alexandra Lehti on maaginen tulkitsija ja kansainvälisesti menestynyt artisti, joka vastaanotti vuonna 2019 arvostetun Music Moves Europe Talent Award -palkinnon.

Vuonna 2021 debyyttialbuminsa Careful What I Dream Of julkaissut Lxandra tavoittelee musiikillaan ajattomuutta.

Lxandran luovuus ja palo tarinankerrontaan syttyi lapsuudenkodissa Suomenlinnassa.

19-vuotiaana hän muutti Berliiniin työskentelemään musiikkialan huipputekijöiden kanssa ja on herättänyt ihastusta artistina maailmanlaajuisesti jo ensisinkuista asti ja hänen musiikkiaan on kuultu myös monissa amerikkalaisissa elokuvissa ja tv-sarjoissa.

– Haluan luoda universaalia mutta samalla henkilökohtaista musiikkia. Pimeää, mutta silti värikästä. Haen tunteikkuutta ja yhteyttä, Lxandra kertoo.

Idea Something to Lose -balladin lähettämisestä UMK:hon syntyi Los Angelesista paluun jälkeisessä jetlagissa huhtikuussa 2022.

– UMK:hon osallistumisesta oli ollut puhetta jo pitkään, mutta vasta sillä hetkellä koin, että tämä biisi voisi olla oikea, Lxandra kuvailee.

Valintaraadin perustelut

Lxandra on ollut vuosia yksi Suomen lupaavimpia vientitoivoja, tehnyt uraa maailmalla ja tarjoilee nyt UMK:ssa pysäyttävän hienon balladin Something To Lose. Kappale on samaan aikaan herkkä ja henkilökohtainen sekä dramaattinen että eeppinen. Lxandra on todella kova live-laulaja, joka on koskettanut ja itkettänyt keikoilla Suomessa ja maailmalla. Biisi varmasti nousee vielä uusiin korkeuksiin live-esityksenä. Lxandra tunnetaan myös kokonaisvaltaisena audiovisuaalisena artistina ja mielenkiinnolla odotamme minkälaisen maailman kappale saa ympärilleen.

Käärijä: Cha Cha Cha - Toista Yle Areenassa

18.1. Käärijä – Cha Cha Cha

Käärijä on artisti, jota on oikeastaan mahdoton asettaa mihinkään lokeroon. Häpeilemätön ja arvaamaton Käärijä rakastaa rikkoa rajoja, lähteä omille poluille ja testata uutta. Käärijän debyyttialbumi Fantastista ilmestyi vuonna 2020.

Livenä Käärijän musiikki nousee uusiin ulottuvuuksiin – ja räävittömästä esiintymisestä Käärijä tunnetaankin.

Alun perin Käärijän musiikki-innostus lähti rummuista. Alakoulussa hän kävi rumputunneilla ja yläkoulussa räppi kiinnosti: Käärijä alkoi harjoittaa freestyleä englannin tunneilla. Debyyttisingle Urheilujätkä julkaistiin 2016, ja siitä asti Käärijä on tehnyt omaa juttuaan.

Käärijä ei viihdy genrerajojen sisällä ja yhdistelee biiseissä elementtejä esimerkiksi räpistä, metallista ja elektronisesta musiikista. Teksteissä puhutaan tavallisista arjen asioista, matkataan mm. nuoruudesta aikuistumisen kynnykselle ja kotibileistä jatkoille.

Euroviisuja Käärijä on seurannut pikkupojasta asti, ja erityisesti mieleen on jäänyt Verka Serduchkan Dancing Lasha Tumbai.

UMK on myös kiinnostanut jo useamman vuoden, ja tälle kaudelle mukaan hakemisesta Käärijällä oli 150 prosentin varmuus. Kun Cha Cha Cha syntyi, Käärijä tiesi, että nyt on aika.

– Suomi on bilekansaa, raskaan musiikin kansaa, ja poppikansaa – tässä biisissä on yhdistetty tämä kaikki, hän sanoo.

Valintaraadin perustelut:

Onko tässä Levin afterski-hitti keväällä 2023? Käärijä yhdistelee Cha Cha Cha -biisissä uniikilla tavalla räppiä, konemusaa, rockia ja poppia. Lopputulos on todella omaperäinen, mutta samalla todella helposti lähestyttävä, kuten artisti itsekin. Biisin koukku on sellainen, johon jokainen pääsee mukaan heti ensimmäisellä kuulemalla ja uskallamme sanoa, että tässä on UMK-historian kovin räppi-bängeri. UMK:ssa ja Euroviisuissa on aina tilaa kreisimmälle menolle, jota tämä biisi hienosti tarjoilee.

KUUMAA: Ylivoimainen - Toista Yle Areenassa

19.1. KUUMAA – Ylivoimainen

KUUMAA on kovassa nousukiidossa oleva kolmihenkinen bändi, jonka ytimessä ovat tarttuvat melodiat ja suuret tunteet – sekä jäsenten välinen ystävyys, josta pidetään kiinni.

Yhtyeen debyyttialbumi KUUMAA ilmestyi vuonna 2019. Käänteentekevänä vuotena 2022 bändi pääsi maistamaan suurempaa suosiota, kun se valloitti striimauspalvelut, radiot ja keikkalavat hiteillään, joita ovat muun muassa Tulipalo ja Oo vielä sekunnin mun.

KUUMAA-bändin muodostavat laulaja Johannes Brotherus, rumpali Jonttu Luhtavaara ja basisti Aarni Soivio. Bändi sai alkunsa vuonna 2016, kun ystävykset halusivat perustaa suomenkielisen pop-yhtyeen. Koronavuodet tiivistivät bändiä entisestään ja jäsenet alkoivat tekemään keskenään enemmän musiikkia.

– Meille bändi on ennen kaikkea ystäväporukka. Meitä kaikkia yhdistää kunnianhimo. Otetaan tämä tosissaan, mutta ei olla liian vakavia, Johannes kertoo.

Bändin UMK-biisi Ylivoimainen on eteenpäin polkeva pop-kappale, joka edustaa universaalia energiaa, johon kenen tahansa on helppo tarttua.

Valintaraadin perustelut:

KUUMAA näyttää mallia, miltä suomalainen bändi kuulostaa vuonna 2023: se on karismaattinen, moderni ja sillä on kyky luoda isoja biisejä niin striimauspalveluihin kuin radioonkin. Bändin keulakuvana Johannes Brotherus on ihastuttava ja koko bändi tulee UMK:n kautta hyppäämään uudelle tasolle jo valmiiksi kovassa nousukiidossa olevalla urallaan. Ylivoimainen on aikaisempaa menevämpää KUUMAA ja tulee varmasti rokkaamaan isosti helmikuussa Logomon stagella ja suomalaisten televisioissa.

Portion Boys: Samaa taivasta katsotaan - Toista Yle Areenassa

20.1. Portion Boys - Samaa taivasta katsotaan

Suomen kovimmalla bilebändillä, Portion Boysilla, on takanaan jo yli kymmenen vuoden ura. Bändi on vilpittömyydellään raivannut tiensä yhdeksi Suomen tämän hetken kuunnelluimmista bändeistä.

Vuoden 2021 megahitti Vauhti kiihtyy oli käänteentekevä kappale: se vei yhtyeen ihan uudelle tasolle. Vaikka yhtye ei ole julkaissut ainuttakaan albumia, on Portion Boysilta tullut monia isoja hittejä, kuten Kyläbaari, Karjala takas ja Teflon Brothersin kanssa tehty Nautin elämästä.

Portion Boysiin (lausutaan ‘portion bois’) kuuluvat Kenraali Vahva, El Meissel, vuonna 2021 laulajana aloittanut A.P. Vuori, JaloTiina, sekä Taitelija Nieminen. Bändi syntyi vuonna 2010 ”yhden legendaarisen Tampereen illan” aikana. Vuorokauden sisällä syntyi idea, ensimmäinen biisi, ensimmäinen musiikkivideo ja bändin nimi, joka juontaa juurensa ruotsalaisiin elintarvikkeisiin.

– Nyt kun on paljon pahaa maailmassa, me toivomme, että tästä biisistä ihmiset saisivat hetken iloa. Puhalletaan yhteen hiileen ja luodaan yhteenkuuluvuuden tunnetta, JaloTiina kuvailee.

Valintaraadin perustelut:

Yli vuosikymmenen uran tehnyt Portion Boys on yksi Suomen tämän hetken suosituimpia bändejä. On hienoa nähdä bändi mukana UMK:ssa ja tuomassa oma uniikki meininkinsä kilpailuun. Samaa taivasta katsotaan juhlistaa Euroopan monipuolisuutta omalla leikkisällä tavallaan ja edustaa Euroviisujen suvaitsevaisuuden arvoja, jolle on tilausta tässä ajassa. Biisi on jäätävä korvamato täynnä laser-rumpuja, vauhtia ja musiikillisia koukkuja. Bändin mieletön live-energia on saatu hienosti mukaan biisiin, jossa on kaiken menon ja meiningin alla hieno sävellys. Tässä on mahdollisesti yksi vuoden 2023 striimatuimmista kappaleista Suomessa.

Miten artistit on valittu?

Biisiehdokkaita tulevaan kilpailuun saatiin 363 ja musiikkipäällikkö Tapio Hakasen vetämä UMK-ammattilaisraati valitsi finaalin seitsemän artistia: Keira, Benjamin, Robin Packalen, Lxandra, Käärijä, KUUMAA ja Portion Boys.

Raadin muut jäsenet ovat Aija Puurtinen, vocal coach, Sibelius-Akatemia, Amie Borgar, musiikkipäällikkö, Yle X3M ja Yle Vega, Anssi Autio, tuottaja, UMK, Johan Lindroos, Musiikkipäällikkö, Radio Suomi, Jussi Mäntysaari, musiikkipäällikkö, Nelonen Media, Juha-Matti Valtonen, TV-ohjaaja, UMK, Katri Norrlin, musiikkitoimittaja, YleX ja Samuli Väänänen, senior editor, Spotify.

Tärkeää tietoa UMK23-finaalista

  • Suomen euroviisuedustaja selviää lauantaina 25. helmikuuta suorassa UMK-lähetyksessä klo 21.

  • Finaali näytetään suorana Yle TV1:llä ja Yle Areenassa sekä kuullaan YleX, Yle Radio Suomi ja Yle X3M -radiokanavilta.

  • Äänestä suosikkisi voittoon! Äänestys tapahtuu vain lähetyksen aikana heti finalistien esitysten jälkeen. Äänestää voi maksutta Yle-sovelluksella sekä maksullisesti tekstiviestillä tai soittamalla äänestysnumeroon. Voittajabiisin määrittävät finaalissa annetut yleisöäänet (75 %) ja kansainvälisen raadin antamat pisteet (25 %).

  • Finaalia voi seurata suomen-, ruotsin-, englannin-, pohjoissaamen-, inarinsaamen-, venäjän- ukrainan- tai viittomakielisellä selostuksella. Suomenkielisenä kommentaattorina toimii jälleen Mikko Silvennoinen ja ruotsinkielisinä selostajina jatkavat Johan Lindroos ja Eva Frantz. Englanniksi selostaa Jani Kareinen, venäjäksi Levan Tvaltvadze, ukrainaksi Galyna Sergeyeva, viittomakielellä Miguel Peltomaa sekä pohjoissaameksi Linda Tammela ja inarinsaameksi Heli Huovinen.

  • UMK-tapahtuma alkaa klo 19 ja päättyy klo 04. Tutustu tapahtumaan.

  • Keskustele lähetyksen aikana UMK-chatissa, jota juontaa toimittaja Henkka Remes. Chattiin on tulossa myös vierailijatähtiä. Chat aukeaa Yle-sovelluksessa ja osoitteessa yle.fi/umk finaali-iltana klo 20.30.

  • Tilaa Euroviisut-ilmoitus Yle-sovelluksesta ja saat koko ajan viimeisimmän tiedon UMK- ja viisutapahtumista