Hyppää pääsisältöön

Askartelu ja käsityöt

Tuntuuko kylmä veto jalkoihin – säilytä lämpö ja laske lämmityskustannuksia vetostopparilla

Oven eristys.
Kuva: Yle/Strömsö

Vanhassa vetoisessa talossa voi olla vaikeaa tietää, minkä reikien tukkimisesta aloittaa. Ikkunoihin on ikkunateippiä, mutta ovista tulevaa vetoa voi olla vaikeampaa torjua.

Kaivele kankaanloppuja kaapista sekä puoli sangollista hiekkaa ja tee helposti ja nopeasti vetostoppari, joka toimii talvipakkasilla ainakin ensiapuna. Oven alle laitettava kangasmakkara saa sisäilman tuntumaan hieman miellyttävämmältä. Se voi myös säästää muutaman lantin lämmityskuluissa. Irrotettava päällinen on myös helppo pestä.

Tarvikkeet:

  • hiekkaa

  • jäännöskankaita, noin 110 x 50 cm

  • puuvillanauhaa, noin 45 cm

Tee näin:

  1. Mittaa oviaukko. Lisää molempiin päihin 12 cm saumanvaraa päälliseen. Sisäpussiin riittää 3 cm:n lisäys.

  2. Leikkaa päällinen sopivan mittaiseksi. Kankaan leveyden pitää olla noin 24 cm. Kangas saa mielellään olla kuviollista niin, ettei pöly ja lika näy siinä heti.

  3. Tee kankaan päihin päärmeet. Ompele sitten pitkät sivut yhteen niin, että syntyy putkilo, joka on auki molemmista päistä.

  4. Leikkaa sisäkangas esimerkiksi vanhasta lakanasta. Ompele siitä pussi, joka on auki toisesta päästä.

  5. Käännä pussi oikein päin ja täytä noin 2/3 siitä hiekalla. Jos pussin täyttää liian täyteen, vetostopparista tulee liian jäykkä eikä se asetu yhtä hyvin ovenrakoon.

  6. Ompele hiekkatäytteisen sisäpussin toinen pää kiinni.

  7. Pujota päällinen sisäpussin päälle ja solmi puuvillanauhat molempiin päihin niin, että lopputulos näyttää paukkukaramellilta.

Oven eristys.
Kuva: Yle/ Strömsö

Lisää aiheesta Yle Areenassa

Sisältö muilla kielillä