Hyppää pääsisältöön

Yle Klassinen

Pianisti Ville Hautakankaan projekti on Pirkanmaan lahja koko piano-Suomelle

Päivitetty 16.01.2023 19:39.
12 Premieres - Contemporary Finnish Piano Music
Kuvateksti 12 Premieres - Contemporary Finnish Piano Music

Tamperelaisen pianistin Ville Hautakankaan uutta suomalaista pianomusiikkia sisältävä albumi huipentaa viisi vuotta kestäneen tilausteosprojektin

Suomen Kulttuurirahaston Pirkanmaan rahasto myönsi Ville Hautakankaalle vuonna 2017 apurahan 12 pianosävellyksen tilaamiseen. Hautakangas kantaesitti tilaamansa teokset kolmessa konsertissa vuosien 2019 ja 2021 välisenä aikana. Kantaesityksiä seurasi kappaleiden levyttäminen. 12 Premieres – Contemporary Finnish Piano Music on vinkeä kaleidoskooppinäkymä 2010-luvun suomalaiseen pianomusiikkiin.

Ville Hautakankaan levytys- ja konserttiprojektissa viehättää pitkäjänteisyyden lisäksi sen paikallisuuteen pohjautuva rajaus, joka tarjoaa myös yhden ankkuroivan tulokulman levyn kuunteluun. Suurin osa levyn säveltäjäkaartista on opiskellut Pirkanmaan ammattikorkeakoulussa tai Tampereen konservatoriossa, useat heistä Jouni Kaipaisen oppilaana. Levyn yksi taustajuonne onkin Kaipaisen työ sävellyksenopettajana Tampereella.

Kun levyllä on 12 erilaista sävekielimikrokosmosta ja yhtä monta lähtökohtaa säveltää uusi teos, on paikallaan pohtia sopivia kuuntelustrategioita. Apuun tulevat Ville Hautakankaan omat sanat Kulttuuritoimitus-verkkojulkaisun haastattelussa, jossa hän kutsuu levyn sävellyksiä “päiväkirjamerkinnöiksi ja heijastuksiksi omasta ajastamme.”

Heijastusten kirjo on ihastuttavan, lähes huumaavan runsas. Muutamia poimintoja: Petri Nieminen kertoo teoksensa Aleppo2017 lähtökohdan olevan Syyrian sotatilanteen synnyttämässä voimattomuudessa ja ahdistuksessa. Jonne Valtosen kappaleessa 14.4k handshake on kysymys 1980-luvun modeemien välisestä kättelyprotokollasta. Paavo Korpijaakko inspiroitui Twin Peaks -televisiosarjan painajaismaisesta nokturnaalitunnelmasta teoksessaan Last Night It Was Visited By Laura Palmer. Kappaleessaan Völjy Henri Sokka ottaa ilon irti kolmisoinnuista, jotka jälkisarjallisessa eetoksessa on mielletty tabuksi.

Kappaleiden kuunteleminen näiden taustoitusten läpi on hauskaa ja rikastuttavaa, mutta toki useat albumin kappaleet, kuten esimerkiksi Cecilia Damströmin intiimisti monumentaalinen Epitaph ja Roope Mäenpään beethoveniaanisia aineksia ja metsäaiheita kaiuttava Kolloidi, seisovat tukevasti myös omilla jaloillaan ilman taustamateriaalia.

Ville Hautakankaan kaksitoista kantaesitystä sisältävä albumi on äänitetty Tampere-talon pienessä salissa. Paikoitellen levytystä kuunnellessa juontuu mieleen ajatus siitä, että kenties konserttisaliakustiikka ei tuo kaikkien teosten hienovaraisimpia eleitä ja sointidetaljeja esiin parhaalla mahdollisella tavalla. Levyä kuunnellessa kaipasin välillä ikään kuin likemmäs pianoa, intiimimpään ja erottelevampaan yhteyteen sointitapahtumien kanssa. Kenties tämä olisi saavutettu studioakustiikassa studion kaikkivoipaisen teknologian ääressä.

Niin tai näin, Hautakankaan uutuuslevyn kohdalla toteutuu hedelmällinen paradoksi: rohkeasti asetetut rajat antavat projektille ytyisän keskuksen, josta pulppuaa yhteistä hyvää asetettujen rajojen tuolle puolen. Niin kuin levyn otsikossa luvataan, Contemporary Finnish Piano Music on 12 kappaleen edustava kokoelma ei vain pirkanmaalaista vaan suomalaista 2010-luvun lopulla sävellettyä pianomusiikkia.

Hautakangas on työskennellyt Tampere Filharmonian pianistina vuodesta 2002. Orkesteripianistin työssä vaadittava nopea omaksumiskyky, vaihtelevan ohjelmiston ja erilaisten soittotekniikoiden suvereeni hallinta, tietynlainen työtäpelkäämätön duunaripianismi – sanan parhaimmassa mahdollisessa merkityksessä – välittyy myös tältä levyltä. Viimeinen etappi Ville Hautakankaan pitkäjänteisessä tilausteosprojektissa on saada teokset julkaistua nuotteina. Tämä on loistava asia. Uskon ja toivon muidenkin pianistien tarttuvan levyn tilausteoksiin.

"12 Premieres – Contemporary Finnish Piano Music”. säv. Cecilia Damström, Ilari Laakso, Matilda Seppälä, Petri Nieminen, Roope Mäenpää, Paavo Korpijaakko, Janne Salmenkangas, Tuomas Turriago, Minna Leinonen, Henri Sokka, Jami Kianto, Jonne Valtonen. - Ville Hautakangas, piano. (Alba, ABCD 519)

Kuuntele Pia Antikaisen Uudet levyt 14.1.2023