Hyppää pääsisältöön

Musiikki

Pasunisti Jörgen van Rijenin kamarimusiikkitalkoiden huolella ajateltu konsepti viehättää

Päivitetty 16.01.2023 15:19.
Mirrored in Time- Jörgen van Rijen
Kuvateksti Mirrored in Time- Jörgen van Rijen

Pasunistin vinkkelistä katsottuna kamarimusiikkiohjelmistossa on suuri aukko klassismin ja romantiikan aikakaudella, jolloin kamarimusiikki muutoin kukoisti.

Amsterdamin Concertgebouw-orkesterin pasunisti Jörgen van Rijen paikkaa tuota aukkoa ansiokkaasti halki vuosisatojen toisiaan peilaavilla teospareilla. Paikkuukavereiksi van Rijen kutsui Alma-jousikvartetin. Tämä vaikuttaakin päällisin puolin loogiselta valinnalta, onhan juuri jousikvartetti kamarimusiikin kukkulan kuningas.
Van Rijen on koonnut levylleen sovituksia klassisen musiikin kultaisen kaanonin säveltäjiltä – Dowlandia, Schumannia, Satieta, Bartókia ja Fauréta – ja tilannut meidän aikamme säveltäjiltä kullekin kappaleelle sitä peilaavan parin. Toisiaan peilaavat kappaleet on ryhmitelty pareiksi myös esittelylehtisen lay-outissa, mikä johdattelee kohti peilailevaa kuuntelutapaa. Tällainen huolellisuus ilahduttaa; kauneus on yksityiskohdissa!

Van Rijenin mukaan kutsumat säveltäjät ovat soveltaneet peili-ideaa eri tavoin. Dimitar Bodurovin ja Bélá Bártókin muodostama teospari peilaa erilaisia tapoja käyttää kansanmusiikkia sävellyksen aineksina. Kansanmusiikista, ja sen lisäksi myös kalastajista, on kysymys myös Jacob TV:n sävellyksessä Syracuse Blues ja Gabriel Faurén Kalastajan laulussa. Amerikkalainen säveltäjä Nico Muhly sai tehtäväksi laatia sovituksen John Dowlandin luuttulaulusta I Saw My Lady Weep sekä säveltää sen teemoista kehrätyn uuden sävellyksen. Omassa kuvastinsävellyksessään All Perfections Keep Muhly on onnistunut tavoittamaan ihailtavasti sen murheen ja epätoivon mielenmaiseman, jota joskus kutsutaan ‘Elizabethin ajan melankoliaksi’. Dowlandin ja Muhlyn peilailua voisi kuunnella vaikka koko levyllisen verran! Halki musiikinhistorian toisiaan peilaavien parien lisäksi albumilla on kahden rokahtavan kappaleen muodostama pari, Bryce Dessnerin sovitus omasta pasuunakonsertostaan sekä Chiel Meijeringin kappale Rock That Trombone.

Entä millaisen soinnillisen liiton pasuunan ja neljän jousisoittimen muodostama pelkistetty kokoonpano onnistuu luomaan? Keskiajalla vaskipuhaltimet kuuluivat kovaäänisiin ulkoilmasoittimiin ja jousisoittimet hiljaisiin sisätilainstrumentteihin. Vaskipuhaltimia käytettiin viestintätehtävissä sotatantereella ja metsästyksessä sekä ilmoitettiin fanfaarein merkittäviä saapumisia. Jousisoittimien kanssa laulettiin, tanssittiin ja istuttiin viihtyisästi iltaa sisätiloissa. Pysyttelevätkö historiallisesti varsin eri funktioihin kehittyneiden soitinten saundit sekoittumattomina kuin vesi ja öljy ikään? Suurimmaksi osaksi sointiemulsio on varsin nautittava. Kenties kaikissa teoksissa ei ole edes tavoiteltu vaski- ja jousisointien jaloa yhteensulautumaa vaan nautiskeltu sointimaailmojen eroilla. Joka tapauksessa van Rijenin ja Alma-kvartetin yhteismusisointi on nautinnollisen keskustelevaa, puhdasta ja fraaseihin yksimielisesti tarttuvaa. Kokonaisen oman kuuntelukerran voisi omistaa van Rijenin erinomaisella laadulla aateloiduista pasuunasaundeista nautiskeluun. Mirrored in Time on monitahoinen, innostava ja huolella ajateltu kamarimusiikkiohjelmiston soiva laajennus pasuunalle.
"Mirrored in Time – Trombone and String Quartet". säv. Béla Bartók, Dimitar Bodurov, Bryce Dessner, John Dowland, Gabriel Fauré, Florian Magnus Maier, Chiel Meijering, Nico Muhly, Martijn Padding, Erik Satie, Robert Schumann, Jacob ter Veldhuis. - Jörgen van Rijen, pasuuna, Alma-jousikvartetti. (BIS, BIS-2616 SACD)


Kuuntele Pia Antikaisen Uudet levyt 14.1.2023

Lisää aiheesta Yle Areenassa