Hyppää pääsisältöön

Musiikki

Mälkki ei aivan saa Reichia svengaamaan

Steve Reich: Runner - Music for Ensemble and Orchestra
Kuvateksti Steve Reich: Runner - Music for Ensemble and Orchestra

Siihen on syynsä, että amerikkalaisen minimalismin mestari Steve Reich on säveltänyt keskeisen musiikkinsa omalle, maltillisen kokoiselle muusikkojoukolleen.

Reichin musiikki on toisteista ja hakkaavaa, mutta se myös synkopoi ja svengaa tavalla jota romanttisesti orientoitunut sinfoniaorkesteri ei tavoita. Tämä haaste kuuluu Los Angelesin filharmonikoiden ja Susanna Mälkin uudella Reich-levyllä.

Levyllä kuullaan kaksi sukulaisteosta: Runner tyypilliselle 19 soittajan Reich-kokoonpanolle sekä sen laajennus Music for Ensemble and Orchestra, jonka Mälkki ja Los Angelesin filharmonikot kantaesittivät. Molemmat kappaleet tunnistaa Reichiksi pianon toisteisesta taustakilkutuksesta, palkkimaisesti asetelluista harmonioista sekä rytmivetoisista, ryöpsähtelevistä melodialinjoista, joille mallettisoittimet antavat ryhtiä. Minimalistisen makkaratehtaan reseptiikka on kuitenkin vuosien mittaan hioutunut täyteläiseksi - levyn musiikki on valoisaa ja ainakin minimalismiksi jännitteistä. Etenkin tuotteen orkesteriversiossa Reich on järjestänyt äänet riittävän suurelta osin tavalla, jonka osaan mieltää musiikiksi enkä vain tapahtumaksi.

Susanna Mälkki on tunnetusti hyvä perkaamaan musiikin esiin jopa eurooppalaisen modernismin tiheiköistä. Mutta edes hän ei osaa muuttaa svengikoneeksi sinfoniaorkesteria, joka on rakennettu uimaan romantiikan aalloilla, olkoonkin että kyse on Los Angelesin filharmonikkojen tapaisesta huippukoneistosta kotikentällään. Tasaisissa sävelketjuissa homma pysyy Reichin ajatusten myötäisenä, mutta synkopoivissa melodioissa jousten ja puupuhaltimien rytmiikka alkaa usein tahmata, ja musiikin vastustamattomaksi tarkoitettuun liikkeeseen tulee akanvirtoja. Samoin orkesterin jykevät bassot klappaavat taustarullauksen kanssa.

Steve Reichin oman ensemblen tuotteisiin verrattuna Mälkin ja kaliformialaisten levyllä on enemmän intensiteettiä ja soinnillista avaruutta, mikä on Reichin musiikille hyväksi. Minun vaa'assani nämä plussat valitettavasti painavat vähemmän kuin rytmisen imun puute.

Steve Reich: Runner; Music For Ensemble and Orchestra. - Los Angelesin filharmonikot/Susanna Mälkki. (Nonesuch, 7559791018)

Kuuntele Kare Eskolan Uudet levyt 21.1.2023.