Hyppää pääsisältöön

Musiikki

Ondine saa enimmäkseen olla ylpeä Saariaho-katalogistaan

Kaija Saariaho 70 Years
Kuvateksti Kaija Saariaho 70 Years

Levy-yhtiö Ondinen laatubrändi perustuu suomalaiseen nykymusiikkiin, etenkin Kaija Saariahoon, johon yhtiö on kaukonäköisesti luottanut jo vuodesta 1992.

Varhaiset Ondine-levyt vaikuttivat Saariahon kansainväliseen läpilyöntiin ja tiivis levytyssuhde jatkuu yhä, joten Ondinen kelpaa juhlistaa Kaija Saariahon 70-vuotissyntymäpäivää komealla kokoelmalevyllä.

Yhtiö on julkaissut viisitoista Saariaho-levyä ja niistä on juhlan kunniaksi poimittu liki kolme tuntia musiikkia. Juhlalevy julkaistaan digitaalisena eikä internetistä lopu tila kesken, mutta silti mietin, tarvitseeko Graal theatre tai Laterna magica uudelleenjulkaista kokonaan. No ovathan ne keskeisiä teoksia eikä Saariahon tiivistä musiikkia ole mukava leikata tai feidata.

Joka tapauksessa retrospektiivi piirtää kaarensa hyvin ja teosten rinnastus avaa vähän jopa uusia näköaloja. Muistikuvieni mukaan varhaisilla Saariaho-levyillä Anssi Karttusen, John Storgårdsin ja Kronos-kvartetin repivä ja epätäsmällinen jousisointi yhdistyi kulmikkaaseen elektroniikkaan vastenmielisen kirskuvasti ja muistan että Maa-baletti tuntui kokonaisuudessaan käsittämättömältä. Kokoelmalevyllä maltilliset musiikkinäytteet kuitenkin johtavat tyylikkäästi kohti Saariahon nykyistä ilmaisua, jossa kantava melodiikka yhdistyy sileämmin kihisevään sointitaustaan.

Toisaalta kokoelma palauttaa mieleen myös sen, että Saariahon kamarimusiikista, etenkin selloteoksista, on tullut Ondinea parempiakin levytyksiä, samoin Graal theatre -viulukonsertosta.

Juhlalevyn päätösraidaksi en ehkä itse laittaisi Orion-orkesteriteoksen osaa Memento mori, mutta Ondine laittoi, ja onhan se hienoa musiikkia.

"Kaija Saariaho 70 Years". - Eri esittäjiä. (Ondine, ODE 1407-2)

Kuuntele Kare Eskolan Uudet levyt 21.1.2023.