Hyppää pääsisältöön

Musiikki

Kari Ikosen kelpaisi kiertää uudella jazz-konsertolla

Jesse Passenier: Fight for Light
Kuvateksti Jesse Passenier: Fight for Light

Alankomaalainen nuori säveltäjä Jesse Passenier ei ehkä muuten kiinnostaisi suomalaisia, mutta hän on säveltänyt pianisti Kari Ikoselle konserton, joka sopisi kuin nenä päähän genreseikkailuja janoavien Suomi-orkesterien ohjelmistoon.

Passenierin potrettilevyllä kuullaan Levensdrift-pianokonserton lisäksi myös vibrafoni- ja marimbakonsertto solistinaan Vincent Houdijk, joka Ikosen lailla on kotonaan sekä jazzissa että klassisessa. Kokonaisuus osoittaa, että jazz-klassinen on edistynyt third stream -aikojen keinotekoisesta fuusiosta. Passenierin musiikissa läpisävelletty yhdistyy improvisaatioon saumattomasti ja taidemusiikkilähtöinen orkesterinkäyttö on niin sujuvaa, että komppiryhmää ei tarvita. Välillä Passenier rakentaa soolotilat laatikkomaisen sointuvetoisiksi, mutta useimmiten hän löytää jazzin ja taidemusiikin yhteiseltä alueelta paljon luontevaa ja rikasta musiikkia.

Kari Ikosella on laaja kokemus säveltäjänä, ja kenties siksi hän ymmärtää Passenierin pyrkimykset ja toteuttaa konserton identiteettiä jopa liian varovaisesti. Soolot ja tulkinta silittävät musiikkia myötäkarvaan, mutta itse olisin lusikoinut jazzin puolelta myös vaaran tunnetta, kokeilunhalua ja särmää. Voi tosin olla, että konsertissa, esitysten ja luottamuksen karttuessa tulkinta saa ytyä enemmän kuin levytyksessä.

Espanjalainen ADDA Simfonica hoitaa orkesteriosuuden varmasti, osin kai siksi että Passenier osaa jazzissakin pelata sinfoniaorkesterin vahvuuksilla. Siksi konsertto Ikosen tähdittämänä varmasti toimisi myös kotimaan maakuntaorkesterien konserteissa. Suomalainen huippusolisti toisi turvaa ja jazz-idiomi crossover-vetävyyttä.

Jesse Passenier: Pianokonsertto nro 1 "Levensdrift"; Vibrafoni- ja marimbakonsertto nro 1 "Becoming the colour"; Duo vibrafonille ja pianolle "Unravelling confusion". - Kari Ikonen, piano, ja Vincent Houdijk, mallettisoittimet, sekä ADDA Simfonica/Josep Vicent. (Navona Records, NV6459)

Kuuntele Kare Eskolan Uudet levyt 21.1.2023.