Hyppää pääsisältöön

Musiikki

Britta Byströmin musiikki on kirkasta ja tilavaa

Byström - Brahms: Diagonal Music
Kuvateksti Byström - Brahms: Diagonal Music

Suomessa on nykysäveltäjiä omasta takaa sen verran, että esimerkiksi Ruotsin uudesta musiikista ei juuri piitata, mutta onneksi Ruotsin tunnetuimpiin säveltäjiin kuuluva Britta Byström on sentään alkanut saada huomiota.

Siitä on suurelta osin kiittäminen Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin johtajaa, viulisti Malin Bromania, joka nyt on myös levyttänyt Byströmin kamarimusiikkia Alban uutuudelle.

Levyltä on helppo kuulla, miksi Byströmin musiikki on maailmalla kovassa nousussa. Hän säveltää sointuisaa, läpikuultavaa ja vaihtelevaa kevytmodernismia, joka ei kuitenkaan kuulosta paatokselliselta tai ennakoitavalta. Ilmaisunsa kirkkautta ja tarkkuutta Byström tasapainottaa jättämällä musiikkinsa ratkaisut avoimiksi. Erityisen kauniisti tämä tulee ilmi levyn nimikappaleessa Diagonal musik viululle, käyrätorvelle ja pianolle. Teos on saanut innoituksensa modernisti Olle Baertlingin geometrisista maalauksista, joiden värikenttiä erottavat viivat tuntuvat jatkuvan taulun ulkopuolella. Samoin Byströmin teos koostuu kahdestatoista lyhyestä osasta, jotka ovat hyvässä mielessä kuin rajauksia musiikin loputtomuudesta.

Yhtä hienosti Byström jättää kuulijalle tilaa teoksessa A Walk to Brahms, joka lähestyy Brahmsin käyrätorvitrioa lempeillä lainauksilla, jotka eivät yritäkään tulkita tai määritellä kuuluisaa esikuvaansa. Ainakin minä koin, että Byström vain kulki kanssani Brahmsin luo, keskustellen muistoistaan ja lukemastaan ja kuulemastaan ilman sen kummempaa.

Tietysti levyllä on sitten kuultava Brahmsin käyrätorvitrio, ja Byströmin esityön jälkeen se tuntuu alkuun vielä tavallistakin henkilökohtaisemmalta. Malin Broman, käyrätorvisti Chrisopher Parkes ja pianisti Simon Crawford-Phillips soittavat laveasti ja hallitusti, mutta vähitellen huomio kääntyy musiikin sijasta tulkintaan, mestariteoksesta kun on tarjolla viiltävämpiäkin levytyksiä, sellaisia joissa luonnontorven sointioikut yhdistyvät ajanmukaiseen flyygeliin ja suolikieliseen viuluun.

Britta Byström: Diagonal music; A Walk to Brahms. Johannes Brahms: Trio Es-duuri; Zwei Gesänge. - Malin Broman, viulu, Christopher Parkes, käyrätorvi, ja Simon Crawford-Phillips, piano. (Alba, ABCD 513)

Kuuntele Kare Eskolan Uudet levyt 21.1.2023.