Hyppää pääsisältöön

Musiikki

Homiliuksen koraalipreludeissa urkuperinne kulkee kohti keveyttä ja valoa

Homilius: Choral Preludes for Organ
Kuvateksti Homilius: Choral Preludes for Organ

Gottfried August Homilius ei suinkaan ole Fingerpori-sarjakuvan kaupunginjohtaja vaan 1700-luvulla elänyt kirkkomuusikko, joka Bachin oppilaana kuljetti saksalaista urkuperinnettä kohti klassismia.

Homiliuksen musiikki on historian saatossa pudonnut aikakausien väliin ja unohtunut - ja se on harmi, osoittaa urkuri Tomi Satomaan uutuuslevy, joka sisältää kaksikymmentäyksi valonhohtoista koraalipreludia.

Musiikki noudattelee koraalipreludin säännöstöä. Tunnettu virsimelodia kulkee cantus firmuksena milloin missäkin äänessä ja sen päälle kasataan virren henkeen sopiva, mehevä sävelkerros. Homiliuksen koraalipreludit ovat kuitenkin ihastuttavan ja poikkeuksellisen suloisia ja elämäniloisia, juuri niin kuin Satomaa levyvihkosessa luonnehtii. Sävelistö kietoutuu koraalimelodian ympärille kevyenä ja luontevana, ilman oppineen kontrapunktin painolastia. Koraalipreludeissa Bach vältti jäykkyyden taidolla, Homilius musikaalisuudella. Hienostunut, galantti aikakausi yhdistyy luterilaiseen perinteeseen tavalla, jota itse en osannut kuvitella ennen tätä levyä.

Naantalin kirkon urkuja soittava Tomi Satomaa tavoittaa loistavasti Homiliuksen erikoislaadun - soitto on kauttaaltaan raikasta ja tarkkaa. Naantalin kirkon uruilla voisi rekisteröidä radikaalistikin, mutta Satomaa pitää soinnin kauttaaltaan pehmeänvaloisana ja tyytyy erottelemaan cantus firmukset pärisevillä, kantavilla rekisteröinneillä.

Bassoilla on Naantalissa tapana syttyä hitaanpuoleisesti, mutta musiikin olennainen osuus eli koristeellinen, rytminen kudos asettuu paikalleen painottoman kevyesti. Esimerkiksi Wachet aufin kolmimuunteisen svengin Satomaa toteuttaa todella hauskasti - moinen musiikki ei olisi ikinä tullut Bachille mieleen.

Kyseessä on ilman muuta viime aikojen paras kotimainen urkulevy - ja yllättävin. En osannut odottaa, että saksalainen urkumusiikki saisi otsarypyt siliämään ja stressitason laskemaan tällä tavoin.

G.A. Homilius: Koraalipreludeja uruille. - Tomi Satomaa, Naantalin kirkon urut. (Pilfink, JJVCD-249)

Kuuntele Kare Eskolan Uudet levyt 21.1.2023.