Hyppää pääsisältöön

Flinkkilä & Kellomäki

Näyttelijä Riitta Havukainen kunnioittaa Elokapinan aktivisteja ja kannustaa nuoria – "Eläkää rohkeasti ja puolustakaa teille tärkeitä asioita”

Näyttelijä Riitta Havukainen istuu tuolissa Flinkkilä & Kellomäki -ohjelman studiossa.
Kuvateksti Suosikkinäyttelijä Riitta Havukainen saa elinvoimaa huumorista, hevosista ja hyvistä elämäntavoista. Riitta Havukainen on Flinkkilä & Kellomäki -ohjelman vieraana.
Kuva: Harri Hinkka, Yle

Paratiisi-sarjassa loistanut Riitta Havukainen, 67, sanoo, että ikä ja kokemus ovat tehneet hänestä rohkeamman. Nuorena näyttelijänä hänkin joutui kokemaan vähättelyä ja ahdistelua.

Oli vuosi 1981, kun Riitta Havukainen oli mukana näyttelijälegenda Ansa Ikosen jäähyväiskiertueella. Ansa katseli pukuhuoneessa peilikuvaansa ja puuskahti nuorelle näyttelijäkollegalle, että älä rakas lapsi tule koskaan vanhaksi!

– En minä silloin ajatellut oikein mitään, mutta nyt kun olen samanikäinen kuin Ansa silloin, niin tuntuu vähän surulliselta. En minä voisi sanoa kenellekään nuorelle näin. Ja tulihan sieltä aika kipakkaakin tekstiä välillä. Nuoria pitää kannustaa, ei kukaan ole valmis heti.

Riitta saa usein kuulla, että ethän sinä näytä ollenkaan ikäiseltäsi ja se häntä vähän ärsyttää. Hän vierastaa sellaisia sanoja kuin seniori tai ikäihminen. Ikänsä Riitta kertoo suoraan, jos sitä kysytään.

– Olen 67-vuotias. Jännä juttu on se, että vaikkapa taiteessa arvostetaan vanhoja tauluja, antiikkiesineitä, vanhoja rakennuksia, mutta sitten vanha ihminen on muka jotakin nolottavaa, josta pitää käyttää kaikenlaisia kiertoilmaisuja.

Yleinen jaksaminen ja palautuminen, siitä Riitan mukaan huomaa, että ikä ei todellakaan ole vain numero. Hyvää energiaa tuo rakas harrastus, ratsastus.

– Hevonen tuo tyyneyttä ja maadoittaa. Hevosen lähellä on hyvä olla.

Andres (Fran Perea) & Hilkka (Riitta Havukainen) seisovat kadulla. Seinässä graffiteja.
Kuvateksti Rikosetsivät Andrés Villanueva (Fran Perea) ja Hilkka Mäntymäki (Riitta Havukainen) tutkivat Espanjan Aurinkorannikolla tapahtuneita murhia tv-draamassa Paratiisi.
Kuva: Ana Belen Fernandez / MRP Matila Röhr Productions

Paratiisin Hilkka

Venla-palkittu, kehuttu, yleisön rakastama Riitta. Tuorein Riitan tv-rooli on oululainen rikostutkija Hilkka Mäntymäki Ylellä esitetyssä Paratiisi-rikosdraamassa. Hilkka on tinkimätön ammattilainen, joka lähtee tutkimaan rikoksia Espanjan Aurinkorannikolle.

– Oli ne hienoja hetkiä. Ensimmäinen kohtaus oli, että ”This is Hilkka Mäntymäki from Finland” ja näytän poliisimerkkiäni. Ajattelin, että minäkö tässä nyt olen, nyt teen tässä työtäni. Se tuntui maagiselta ja hienolta.

Riitta arvelee, että Hilkan salaisuus on tavallisuus. Hänellä on muistisairas puoliso ja monimutkaiset välit tyttäreensä. Siinä on samaistumispintaa.

– Paljon on puhuttu myös Hilkan eli minun kasvoistani. Että olen rohkea kun näytän ryppyni ja juonteeni koko kansalle. Ei se minun mielestäni ole erityisen rohkeaa. Rohkeampaa on paljastaa sielunsa kuin naamansa.

Ja rohkeudesta puheen ollen, Hilkasta ja sitä kautta Riitasta on tehty myös jonkinlaista puumaa, kun sarjassa nähtiin seksikohtaus espanjalaisen kollegan kanssa.

– Sehän oli osa tarinaa, jossa kaksi kovia kokenutta ihmistä kohtasi. Kukaan ei olisi korviaan lotkauttanut, jos roolit olisivat olleet toisinpäin. Mutta se, että minä olin se vanhempi osapuoli, se tuntui olevan jotenkin aivan tavatonta.

Riitta Havukainen mustavalkoisessa kuvassa 1980-luvulla.
Kuvateksti Katse kohti tulevaisuuden rooleja. Riitta Havukainen teatterikoulun aikoihin 1980-luvun alkupuolella.
Kuva: Riitta Havukaisen kotialbumi.

Partasuiden matkassa

Lahti on ollut Riitta Havukaisen lapsuuden kaupunki, ja siellä hiihettiin, niin kuin hän sanoo. Liikunnallinen elämäntapa on kodin peruja ja samoin jonkinlainen kepeys ja ilo, olivathan vanhemmat evakkoja Viipurista.

– Olin kuitenkin aika arka lapsi, tunnollinen suorittaja. Ihailin Viisikon Paulia ja Ponitallin Lauraa ja halusin olla samanlainen, rohkea ja villi.

Riitta etsi nuorena totuuksia kirkosta, mutta Jumalan sijaan häntä alkoivat pikku hiljaa puhutella toisenlaiset partasuut, Marx ja Lenin. Taistolaisaikaa Riitta muistelee pääasiassa huumorilla. Suuria traumoja aatteen romahduksesta ei jäänyt.

– Olin mukana viihdejoukoissa, ja rauhanaate oli minulle tärkeä. Toki luettiin Leninin koottuja, kuunneltiin luentoja ja tehtiin vallankumousta, mutta oli myös biletystä ja yhdessäoloa. Siltä kuuluisalta pöksylähetykseltä säästyin, kun oli oma poikaystävä matkassa.

Riitta muistaa, miten porukalla käytiin työleirillä silloisessa DDR:ssä.

– Kaivettiin ojaa. Sitähän me paheksuttiin, kun itäsaksalaiset nuoret halusivat vaan farkkuja ja muuta länsimaista: ettekö te ymmärrä, millaisessa paratiisissa saatte asua. No, sieltä lähdettiin sitten hyvillä mielin koti-Suomeen taas jatkamaan vallankumousta.

Riitta Havukainen Jellimaarin roolissa Helsingin kaupunginteatterin musikaalissa Cats vuonna 1985.
Kuvateksti Riitta Havukainen Cats-musikaalin Jellimaarina ensimmäisessä roolissaan Helsingin kaupunginteatterissa. Musikaalia esitettiin vuosina 1986-1988.
Kuva: Esa Hytönen / Helsingin kaupunginteatteri

Turkan koulusta laitosteatterin lumoon

Riitta pyrki sinnikkäästi Teatterikorkeakouluun, ja kuudennella kerralla tärppäsi. Opettajana oli Jouko Turkka. Riitta pärjäsi Turkan kanssa, mutta sanoo, että oli rankkaa, kun näki miten Turkka nujersi opiskelijoita, joista ei pitänyt.

– Ei siihen silloin uskaltanut puuttua, nyt tällä viisaudella tietysti puuttuisin. Ikä ja kokemus ovat tehneet rohkeammaksi.

Vaikka nuorena Riitta oli sitä mieltä, että ei ikinä lähde laitosteatteriin mädäntymään, niin vain hän on viihtynyt Helsingin Kaupunginteatterissa koko työuransa. Eikä ole mädäntynyt.

– En koe, että olisin joutunut tinkimään mistään. Ja kyllä se säännöllinen tilipussi on aika kiva juttu. Olen saanut tehdä kaiken sen mistä haaveilin, yhdessä hienojen ihmisten kanssa.

Oman osansa Riitta kuitenkin sai maan ja ajan tavasta eli siitä, miten nuoria naisnäyttelijöitä kohdeltiin. Johtajat olivat miehiä, ohjaajat olivat miehiä.

– Sivuuttamista, vähättelyä, kourintaa, lähentelyä. Avokämmenellä olisi pitänyt huitaista, jos olisi uskaltanut. Sitten kun tuli rohkeammaksi, niin uskalsi sanoa, että annapa muuten olla ensimmäinen ja viimeinen kerta!

Nuoret naiset ja teatterin setämiehet - Toista Yle Areenassa

Rooleista voimaa

Cats-musikaalin Jellimaarista Vaarallisia suhteita -näytelmän kipakkaan teatteriohjaaja Raili Wahlmanin rooliin ja kaikkea siltä väliltä. Töitään Riitta ei halua laittaa paremmuusjärjestykseen, mutta jotkut roolit ovat tuoneet voimaa myös omaan elämään.

– Minulla oli ilo esittää Armi Ratiaa Armi-näytelmässä. Oli ihailtavaa, miten hän pärjäsi miehisessä maailmassa ja meni kohti unelmiaan. Itsestäni tuntui usein, että vaikka niitä unelmia oli, niin mietin, että onko minusta siihen. Armin tarina kyllä opetti rohkeutta.

Suuri suru tuli elämään, kun Riitan äiti kuoli aggressiiviseen syöpään. Äiti oli vain 55-vuotias.

– Se oli kova paikka. Kaikki tapahtui niin nopeasti, eikä oikein mitään ollut tehtävissä. Kun itse täytin 55 vuotta, ajattelin, miten nuori äiti oli ollut. Itsellä oli elämä ihan kesken vielä tuossa vaiheessa, ja sen ikäisenä äiti joutui lähtemään. Se tuntui hurjalta ja väärältä.

Suruun auttoi työ. Äidin kuoleman jälkeen Riitalla oli rooli Henrik Ibsenin Brand-näytelmässä, jossa hänen roolihahmonsa menettää lapsensa.

– Uskon, että pystyin jotenkin kanavoimaan sitä omaa suruani tuon roolihenkilön suruun. Joskus tämä ammatti voi olla aika terapeuttinen.

Näyttelijä Riitta Havukaisen perhe telttaretkellä 1960-luvulla, kuvassa sisko Leena, äiti Kirsti ja Riitta oikealla istuvat retkipöydän ääressä.
Kuvateksti Kesän iloja 1960-luvun alkupuolelta. Leena-sisko, Kirsti-äiti ja Riitta nauttimassa retkievästä Lahden Sorvasen lammen leirintäalueella.
Kuva: Riitta Havukaisen kotialbumi

Äitinä ja bonusäitinä

Riitta on itsekin äiti: Katriina, Santtu ja bonuslapsi Roope Salminen ovat jo aikuisia. Liikuttavia hetkiä Riitta koki, kun Roope esitti MTV:n Laulu Rakkaudelle -ohjelmassa hänelle tekemänsä biisin.

– Se tuli ihan puskista, ja vieläkin liikuttaa. Kun hän lauloi, että paras mutsi tuli vaihtopenkiltä, niin siinä kyllä tunnepadot murtuivat.

Mutta miten äitinä rohkaista omia ja muiden lapsia ja nuoria säilyttämään toiveikkuutensa ja optimisminsa tässä levottomassa maailmassa?

– No, se onkin vaikea kysymys. Ainoa mitä voisin sanoa on, että eläkää rohkeasti ja puolustakaa teille tärkeitä asioita. Kunnioitan suuresti vaikkapa Elokapinan aktivisteja.

Nauru antaa elinvoimaa

Riitta Havukainen sanoo, että tykkää liikkua ja syödä terveellisesti. Elämään ei liioin kuulu alkoholi eikä tupakka.

– Eikä naurua saa unohtaa.

Riitta ei ole halunnut puida parisuhteitaan ja erojaan julkisuudessa, mutta suostuu kuitenkin tunnustamaan, että elämässä on yksi mies.

– Äreä leskimies Hannu on asuinkumppani. Ikävä tosin tuottaa pettymys, sillä Hannu on kaniini. Yhteiselomme on harmonista.

Mutta mikä on Riitan elinvoiman salaisuus?

– En ole katkeroitunut enkä kanna kaunaa kenellekään tai millekään. Ja kyllä huumori pitää aika hyvin pinnalla.

Flinkkilä & Kellomäki TV1 lauantaina 21.1. kello 17.10 ja sunnuntaina 22.1. kello 9.10 sekä Yle Areena. #flinkkiläkellomäki