Hyppää pääsisältöön

Ylen tiedotteet

Ylen uutiset koetaan Suomen luotettavimpana uutismediana – 85 prosenttia suomalaisista luottaa julkisen palvelun uutistoimintaan

 Jussi-Pekka Rantanen valmistautuu tv-uutisten lähetykseen studiossa.
Kuva: Silja Viitala / Yle

Uutisarvostukset 2022 -tutkimus on valmistunut ja luottamus Ylen uutisiin kasvoi. Suomalaisten mielikuva Ylestä uutismediana on vahva, sillä 61 prosenttia sanoo Ylen olevan Suomen uutistoimijoiden ykkönen. 85 prosenttia suomalaisista luottaa Ylen uutisiin.

Yleisesti ottaen luottamus Ylen uutisiin on noussut viime vuodesta (83 % v 2021). Näin on tapahtunut erityisesti 30–44-vuotiaiden keskuudessa. Yleä epäluotettavina pitäneiden määrä on vastaavasti hieman laskenut. Heitä on nyt 6 prosenttia kun viime vuonna vastaava määrä oli 8 prosenttia. Yleä epäluotettavana pitävissä korostuvat 30–44-vuotiaat miehet.

Luotettavuudessa Ylen (85 %) jälkeen tulevat Helsingin Sanomat (69 %), STT (69 %), alueellinen sanomalehti (62 %), MTV (58 %), Ilta-Sanomat (30 %) ja Iltalehti (26 %). Myös luottamus kaupallisiin medioihin on noussut reilusti etenkin alle 45-vuotiaiden parissa.

”Yle jatkaa uutistoimijoiden ylivoimaisena ykkösenä. On hienoa, että luottamus myös muita suomalaisia uutistoimijoita kohtaan on kasvussa. Luotettavalle journalismille on tarvetta. Hurja uutisvuosi osoittaa, kuinka faktoihin ja tarkistettuun tietoon perustuvalle uutistoiminnalle on kova kysyntä”, toteaa Ylen Uutis- ja ajankohtaistoiminnan vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen.

Yle Uutisten brändi on suomalaisten keskuudessa arvostettu, sillä yli puolet suomalaisista pitää Yleä Suomen uutistoimijoiden ykkösenä (61 prosenttia vastaajista). Tulos pysyi korkealla nyt toista vuotta peräkkäin. Yle oli arvostetuin uutistoimija kaikissa ikäryhmissä, mutta alle 45-vuotiaiden parissa iltapäivälehtien merkitys on kasvanut. Ylen tv- ja verkkouutiset ovat edelleen suomalaisten tärkeimmät uutislähteet, järjestys pysyi samana kuin viime vuonna. Nuoremmilla vastaajilla Ylen verkkouutisten merkitys korostuu, vanhemmilla sen sijaan Ylen tv-uutiset.

Uutisarvostukset 2022 -tutkimus on Ylen Uutis- ja ajankohtaistoiminnan tilaama seurantatutkimus, jonka tarkoituksena on selvittää suomalaisten suhdetta kotimaisiin uutistoimijoihin ja seurata uutismedioiden luotettavuutta. IROResearchin toteuttama seurantatutkimus on ennen kaikkea mielikuvatutkimus eikä näin ollen kerro uutispalveluiden todellisesta käytöstä.

Voit lukea koko tutkimuksen tästä

* Yle Uutisarvostukset 2022 on Ylen Uutis- ja ajankohtaistoiminnan tilaama seurantatutkimus, joka tehtiin IROResearchin verkkopaneelissa 7.11.-24.11.2022. Kyselyyn vastasi 1231 yli 15-vuotiasta suomalaista. Tulokset on painotettu ja virhemarginaali on +- 2,8 %-yksikköä suuntaansa. Vuosivertailussa tilastollinen virhemarginaali on suurimmillaan +- 4,0 %-yksikköä.