Hyppää pääsisältöön

Ylen näkökulmat

Minna Tiihonen: Hyvää kokemusta ja oppia kirjastokokeilusta

Kädet pitelevät puhelinta, jonka ruudulla näkyy Yle Areenan valikko, taustalla kirjahyllyjä ja kirjastotilaa.
Kuva: Kirjastot, Yle

Tampereen ja Jyväskylän kaupunginkirjastoissa esitettiin vuoden 2022 ajan Ylen omatuotantoisia sisältöjä Yle Areenasta ja Elävästä arkistosta.

Tampereen ja Jyväskylän kaupunginkirjastoissa oli vuoden 2022 ajan käynnissä mielenkiintoinen kokeilu: kirjastojen omissa julkisissa tilaisuuksissa esitettiin Ylen omatuotantoisia sisältöjä Yle Areenasta ja Elävästä arkistosta.

Ohjelmia käytettiin pohjustamaan tai täydentämään esimerkiksi kulttuurikeskusteluja tai nuorten kokoontumisia kirjastoissa.

Kokeilu päättyi vuodenvaihteessa. Nyt pohdinnassa ovat Yle Areenan kirjastoissa esittämisen jatkon ja laajentamisen mahdollisuudet. Näistä näkymistä kerromme lisää, kun asia etenee.

Vuoden 2022 kokeilussa olivat Ylen ja kirjastojen lisäksi mukana tekijänoikeusjärjestöt Gramex ja Kopiosto. Yle Areenan sisältöjen esittäminen kirjastossa on tekijänoikeudellisesti julkista esittämistä, siksi se edellyttää sopimuksia tekijöitä edustavien järjestöjen kanssa. Toive Ylen sisältöjen esittämiseen tuli Tampereen ja Jyväskylän kaupunginkirjastoilta, ja sen takia kokeilussa olivat mukana juuri nämä kirjastot.

Yle osallistuu mielellään tällaisiin hankkeisiin ja yhteistyöhön erilaisten toimijoiden kanssa. Hyvin valmisteltu, rajattu ja sujuvassa yhteistyössä suunniteltu kokeilu on auttanut meitä hahmottamaan mediakäytön ja kansalaisten palvelun uudenlaisia mahdollisuuksia. Yle Areena on suomalaisten rakastama ja arvostama palvelu: nyt saimme kirjastojen kautta hyvää kokemusta Areenan yhteisöllisestä käytöstä.

Ylen omatuotantoiset sisällöt Areenassa ovat tärkeä ja iso osa suomalaista kulttuuria ja niiden tarjoaminen kirjastojen käyttöön on hyvin luontevaa. Räätälöimme kirjastoille muun muassa oman käyttöoppaan, josta löytyi suoria linkkejä Yle Areenan Elävän arkiston kanavalle. Näin helpotettiin käytettävien ohjelmien löytymistä. Kirjastojen väellä oli suora linja Yleen myös pilottiin liittyviä tiedusteluja varten, sillä Ylen omatuotantoisten ohjelmien tunnistaminen Areenan kotimaisten sisältöjen runsaudesta ei ollut aina helppoa. Esittelimme myös kirjastoille Ylen saavutettavuuspalveluita, jotta kirjastot voivat hyödyntää niitä.

Vuoden mittainen yhteistyö sujui hyvin: kirjastot raportoivat sisältöjen käytöstä yhteisissä kokoontumisissa, ja esiin nousseista havainnoista keskusteltiin jo vuoden mittaan yhdessä. Kokeiluun lähdettäessä emme osanneet odottaa, että vieläkin liki puolet kokeilun ajasta koronarajoitukset olivat voimassa. Rajoituksista huolimatta sisältöjä päästiin kuitenkin kokeilemaan erilaisissa tilaisuuksissa ja tapahtumissa.

“Kirjastoissa on luontevaa järjestää ohjelmien ympärille yhteisöllisiä tapahtumia, joissa kirjaston asiakkaat voivat jakaa kulttuuri- ja urheilutapahtumien tai ajankohtaisten tapahtumien tunnelman. Pilotin aikana ohjelmia esitettiin kirjastotilojen näytöillä ja osana kirjaston kokoamia aineistonäyttelyitä. Ylen ohjelmille on ollut käyttöä myös kouluyhteistyössä ja mediakasvatuksessa, jotka ovat tärkeä osa kirjaston yhteiskunnallista tehtävää. Kirjasto jakaakin Ylen kanssa mission edistää kotimaista kulttuuria ja vapaata tiedonvälitystä”, summaa kirjastopalveluiden johtaja Niina Salmenkangas Tampereen kaupunginkirjastosta.

Kokeilu osoitti, että kirjastoilla on kiinnostusta ja tarvetta esittää Ylen sisältöjä sisältöjä julkisesti kirjastojen tilaisuuksissa. Myös tekijänoikeusjärjestöt ovat halukkaita edistämään sisältöjen monipuolista ja yhteisöllistä käyttöä. Kotimaisten sisältöjen esittäminen julkisesti ja vastuullisesti, sisältöjen tekijöiden oikeuksia kunnioittaen, on myös tekijöiden etu.

Kokeilun sopimukseen kuuluivat vain Ylen omatuotantoiset sisällöt. Muut Yle Areenan sisällöt, kuten kansainväliset hankintaohjelmat, sarjat tai kotimaiset, Ylen ulkopuolisten tuotantoyhtiöiden tuottamat ohjelmat eivät olleet sen piirissä.

Tampereen ja Jyväskylän kaupunginkirjastoihin kuuluu yhteensä noin 30 kirjastoa.

Minna Tiihonen,
päällikkö, yhteiskunnalliset kumppanuudet, Yle Urheilu ja tapahtumat