Hyppää pääsisältöön

Askartelu ja käsityöt

Etkö pidä jäljittelemisestä – meksikolaisen alebrijen luot ihan ilman sääntöjä ja logiikkaa

Etkö pidä jäljittelemisestä? - Toista Yle Areenassa

Jos lakkaat jäljittelemästä sitä, miltä asiat näyttävät todellisuudessa, sinulla on edessäsi kokonainen maailma ennen näkemättömiä mielikuvitushahmoja. Voitko kuvitella pilkullisen kissan, jolla on siivet tai raidallisen, sarvipäisen kukon?

Kaikki on mahdollista, kun lähestytään meksikolaisia alebrije-mielikuvituseläimiä. On vapauttava tunne luoda ilman sääntöjä siitä, miltä jonkin pitäisi näyttää ja mitä sen pitäisi muistuttaa.

Tyylit ja ilmaisu ovat usein tuloksena perinteestä, jossa yhdistyvät innovaatio, yritys, erehdys ja tietoisuus. Mutta joskus voi ilmestyä jotain odottamattomampaa kuin kuumehoureesta. Näin kävi nyt kuuluisiksi tulleiden alebrije-olentojen kohdalla, jotka syntyivät meksikolaisen miehen muistikuvista merkillisestä unesta, jossa oli mystisiä, voimakasvärisiä ja -kuvioisia eläimiä.

Alebrije-hahmoista henkii meksikolainen kansantaide, joka on muotojen ja kuvioiden sekalaista juhlaa.

Värikäs fantasiaeläin.
Kuvateksti Alebrijessa sekä muoto että väri on vapaa.
Kuva: Yle/ Juha Leskelä

Tarvikkeet:

  • ilmassa kuivuvaa askartelusavea, 1 kg

  • muotoiluun ja ilmaisuun sopivat työvälineet

  • maaleja tai tusseja

  • pahvia

  • silkkipaperia

  • liimapistooli

  • liimapuikko

Tee näin:

Aloita työstämällä savea ja pehmittämällä se. Jos teet isomman hahmon, voit tehdä sen kahdessa osassa, pään ja vartalon erikseen. Käytin koko paketin askartelusavea.

Halutessaan voi tehdä paperille luonnoksen ennen kuin aloittaa, mutta on aika vapauttavaa vain ryhtyä töihin. Pään suhteen voi harkita muutamia asioita. Tuleeko siihen pienet vai isot korvat ja nenä vai nokka? Onko pään muoto suippo vai pyöreä ja onko siinä ulkonevia hampaita tai sarvia. Mittasuhteita voi vääristellä ja liioitella ja tehdä niistä ihan omansa.

Jos teet hahmosi kahdessa osassa, päähän täytyy tehdä reikä niin, että sen voi myöhemmin yhdistää ja kiinnittää vartaloon.

Kun pään muoto on valmis, on kuvioiden vuoro. Painokuviota, koloja, ympyröitä, pilkkuja ja raitoja saa tehtyä erilaisilla työvälineillä ja arkisilla esineillä, kuten kynänpäällä, korkeilla tai pihdeillä. Kokeile, mikä toimii!

Savihahmo kahdessa osassa.
Kuvateksti Haarukalla, lusikalla ja erilaisilla korkeilla voit tehdä kuvioita saveen.
Kuva: Yle/ Juha Leskelä

Vartalon teet samalla tavalla. Päätä, onko hahmo istuva, onko sillä jalat, sulat, häntä tai piikit. Jotta vartalon saa helpommin yhdistettyä päähän, tee kaula, johon pään saa aseteltua. Kokeile, että palat sopivat yhteen. Jos haluat, että mielikuvitushahmollasi on esimerkiksi siivet, on hyvä tehdä tässä vaiheessa selkään reiät niitä varten.

Kun vartalon muoto on valmis, voit tehdä siihenkin kuvioita ja painokuvioita.

Anna kuivua! Voi kestää muutaman päivän, ennen kuin osat ovat täysin kuivuneet.

Alebrije-hahmot voivat hyvin olla lentäviä. Minun hahmoni saa perhosen siivet ohuesta pahvista ja silkkipaperista. Piirsin siivet kahtia taitettuun pahviin ja leikkasin ne. Jotta ne muistuttaisivat enemmän perhosen siipiä, leikkasin siipiin aukkoja ja liimasin niihin värillistä silkkipaperia.

Sakset ja askartelumateriaali.
Kuvateksti Tein siivet silkkipaperista ja pahvista.
Kuva: Yle/Juha Leskelä

Kuivunutta askartelusavea voi hyvin maalata, mutta voi käyttää myös kaikille materiaaleille soveltuvia erikoistusseja. Jaa pää ja vartalo kenttiin ja koristele erisävyisillä pilkuilla, raidoilla ja täplillä, mielellään väriyhdistelmillä, joita et muuten käytä ja jotka saavat 1980-luvun muodin kalpenemaan.

Kun maali on kuivunut, asennetaan siivet paikoilleen, ja se käy helpoimmin liimapistoolilla. Kiinnitä pää paikoilleen, liimalla tai ilman.

Lisää aiheesta Yle Areenassa

Sisältö muilla kielillä