Hyppää pääsisältöön

Yle Teema

Kansa vaatii verta jäälle! Kino Klassikossa komedia lätkävalmentajasta, joka päättää satsata likaiseen peliin

Harmaatukkainen näyttelijä Paul Newman jääkiekkoilijana Chiefs-joukkueen pelipaidassa elokuvassa Lämäri.

Paul Newman tekee elämänsä roolityön alamaissa olevan jääkiekkojoukkueen häpeämättömänä valmentajana George Roy Hillin menestyselokuvassa, joka satirisoi urheilun kaupallistumista.

Amerikkalaisen pikkukaupungin entinen ylpeys, jääkiekkoseura Charlestown Chiefs, on menettänyt sekä pelitaitonsa että yleisönsä. Kehno joukkue häviää ottelun toisensa jälkeen, kunnes koko joukkueen olemassaolo alkaa olla uhattuna.

Kaikki alkaa muuttua, kun joukkueeseen palkataan pahamaineiset Hansonin veljekset, joille tappelut ja kieroilu ovat arkipäivää. Keski-ikäinen pelaajavalmentaja Reg Dunlop (Paul Newman) tajuaa, että likainen peli on avain voittoon, ja Chiefsin ottelut alkavat muistuttaa yhä enemmän väkivaltaista show’ta kuin urheilua. Mutta samalla myös voittoja alkaa kertyä, myös taloudellisia, ja yleisökin palaa katsomoon hurraten likaisille konsteille.

Lämäri (Slap Shot, 1977) on roisi komedia ja satiiri urheilun kaupallistumisesta. Ilkeästi ajatellen Chiefsit toteuttavat vain ammattilaisurheilun perimmäistä tarkoitusta parhaan kykynsä mukaan. Urheilu alkaa muistuttaa yhä enemmän pelkkää viihdettä, jonka tehtävänä on tahkota vain mahdollisimman paljon rahaa. Ja kun urheilua voi manipuloida tämän tavoitteen saavuttamiseksi, urheiluhengen aika alkaa olla ohi, koska kiltein, rehellisin keinoin vain hävitään.

Kun katsotaan nykyajan aina vain korskeampia ökyturnauksia, lukemattomia doping-skandaaleja, jatkuvaa välinetemppuilua tai vaikkapa jalkapallomiljonäärien tuskaista kieriskelyä jokaisen kosketuksen jälkeen, voidaan Lämärin väittää olleen hyvinkin tarkkanäköinen ja kirpeä kuvaus urheilubisneksen tulevaisuudesta, vaikka se itse asiassa se sai ideansa pohjoisamerikkalaisen juniorikiekkoilun väkivaltaisuudesta 1970-luvulla.

Ensi-iltansa aikoihin Lämäri herättikin eniten kirjoittelua ronskista ja rivosta dialogistaan, joka oli välillä törkeämpää kuin monessa ajan pornoleffassa. Käsikirjoittaja Nancy Dowd, joka sai Oscarin seuraavasta elokuvastaan Katkera paluu, pisti pelaajaveljensä Ned Dowdin nauhoittamaan salaa joukkueensa pukuhuonekeskusteluja ja käytti näitä puheita aineistonaan. Nedin seura Johnstown Jets toimi myös Chiefsien epävirallisena esikuvana ja Ned itse esittää elokuvassa maalivahti Ogie Ogilthorpea.

Ohjaaja George Roy Hill kuljettaa Lämäriä rennon huolettomalla vauhdilla. Hill ohjasi Paul Newmania ja Robert Redfordia elokuvahistorian suurimpiin kuuluvissa hiteissä Butch ja Kid – auringonlaskun ratsastajat ja Puhallus, mutta hän ei oikeastaan koskaan saanut kriitikkojen hyväksyntää. Kiistatta Hill kuitenkin jatkoi Hollywood-elokuvan perinteitä kertoen viihdyttäviä tarinoita hyvän käsityöläisen taidoilla ja tähtinäyttelijöiden karismaa käyttäen.

Näyttelijä Sampo Sarkola 70-luvun tyylisessä ruskeassa nahkatakissa, paidan valtavat kaulukset takin kaulusten päälle käännettyinä, seisoo puhuttelemassa jotakuta sormi pystyssä.
Kuva: Moskito Television

Enemmän elokuvasta

Maalivahti Noora Räty kertoo, että jääkiekkomaailmassa Lämäri on legendaarinen elokuva, jonka hahmot ja repliikit tunnetaan yhä. ”Kun jääkiekkoteemaisiin bileisiin menee, niin kyllä siellä on aina Hansonin veljekset paikalla.” Näyttelijä Sampo Sarkolan mielestä Lämäri on isompi leffa kuin päältäpäin katsoen luulisi. ”Ja sen huumori on röyhkeetä!”

Katso Kalle Kinnusen vetämä Elokuvan sydämessä -keskustelu Areenassa!

Enemmän elokuvasta: Lämäri - Toista Yle Areenassa