Hyppää pääsisältöön

Ylen tiedotteet

Yle Kioskille ja Ylen Ulkolinja-dokumentille Kehitysjournalismin kunniamaininnat

Ulkolinjan logolla varustettu kuvituskuva. Kuvakollaasissa sateenkaarilippu rukoustilanteessa, hymyilevä mies uimassa ja hymyilevä mies hevosen selässä.
Kuvateksti Ylen Ulkolinja-dokumentti Kenian sateenkaaren alla sai toisen Kehitysjournalismin kunniamaininnan.
Kuva: Jade Lonnqvist / Yle

Palkinnon teemana oli tänä vuonna tytöt, naiset ja sukupuolten välinen tasa-arvo. Voittaja valittiin viiden kärkiehdokkaan joukosta. Ylen sisällöt saivat kaksi kunniamainintaa.

Ensimmäisen kunniamaininnan sai Yle Kioskin Tiktokissa ja Instagramissa julkaistu Afganistanista-sarja. Se kietoutui 18-vuotiaan suomalaisen, hazara-vähemmistöön kuuluvan toimittajan Zahra Karimyn ja hänen afganistanilaisten ystäviensä ympärille. Sarjassa Karimy seurasi paikallisten nuorten elämän muutosta Talibanin valtaannousun jälkeen.

”Yle Kioskin Tiktok-sarja Afganistanista ja sen asioista on kerännyt satoja tuhansia katsojia ja tuonut maailmaa tutuksi nuorille, jotka eivät Afganistania muuten välttämättä seuraisi. Laadukas sisältö voisi kiinnostaa aikuisiakin. Journalisti Zahra Karimy osaa paikallisia kieliä ja tuntee kulttuuria, mikä tuo sisältöön syvyyttä”, perusteissa kerrotaan.

Yle Kioskissa sarjaa ovat olleet tekemässä myös Marleena Lammikko, Roosa Kuosmanen ja Juuso Koivisto.

”Mahtavaa, että Tiktokissa julkaistavaa nuorille suunnattua journalismia arvostetaan ja sen merkitys nuorille ymmärretään. Koimme projektin erityisen tärkeäksi, sillä iso osa yleisöstämme ei ollut vielä syntynyt, kun Taliban viimeksi hallitsi Afganistania 2000-luvun vaihteessa. Oli tärkeää, että pystyimme avaamaan heille maan veristä historiaa ja kertomaan sen merkityksestä maailmanpolitiikassa”, sarjan tuottajana toiminut Lammikko toteaa.

Toisen kunniamaininnan sai Kenian sateenkaaren alla, joka on Hanna Nordenswanin ja Liselott Lindströmin dokumentti Kenian seksuaalivähemmistöistä. Maassa seksuaalivähemmistöihin kuuluva joutuu usein valitsemaan uskonnon tai oman identiteetin välillä. Dokumentti seuraa uskonnollisessa yhteisössä eläviä kenialaisia HLBTIQ-henkilöitä, kun maassa pohditaan homoseksuaalisuuden laillistamista.

”Visuaalisestikin kunnianhimoinen dokumentti muistuttaa, miten ihmiset voivat olla syrjittyjä monilla eri perusteilla, ja silti he ovat aktiivisia toimijoita eivätkä vain uhreja. Kerronta on elävää, vetoavaa ja kohteitansa kunnioittavaa”, perusteissa kehutaan.

Nordenswan ja Lindström ovat käsikirjoittaneet, ohjanneet ja kuvanneet dokumenttinsa itse. Dokumentin on leikannut Pasi Räsänen ja tuottajana on toiminut Marko Lönnqvist. Lindström toimi myös Kehitysjournalismin palkintoraadin jäsenenä, joten hän jääväsi itsensä keskustelusta tältä osin.

Kehitysjournalismin palkinto on Suomen Punaisen Ristin, Viestintä ja kehitys -säätiö Vikesin, Helsingin Sanomain Säätiön ja Journalistiliiton yhdessä vuosittain jakama palkinto. Pääpalkinnon voitti tänä vuonna Suomen Kuvalehdessä ilmestyvä Afgaaninaisen katse -blogi ja sen takana oleva Learning Together -verkosto. Voittaja julkistettiin Kehitysjournalismin illassa Päivälehden museossa 24.1.