Riku Rantala kuuli kymmeniä tarinoita vartijoiden väkivallasta risteilyillä ja kertoo nyt, mitä väkivallan kohteeksi joutuneen pitää tehdä
M/S Mystery -podcastin toimittaja Riku Rantalan mukaan valta-asemassa olevien ihmisten kieroutuneita asenteita voi havaita paikoissa, joissa vallankäyttöä ei valvota.
Tuli kaksi vartijaa jotka veivät minut väkisin ulos ja rappukäytävään jossa he hakkasivat minut paskaksi. Kun pääsin irti menin respaan pyytään apua. He sanoivat että laivan vartijat voivat auttaa eli samat miehet, jotka hakkasivat minut.
Kun Riku Rantala teki uutta podcastiaan, hän kuunteli paljon edellä olevan kaltaisia kuuntelijoiden kokemuksia laivalla tapahtuneesta rikollisuudesta. M/S Mystery -podcast käsittelee suomalaisten katoamisia risteilyillä.
Yksi selkeä teema oli laivan turvallisuushenkilökunnan käyttämä väkivalta.
Rantala ei suhtautunut kertomuksiin missään nimessä olankohautuksella. Silti hän sanoo ajatelleensa pikkiriikkisen verran niin, kuin suomalainen usein ajattelee.
– Ehkä sitä saattoi vähän ajatella joidenkin tarinoiden kohdalla, että joo, siinä on ollut mukana päihteitä, ei välttämättä ole muistettu tarkasti, mitä on tapahtunut, ja että ehkä se auktoriteetti on kuitenkin ollut jollain tavalla oikeassa siinä tilanteessa.
Rantalan ajatustapa muuttui, kun julkinen keskustelu vartijaväkivallasta ryöpsähti.
– Kyllä, nämä uutiset ovat saaneet katsomaan myös laivoilla tapahtuneita vartijaväkivaltakokemuksia eri tavalla, Rantala sanoo.
Ne kuulostavat nyt harmillisen uskottavilta.

Pohjolan kelluva Las Vegas
Vartijaväkivalta nousi keskusteluun
Vartijaväkivalta on ollut tapetilla jo viikkoja. Isossa Omenassa vartijoiden voimankäytön epäillään johtaneen kuolemantapaukseen. Lisäksi vartijoiden toiminnasta on löydetty väkivaltaisia käyttäytymistapoja, ja erilaisia tapauksia liiallisesta voimankäytöstä pullahtelee esiin tämän tästä.
M/S Mysteryn kuuntelijodien tarinat ovat nousseet ikävällä tavalla ajankohtaisiksi:
Minut pahoinpideltiin vahtimestarin ja kahden laivapoliisin voimin. Tuohon aikaan ei ollut varaa ottaa hyttiä ja nukuin laivan käytävillä. Heräsin aamuyöstä siihen, kun minua raahattiin tukasta pitkin laivan käytävää. Kysyessäni mitä tapahtuu tuli heti nyrkistä. Vietiin putkaan ja hakattiin.
― Anonyymi kuuntelija
Vaikeita tapauksia selvittää
Rantalan mukaan yhteistä kuuntelijodien väkivaltakokemuksissa oli yllättyneisyys.
– Väkivaltaa kokeneet olivat totaalisen yllättyneitä siitä, että tilanne eskaloitui. Tosi moni kuvaili samalla tavalla, että he eivät itse olleet mitenkään aggressiivisia, vaan tuntui, että turvallisuushenkilökunta olisi purkanut aggressiotaan heihin.
Rantala pyrki selvittämään, liittyikö vartijaväkivaltaan järjestelmällisyyttä ja rakenteellisuutta, mutta se osoittautui lähes mahdottomaksi. Suurin osa tapauksista oli sattunut vuosia sitten, eivätkä tapauksista kertoneet muistaneet välttämättä edes millä laivalla olivat olleet.
Epäiltyjen jäljittäminen oli toivottoman vaikeaa, ja vaikka se olisi onnistut, kyseessä olisi ollut sana sanaa vastaan vuosia sitten tapahtuneesta tilanteesta.
Joistain tapauksista jaettiin tuomioitakin.
– Eräs ruotsalaisten bussikuskien porukka oli saanut vartijoilta turpaansa, ja sen keissin tiimoilta jaettiin tuomioitakin.
Tee heti ilmoitus
Baarissa oli hänet (kertojan kaveri) ilmeisesti huumattu ja väitetty että alkoi haastamaan riitaa henkilökunnan kanssa. Muisti hämärästi että oli viety tavara/henkilökunnan hissillä alakerroksiin. Seuraavana päivänä heräsi jostain kellarista Tallinnassa ja päässä kauhea vekki.
Rantala muistuttaa, että tällaisissa ja kaikissa muissakin tapauksissa, jossa on joutunut väkivallan uhriksi, on tärkeää toimia heti.
– Pitäisi heti ilmoittaa tapahtumasta ja tehdä rikosilmoitus sekä koettaa kysellä, oliko tapahtumalla silminnäkijöitä. Tämän jälkeen pitäisi heti mennä lääkäriin toteamaan vammat.
– Valitettavan harvoin pahoinpidelty toimii näin, Rantala sanoo.
Häpeä ja pelko, etenkin seksuaalirikoskissa, saavat uhrin usein jossain määrin toimintakyvyttömäksi. Se on varsin ymmärrettävää ja harmillista.
Vääränlaiseen toimintakulttuuriin pitää puuttua
Ei olisi mikään ihme, jos laivan kaltaisessa suljetussa ympäristössä pääsisi syntymään sairaita toimintamalleja. Sellaista nimittäin tapahtuu kaikkialla, jos olosuhteet sen mahdollistavat.
Rantalan mukaan valta-asemassa olevien ihmisten kieroutuneita asenteita voi havaita kaikkialla, missä vallankäyttöä ei valvota.
– Näkeehän sen Ukrainan sodassakin: kun sotilailla ei ole selkeää koulutusta säännöistä ja johdolla ei ole halua valvoa toimintaa tai rangaista väärinkäytöksistä, se synnyttää ihmisen toiminnassa aikamoisia ilmiöitä, Rantala sanoo ja viittaa lukuisiin Venäjän tekemiin sotarikoksiin Ukrainassa.
Haastatellessaan varustamoiden ylempiä toimihenkilöitä Rantalalle jäi kuitenkin kuva siitä, että turvallisuushenkilökunnan toimintaa valvotaan laivoilla nykyään varsin tehokkaasti.
– Kulttuuri on parantunut paljon, ja nykyäänhän käytännössä kaikilla laivojen henkilökuntaan kuuluvilla on jonkin tason tuvallisuuskoulutusta.
Valta-asemaa on aina käytetty väärin
Rantala toimi aiemmin urallaan rikostoimittajana. Hän uskoo kokemuksensa perusteella, että vartijoiden liiallinen voimankäyttö ei ole uusi asia.
– Silloin törmäsin kyllä tapauksiin, joissa on ollut vahvaa epäilyä liiallisesta voimankäytöstä.
Tätä ajatusta tukee keskustelu, jonka Rantala kävi taannoin erään kenttätyössä olevan poliisin kanssa.
– Hän sanoi, että joskus asiakkaat ovat olleet silminnähden helpottuneita siitä, kun poliisi on saapunut paikalle tilanteeseen, jossa asiakas on ollut tekemisissä vartijan kanssa. Se kuulostaa vähän erikoiselta: että ihminen on helpottunut siitä, että ”pääsee” putkaan.
Lue lisää: Isossa Omenassa kuollut nainen joutui vartijoiden silmätikuksi jo aiemmin, uskoo naisen veli
Korjaus 30.1. klo 16.30 Korjattu kohta: ”vartijaväkivalta johti kuolemantapaukseen” ja muutettu se muotoon: ”vartijoiden voimankäytön epäillään johtaneen kuolemantapaukseen”. Muutos tehty toiseen kappaleeseen.