Hyppää pääsisältöön

YleX

Knife Girl on liioitteleva poptähti, jota ei voi lannistaa – ”Oikeasti oon huono näkemään itsessäni hyvää”, kertoo 22-vuotias artisti Lili Aslo

Knife Girl makaa pinkin taustan päällä ja kurkottaa kohti kameraa.
Kuvateksti Aiemmin kansainvälistä yleisöä tavoitellut Knife Girl eli Lili Aslo on kiinnostunut nyt kotimaisesta musiikkikentästä.
Kuva: Raine Laaksonen / YleX

Knife Girl on mysteerinen muusikko, joka on Suomen kentällä vielä suhteellisen tuntematon. Kuka on Emma-gaalassa ehdolla olevan Knife Girlin takana oleva Lili Aslo?

Knife Girlistä on vaikea ottaa selvää. Haastatteluja on vain muutamia, artistin some täynnä meemejä, ja musiikki tuntuu muuttavan tyyliään julkaisusta toiseen.

Alkuvuodesta Knife Girl on kuitenkin ollut esillä tavallista enemmän. Artisti on Emma-ehdokkaana kriitikoiden valinta -kategoriassa ja kiertää Suomea Provinssi Jr -kiertueella Lauri Haavin, Pehmoainon ja Isaac Senen kanssa.

Kiertueen esiintyjistä Knife Girl on suurelle yleisölle tuntemattomin.

Artistinimen takana on Lili Aslo, 22. Hän kertoo Knife Girlin olevan ”wannabe-poptähti”. Liioitteleva popstara, jolla on loputon varasto itsevarmuutta.

Aslo taas on yö Knife Girlin päivälle. Hän harkitsee sanojaan tarkkaan ja nauraa itseironisesti.

– Knife Girlinä mä todellakin leikin hahmoa. Oikeasti mulla on aika paha sosiaalisten tilanteiden ahdistus ja oon huono näkemään itsessäni hyvää, Aslo kertoo.

Knife Girl istuu pinkin taustan päällä.
Kuvateksti Lili Aslo toivoisi olevansa enemmän kuin Knife Girl. Hän haluaisi vähät välittää vihaajista ja trolleista myös omana itsenään.
Kuva: Raine Laaksonen / YleX

Hän toivoisi, että voisi oikeassakin elämässä olla enemmän Knife Girl ja jättää esimerkiksi netin kommentit omaan arvoonsa. Hahmo on tapa olla vahva, eeppinen girlboss, maailmanvalloittaja, josta Aslo ammentaa voimaa vaikeissa hetkissä.

Artistipersoona on myös keino näyttäytyä maailmalle sellaisena kuin Aslo haluaa itsensä nähtävän: naisena, ilman kysymysmerkkejä tai etuliitteitä.

Musiikkia sukupuolesta ja sukupuolen takia

Aslo nauttii siitä, että pystyy hahmon avulla rakentamaan itsestään tarkan julkisen kuvan. Usein yksityiselämässään hän ei voi vaikuttaa siihen, miten muut hänet näkevät.

Aslo on transnainen ja haluaa artistipersoonallaan korostaa naiseutta ja naisellisuutta. Samalla aihe on kuitenkin ristiriitainen: hän toivoisi, ettei transsukupuolisuutta tarvitsisi erikseen alleviivata.

– Vaikka mulle on henkilökohtaisesti tosi tärkeää, että oon transnainen, mua pelottaa joskus, että joku käyttää sitä termiä enemmän erottamaan mut niin sanotusta ”normaalista naisesta”. Että en ole vain nainen, vaan nimenomaan transnainen.

Välillä Aslosta tuntuu, että hänen on pakko kertoa olevansa trans heti kättelyssä, koska muut huomaisivat sen kuitenkin. Se on myös osasyy siihen, miksi Aslo pitää asiaa esillä myös oma-aloitteisesti.

Knife Girl makaa pinkin taustan päällä.
Kuvateksti ”Popstarana puhuttelen mun yleisöä niin kuin ne ois mun suurimpia faneja. Ne on mun Knife Girlies”, Aslo kertoo.
Kuva: Raine Laaksonen / YleX

Transsukupuolisuus on väistämättä läsnä Aslon arjessa, ja se kuullaan jatkossa myös Knife Girlin musiikissa. Artisti kertoo työstävänsä albumia, jonka teemana ovat transition tuomat muutokset ihmissuhteissa ja seksuaalisuudessa.

Yhtenä levyn aiheista on myös pelko siitä, että Aslo joutuisi sukupuolensa takia viharikoksen kohteeksi. Tavoite on silti tehdä musiikkia, jonka tunnelma pysyy kevyenä.

Kun Aslo aloitti musiikin tekemisen ala-asteella, tavoitteena ei ollut tanssittaa, vaan tehdä vaikutus luokkatovereihin.

Musiikin tekeminen muuttui valheesta velvollisuudeksi

Kolmannella luokalla kaikkien tuli esitellä itsensä luokkatovereille. Aslo kertoi olevansa dj. Se kuulosti siistiltä, ja hän oli juuri saanut hienot kuulokkeet, dj-mallia.

Ongelma ei ollut se, etteivätkö luokkalaiset olisi häntä uskoneet. Ongelma oli, ettei Aslo tiennyt, mitä dj tekee. Hän tiesi vain, että tykkäsi Skrillexistä.

Lopulta valhe stressasi nuorta Asloa niin paljon, että hän alkoi opetella musiikin tekemistä. Tekeleet hän latasi heti Soundcloudiin muiden kuultavaksi – olihan jostain saatava uskottavuutta dj:n uralle.

Kuuntelijamäärä kasvoi hiljalleen. Kun yhä useammat löysivät Aslon musiikkia, hän koki velvollisuudekseen pumpata nettiin jatkuvasti uusia kappaleita.

– Ajattelin, että en ole edes ihminen enää. Oon vaan jonkinlainen musiikkitehdas.

Kappaleiden tehtailu tuotti myös tulosta. Aslo allekirjoitti levytyssopimuksen ja julkaisi debyytti-ep:nsä vuonna 2021.

Aslo kertoo, että paine musiikin tekemisestä on helpottanut. Levy-yhtiön tuella hän pystyy asioihin, joihin ei olisi yksin pystynyt.

Sivutuotteena menestys Suomessa

Nykyään Knife Girlin Soundcloud-profiililla on 129 kappaletta. Spotifyssa suosituinta kymmentä kappaletta on kuunneltu lähes neljä miljoonaa kertaa.

Työn tuloksena ovat nyt musiikkialan palkintoehdokkuudet Emma-gaalassa ja Indie Awardsissa.

Aslolle suurten gaalojen huomio on tullut yllätyksenä.

– Oon ollut niin pitkään musiikkiteollisuuden ulkopuolella, ja nyt yhtäkkiä alalla halutaan antaa mulle palkintoa. Oon sillee wow okei, hei vaan teillekin!

Knife Girl makoilee pinkin taustan päällä.
Kuvateksti Vaativimpina aikoina Lili Aslo vaipui masennukseen, kun musiikin tekeminen tuntui hänen ainoalta tehtävältään.
Kuva: Raine Laaksonen / YleX

Pitkään aikaan Aslo ei mieltänyt itseään osaksi Suomen musiikkimaailmaa. Hän teki musiikkiaan yksin ja tavoitteli kansainvälistä yleisöä.

Nyt suomalainenkin yleisö on kiinnostunut Knife Girlistä, ja Aslo suomalaisesta musiikkikentästä.

– Jos haluan olla kunnon popin girlboss, se vaatii sitä, että tutustun alan ihmisiin ja menen alan tapahtumiin. Haluan nyt pistää efforttia siihen.

Tulevalla levyllä nähdään jälleen uusi versio Knife Girlistä: tanssiva, elektroninen – popdiiva.

– Haluan, että jos sanoo kaverille, että ”mennään Knife Girl -keikalle”, se tarkottaa, että mennään bilettämään.