Hyppää pääsisältöön

Klassinen

Chicagolainen Third Coast Percussion -yhtye murtaa genremuureja purkamalla säveltäjän, esittäjän ja teoksen välisiä rajoja

Päivitetty 28.01.2023 10:20.
Third Coast Percussion - Perspectives
Kuvateksti Third Coast Percussion - Perspectives

Yhtye lupaa tarjota uutuusalbumillaan neljä erilaista tapaa luoda klassista musiikkia. Niistä jokainen pakenee omalla tavallaan klassisen musiikin vallitsevia ajattelumalleja.

Third Coast Percussion nostaa uutuuslevyllään esiin sen, miten vahvasti klassinen musiikki on nuottikirjoitukseen perustuva kirjallinen musiikkitraditio. Musiikkia opiskellaan, luodaan, ylläpidetään, välitetään, esitetään, arkistoidaan ja tallennetaan nuottikirjoituksen avulla. Siksi nuotinluku- ja kirjoitustaito on yksi poissulkevuudellaan genrerajoja pönkittävä kivijalka klassisessa musiikissa. Yksi Third Coast Percussionin toimintatavoista on luoda sävellysprosesseja, joiden myötä myös nuotinlukutaidottomat muusikot ja säveltäjät saavat musiikkinsa kuuluviin konserttilavoilla.

Yksi uutuuslevyllä esiintyvistä säveltäjistä on taiteilijanimeä Jlin käyttävä säveltäjä Jerrilin Patton. Hän on tuottaja, DJ ja muusikko, jonka juuret ovat chicagolaisessa footwork-genressä, jossa puolestaan on aineksia esimerkiksi hip hopista ja tietyistä house-musiikin alalajeista. Third Coast Percussion -yhtyeen uutuuslevylle Jlin on luonut teoksen kirjoittamatta yhden yhtä nuottia, nuotinlukutaidon vaade on siis ohitettu.

Hieman yksinkertaistettuna sävellysprosessi oli tällainen: säveltäjä jalkautui ensin yhtyeen soitinkokoelmien ääreen, äänitti niitä ja meni sitten studioon, jossa hän valmisti seitsemän ääniraitaa pohjaksi sävellykselle. Third Coastin Percussionin muusikot muokkasivat ääniraidoista edelleen teoksia, jotka taipuvat konserttikäyttöön.

Tällainen pallottelu säveltäjän ja esittäjän välillä ei ole millään lailla tavatonta, kun luodaan uusia teoksia nykyklassisen piirissä, mutta esimerkiksi tämä Jlinin teos on syntynyt erityisen, klassisen musiikin osallistamista lisäävän liikehdinnän hedelmänä. Sävellystyön tilaajina on nippu järjestöjä, esimerkiksi Boulanger Initiative, joka tukee naisia ja muita taidemusiikissa sukupuolisesti marginalisoituja musiikintekijöitä.

Third Coast Percussion -kvartetin uutuuslevyllä on myös perinteisellä tavalla sävellettyä musiikkia Philip Glassilta sekä muun muassa Simpsonien alkumusiikista tunnetulta Danny Elfmanilta. Kappale nimeltä Rubix valmistettiin levylle Third Coast Percussionin ja Flutronix-huiluduon sekä virailevien muusikoiden yhteistyönä musiikkillisten pelien ja ohjatun improvisaation hengessä. Kukin muusikko toi yhteiseen sävellyspataan sävelaihioita, esitysohjeita ja sointitekstuureja, joista keskustelujen, improvisaation ja yhteisten kokeilujen myötä kehrättiin uusi kollektiivisesti sävelletty teos.

Third Coast Percussion -yhtyeen levy antaa maistiaisia ajattelutavasta, jossa sävellykset eivät ole suljettuja, muuttumattomia, kiveen hakattuja neroyksilön kirjoittamia taideteoksia, vaan yhteisöllisten ja keskustelevien toimintatapojen keinoin yhdessä järjestettyä ääntä. Tällöin soivalle lopputulokselle asetetut tavoitteet ovat erilaiset, painopiste on prosessissa.

“Perspectives”. Danny Elfman, Philip Glass, Jlin, Third Coast Percussion & Flutronics. - Third Coast Percussion & Flutronics. (Cedille Records, CDR 90000 210)