Hyppää pääsisältöön

Klassinen

Missy Mazzolin musiikki on matkalla kohti nykyklassisen kaanonia – ellei jo perillä

Missy Mazzoli - Dark With Excessive Bright & Peter Herresthal
Kuvateksti Missy Mazzoli - Dark With Excessive Bright & Peter Herresthal

Norjalaisvoimin soitetun uutuuslevyn sydämenä on kaksi versiota Mazzolin viulukonsertosta ”Dark With Excessive Bright” solistinaan Peter Herresthal. Tallenne ilahduttaa Mazzolin musiikin ystäviä.

2000-luvun alkupuolella Yhdysvalloissa muodostui klassisen musiikin alagenre, jota ruvettiin kutsumaan nimellä indie classical. Sen määritelmä tuntuu riippuvan vahvasti siitä, keneltä kysyy. Musiikillisesti se ei viittaa millään tapaa yhtenäinen joukko. VAN Magazine -verkkojulkaisun artikkelin mukaan indie classical on musiikkia, jonka tekijät ovat turhautuneita klassisen musiikin valtarakenteisiin ja kurottelevat toimintatavoissaan akateemisten rakenteiden tuolle puolen.

Yksi keino hahmottaa indie classical -skeneä on kartoittaa säveltäjiä, joiden nimi mainitaan sen yhteydessä; esimerkiksi Nico Muhly, Nadia Sirota, Caroline Shaw – ja Missy Mazzoli. Itse asiassa Mazzoli on jo varsin etabloitunut säveltäjä ja matkalla nykyklassisen kaanoniin, ellei jo perillä. Tästä osoitukseksi riittää pelkästään jo esimerkiksi se, että New Yorkin Metropolitan -oopperatalo on tilannut häneltä oopperan.

Bis-levymerkki julkaisi tammikuussa albumillisen Mazzolin musiikkia. Norjalaisvoimin soitetulla levyllä kaikki kappaleet yhtä lukuun ottamatta ovat ensilevytyksiä. Mukana on kaksi eri versiota kappaleesta Dark With Excessive Bright solistinaan nykymusiikin erikosmies, viulisti Peter Herresthal. Levyn alussa hän soittaa sen James Gaffiganin johtaman Bergenin filharmonikkojen kanssa, ja lopussa yhtyeeksi vaihtuu Arctic Philharmonic Orchestran jäsenistä koottu jousikvintetti johtajanaan Tim Weiss. Lisäksi levyllä on neljä vuosien 2006 ja 2021 välisenä aikana sävellettyä teosta.

Mazzoli sävelsi teoksensa Dark With Excessive Bright alunperin kontrabassokonsertoksi. Peter Herresthalin tilauksesta hän sovitti sen viululle ja jousiorkesterille omien sanojensa mukaan ”kiepauttamalla alkuperäisen teoksen ylösalaisin”. Herresthalin tilaamana valmistui myös teoksen jousikvintettiversio. Mazzoli kertoo, että sävellyksen taustalla on ajatus satoja vuosia vanhasta viulusta, joka laulaa ilmoille kaiken sen musiikin, joka sen puunsyihin ja kaulan kaarteisiin on tallentunut vuosisatojen saatossa. Tämän kauniin, mystisenkin ajatuksen Peter Herresthal ja hänen soittokumppaninsa tuovat esiin ylevästi.

Etenkin jousiorkesteriversion sointi tuo mieleen hidasliikkeiset vesimassat, jotka vuoroin kannattelevat solistia, vuoroin vetävät hänet lempeästi tummaan vedenalaiseen maailmaan. Äänityksen laadukkuus antaa kuuntelijalle mahdollisuuden kellua mukana sointimeressä ja poimia herkkupaloiksi milloin kirkkaana heliseviä diskanttipirskeitä, milloin syvien pohjavirtojen vääjäämätöntä liikettä tai häiveitä barokkilausahduksista, joita Mazzoli on kutonut mukaan löyhin silmukoin. Kaksi eri orkestraatiota samasta kappaleesta kertovat tarinaa hieman eri valotuksin ja niiden vertaileminen on hauskaa.

Mazzolin oma ajatus teoksensa lähtökohdasta on inspiroiva: viulu esineenä, joka on kerännyt itseensä vuosisatojen varrelta musiikkia ja laulaa sen kaiken ulos. Niinpä kuuntelija pääsee osaksi maagista ketjua: Mazzoli on kuunnellut vuosisatojen halki matkanneen viulun huminaa. Hänen nuoteiksi kirjaamanaan myös viulisti Peter Herresthal ja hänen muusikkokumppaninsa ovat sen kuulleet. Ja ymmärtäneet kuulemansa. Äänityssprosessissa äänisuunnittelijat, mikrofonit, akustiikka ja jälkituotannon ammattilaiset ovat liittyneet linkeiksi ketjuun, jonka toisessa päässä on kuuntelija ottamassa vastaan vanhaan soittimeen kätkeytyvät musiikit. Tämä on syvästi tyydyttävä tapa kuunnella musiikkia levyltä.

“Dark With Excessive Bright”. Missy Mazzoli: Dark With Excessive Bright - konsertto viululle ja jousiorkesterille (2021); Sinfonia (for Orbiting Spheres)(2013); These Worlds in Us (2006); Orpheus Undone (2021); Vespers for Violin (2014); Dark with Excessive Bright - sovitus viululle ja jousikvintetille (2021). - Peter Herresthal, viulu, Bergen PO/James Gaffigan, Arctic Philharmonic/Tim Weiss. (BIS, BIS-2572 SACD)