Hyppää pääsisältöön

Kulttuuri

Some on täynnä sliipattuja ruokakuvia – roskienkerääjän silakkapihvit ovat tämän päivän todellisuutta

Erilaisia ruokatuotteita kuten pizzapala, silakoita, pastaa, makaronia, kananmuna, sitruuna, ruisleipää, maitoa pullossa aseteltuna asetelmaan.
Kuvateksti Sosiaalisessa mediassa ruokakuvilla halutaan luoda läheisyyttä ja yhteenkuuluvaisuuden tunnetta.
Kuva: Valokuva Heidi Gabrielsson 2022

Netti on väärällään ruokakuvia, jotka muokkaavat ruokasuhdettamme. Aidompaan ruokakulttuuriin tutustuu, kun astuu ulos omasta somekuplasta ja kohtaa oikeaa elämää.

Ruoka ei ole enää pitkään aikaan edustanut meille vain ravintoa. Somen myötä ruoasta on tullut mainos. Meitä ympäröivä maailma on tapetoitu ruokakuvilla, jotka simuloivat meidät loputtoman mielihyvän kokemukseen. Ruoasta on tullut performanssi, Instagramin kuvatuin aihe. Suosituimpia ruokakuvia ovat pizzat, hampurilaiset, sushi ja pihvit. Ruokakuvista on tullut yhteinen kielemme, tapamme kommunikoida globaalisti. Kuvien avulla koemme läheisyyttä ja yhteenkuuluvaisuuden tunnetta.

Sosiaalisen median ruokakuvasto on kuin synteettisellä astaksantiinilla värjättyä kasvatettua lohta, värikästä ja kaunista, hyvin myyvää.

Instagramin maailmassa emme syö ruokaa elääksemme, vaan viestiäksemme ruoalla muille. Eräässä sosiaalisen median tutkimuksessa yli kolmasosa haastatelluista kertoi ladanneensa nettiin kuvan ruoka-annoksesta, jota ei koskaan syönyt. Sosiaalisen median ruokakuvasto on kuin synteettisellä astaksantiinilla värjättyä kasvatettua lohta, värikästä ja kaunista, hyvin myyvää. Se on harvemmin harmaata kuin arki, koska harmaan sävy myy vain tölkitettynä.

Minkälaiseen todellisuuteen törmäämme, kun rahat ovat vähissä?

Entäpä jos suljemme hetkeksi silmämme kaikilta nautinnollisilta ruokakuvilta, sammutamme ruudut ja lähdemme ulos ruokakuplistamme. Minkälaiseen todellisuuteen törmäämme, kun rahat ovat vähissä? Arjen ruokatodellisuutta ovat inflaatio, rahahuolet, aamuyön tunteina edullisemmalla sähkön aikaan ulvovat tiskikoneet, muovipussien ja muovia sisältävien paperipussien rapinat sekä mikroaaltouunien kilahdukset. Sitä ovat myös luontoon levinneet pikaruokapakkaukset.

Millainen on roskienkerääjän silakkapihvi?

Viiden euron ruokaohjelma astuu makumaailmoihin, joissa reseptit ovat ihmisten näköisiä ja elämänmakuisia. Ohjelmassa tutustutaan erilaisiin ruokasuhteisiin ja ruokarytmeihin, sekä kerätään reseptejä satunnaisilta ohikulkijoilta. Viiden euron ruokaohjelmassa selviää, millainen on roskienkerääjän silakkapihvi, pullonkerääjän hintatitietoinen mac and cheese -resepti ja mikä yrttinippu kuuluu Joonaksen Puhos-lammas-kaalilaatikkoon.

Lisää aiheesta Yle Areenassa