Hyppää pääsisältöön

Yle Teema

Hitchcockin varhaisessa mestariteoksessa nainen katoaa eikä kukaan ole nähnytkään häntä – Kino Klassikon elokuva on sotaa edeltävissä tunnelmissa

Kaksi miestä ja nainen ovat linnoittautuneina junan ravintolavaunuun: toinen miehistä nojailee seinään ase kädessä, toinen tähtää pistoolilla rikkinäisestä ikkunasta ulos, nainen seisoo hänen takanaan.
Kuva: ITV plc (Granada International)

Vanhaan urbaanilegendaan perustuva jännäri tulvii ideoita, joiden takia elokuva Nainen katoaa kannattaa katsoa yhä uudestaan ja uudestaan.

Nainen katoaa (The Lady Vanishes, 1938) on Alfred Hitchcockin viihdyttävimpiä elokuvia, vetävä sekoitus nokkelaa jännitysmysteeriä, romanssia, värikkäitä henkilöhahmoja ja maukasta komediaa. Aseetkin lopulta paukkuvat vaiheikkaalla junamatkalla Itä-Euroopassa toisen maailmansodan aattona.

Junamatkustajien joukossa oleva amerikkalainen nainen ystävystyy iäkkään englantilaisen kotiopettajattaren kanssa. Kun nainen torkahtaa, vanhus katoaa oudosti jäljettömiin, ja muut matkustajat väittävät, etteivät he ole nähneet häntä lainkaan.

Elokuvan jokainen henkilö osoittautuu erilaiseksi kuin miltä hän aluksi vaikuttaa, ja jokainen kiistää kadonneen naisen olemassaolon kuka mistäkin syystä.

Sama kekseliäisyys leimaa näyttelijävalintoja, joissa monet näyttelijät esittävät tyypilleen hyvin erilaista hahmoa. Sankarittarena säkenöivä Margaret Lockwood aloitti elokuvassa tiensä sotavuosien suosituksi naistähdeksi, ja sankarina nuori, elokuviin tuolloin vielä hyvin epäluuloisesti suhtautunut teatterinäyttelijä Michael Redgrave teki ensimmäisen pääroolinsa mittavalla filmiurallaan. Herttainen muori Damy May Whitty esittää vakoojaa, ja kriketistä hullaantuneita brittihölmöläisiä esittävät Basil Radford ja Naunton Wayne tyypittelivät heille epätavalliset roolit niin mainiosti, että tästä lähtien he esittivät samankaltaisia hahmoja koko loppu-uransa ajan.

Ylipäänsä kaikenlaiset ideat seuraavat toisiaan niin runsaina ja niin nopeasti, että moni saattaa yksinkertaisesti jäädä huomaamatta (kirjoitus ikkunassa, nunnan kengät, ”Minä olin Cambridgessa”, tappelu taikurin välineistössä ja niin edelleen). Tämä yksityiskohtien rikkaus ja mainioiden hetkien määrä tekevät uudelleenkatsomisesta aina nautittavan – kun juonen tuntee, yksityiskohtia ja johtolankoja löytää aina lisää.

Hitchcock käytti pohjana Sidney Gilliatin ja Frank Launderin käsikirjoitusta Ethel Lina Whiten romaanista. Hitchcock piti nuorten käsikirjoittajien työstä, mutta vaimonsa Alma Revillen kanssa hän lisäsi ja poisti kohtauksia tapansa mukaan tehdäkseen aidon Hitchock-elokuvan. Myöhemmin Hitchcock vitsaili, että Gilliat ja Launder aloittivat oman menestyksekkään ohjaajauransa, jotta heidän ei tarvitsisi enää sietää vastaavaa sorkkimista.

Juoni-idea perustui vanhaan, todeksikin väitettyyn tarinaan. Äiti oli matkustanut tyttärensä kanssa Pariisin vuoden 1889 maailmannäyttelyyn, missä äiti sairastui ja katosi. Tyttären etsiessä häntä kaikki väittivät, etteivät ole koskaan tavanneet kumpaakaan naista. Todellisuudessa äiti oli kuollut paiseruttoon ja viranomaiset halusivat salata asian estääkseen paniikin. Tarinasta on tehty elokuva Kadonnut Pariisissa (So Long at the Fair, 1950) ja Hitchcock käytti sitä myös yhdessä tv-sarjansa jaksossa, jossa esiintyi hänen oma tyttärensä Patricia Hitchcock.

Vuonna 1938 Nainen katoaa oli kuitenkin ehdottomasti ajan hermolla, vaikka se sijoittui keksittyyn Bandrikan valtioon. Kaikki tiesivät, että eurooppalainen sota on tulossa, joskaan ei vielä sitä, missä muodossa. Elokuva heijasteli ihmisten erilaisia asenteita sodan uhkaa vasten, ja tämä ajankohtaisuus teki osaltaan tästä pienellä budjetilla ja vain 30 metrin levyisellä näyttämöllä filmatusta elokuvasta valtavan menestyksen.

Jo ennen elokuvan valmistumista Hitchcock oli jo tehnyt uransa ehkä tärkeimmän ratkaisun suostumalla vihdoin Hollywoodin kosintaan. Hän solmi seitsemän vuoden sopimuksen Tuulen viemän tuottajan David Selznickin kanssa, joskin heidän ensimmäiseksi kaavailemansa elokuva Titanicin uppoamisesta vaihtui Rebekaksi. Toinen maailmansota pysyi kuitenkin voimakkaasti Hitchcockin mielessä ja hän palasi siihen heti toisessa amerikkalaisessa elokuvassaan Ulkomaankirjeenvaihtaja, joka esitetään Teemalla 18.2.

Nainen katoaa Kino Klassikossa Teemalla lauantaina 28.1.2023. Elokuvailta alkaa klo 21. Areenassa 27.4. asti.

Lisää aiheesta Yle Areenassa