Hyppää pääsisältöön

Musiikki

Tavallista mausteisempi Jouko Harjanne -levy

Jouko Harjanne: Trumpeter's Menu
Kuvateksti Jouko Harjanne: Trumpeter's Menu

Suomen tunnetuin trumpetisti Jouko Harjanne on uransa mittaan tehnyt koko liudan potrettilevyjä, joilla hän eri duokumppanien kanssa soittaa riemukkaita, näyttäviä tai tunnettuja pikkukappaleita.

Sarjan uusin levy, Pilfinkin julkaisema Trumpeter's Menu, maistuu astetta raikkaammalta, mutta miksi?

Yksi syy lienee se, ettei levyllä ole varsinaista teemaa, vaan mukaan on muitta mutkitta poimittu karaktäärikappaleita, joiden melodia jotenkin toimii trumpetilla. Tshaikovskin klassikot soivat melko tylsästi ja Sibeliuksen Valse tristen toimivuuden eteen Harjanne joutuu tekemään kaikki cantilene-temppunsa, mutta etenkin Shostakovitshin ja Hatshaturjanin ikivihreissä on trumpetille sopivaa leikkaavuutta.

Toinen syy levyn onnistumiseen on pianisti-säveltäjä Tuomas Turriago, jonka napakka soitto sopii Harjanteen kiinteään ja mutkattomaan otteeseen. Turriagon säveltämä kolmen kappaleen viihdesarja Salon Latino on levyn parasta musiikkiantia ja selvästi mittatilaustyö - trumpetistin stemma on varsin jähmeä, kun taas pianistilla on astetta enemmän svengitilaa.

Teknisesti ja tulkinnallisesti Jouko Harjanne on edelleen tunnistettavan varma, mitä nyt Turriagon sarjan finaalitykityksessä intonaatio ja sointi hieman huojahtelevat ja välillä vibrato rikkoo hiljaisemman soinnin kiiltävää pintaa. Trumpetin säihke kuitenkin välittyy luontevana Riihimäen varuskuntakirkon hienossa akustiikassa, mutta ilmeisesti balanssin takia flyygelin sointi on nostettu naamalle keinotekoisen oloisena. Enemmän minua silti surettaa levyn kehno kansivalokuva, jossa Harjanteen myhäilevä naama jää harrastelijamaisesti varjoon. Vaikka levyt ovat siirtymässä striimauspalveluihin, sielläkin kansikuva rakentaa brändiä ja laatua.

"Trumpeter's Menu", säv. Müller, Shostakovitsh, Sibelius, Grieg, Bock, Turriago, Tshaikovski, Hatshaturjan. - Jouko Harjanne, trumpetti, ja Tuomas Turriago, piano. (Pilfink, JJVCD 244)

Kuuntele Kare Eskolan Uudet levyt 4.2.2023.

Lisää aiheesta Yle Areenassa